Планета Земля — єдине місце, призначене для життя людини

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: «Можливість жити на Марсі стала близькою після того, як вчені НАСА продемонстрували вісім способів, за допомогою яких можна отримати воду, необхідну там для життя» (alarabiya.net).

Коментар:

Пошуками іншого життя та інших істот на просторах Всесвіту захоплено багато людей. Існує багато питань навколо цього, і сьогодні, на мій погляд, слушна нагода для внесення ясності у це з точки зору наукового підходу.

Людина є частиною Всесвіту, у якій проходить її життя, також існують і інші живі створіння на суші та у морі (тварини, комахи, птахи, рослини …). Коли людина шукає відповіді на основну проблему у своєму житті, то себе та життя вона розглядає як частину Всесвіту. Вона шукає зв’язок з Всесвітом з тим, що було до неї, і з тим, що буде після неї, для того, щоб зрозуміти, у чому рішення основної проблеми. Основна проблема полягає у пошуках відповідей на три питання: Звідки з’явилась людина? Для чого вона була створена? Що її чекає після смерті?

Саме тому на пошук іншого життя, інших створінь у просторах Всесвіту і штовхає інстинктивне спонукання. Суть у тому, що людина — частина Всесвіту, тому її тягне до вивчення самого Всесвіту та його зв’язків з тим, що було до і що буде після.

Основа полягає у тому, що ідеї повинні будуватись на світогляді, тому що саме він формує правильне мисленнєве правило. У подальшому це правило використовується як шаблон для оцінки усіх наступних ідей людини. Враховуючи це, стає зрозумілим те, чому ідеї, засновані на науці, повинні будуватись на світогляді. Скільки разів нам доводилось спостерігати помилкові наукові ідеї, що суперечать ісламському світогляду! Наприклад, теорія біологічної еволюції. До таких помилкових теорій можна віднести ідею про існування життя на інших планетах, але ця ідея не може будуватись на ісламському світогляді, тому що він повністю відкидає подібне. Адже при розгляді життя ми спостерігаємо за природним життям на планеті Земля. Іншими словами, ми розглядаємо життя людини, тварин, рослин. Треба враховувати, що, коли ми говоримо «природне життя», ми не маємо на увазі життя на космічному кораблі, теплоході, літаку, підводному човні і т.п., навпаки, ми маємо на увазі лише єдине місце, де може існувати звичайне життя, тобто планету Земля. Таким є рішення Всевишнього Аллаха. На це вказує величезна кількість аятів Корану:

قُلۡ أَئِنَّكُمۡ لَتَكۡفُرُونَ بِٱلَّذِي خَلَقَ ٱلۡأَرۡضَ فِي يَوۡمَيۡنِ وَتَجۡعَلُونَ لَهُۥٓ أَندَادٗاۚ ذَٰلِكَ رَبُّ ٱلۡعَٰلَمِينَ ٩ وَجَعَلَ فِيهَا رَوَٰسِيَ مِن فَوۡقِهَا وَبَٰرَكَ فِيهَا وَقَدَّرَ فِيهَآ أَقۡوَٰتَهَا فِيٓ أَرۡبَعَةِ أَيَّامٖ سَوَآءٗ لِّلسَّآئِلِينَ ١٠ ثُمَّ ٱسۡتَوَىٰٓ إِلَى ٱلسَّمَآءِ وَهِيَ دُخَانٞ فَقَالَ لَهَا وَلِلۡأَرۡضِ ٱئۡتِيَا طَوۡعًا أَوۡ كَرۡهٗا قَالَتَآ أَتَيۡنَا طَآئِعِينَ ١١ فَقَضَىٰهُنَّ سَبۡعَ سَمَٰوَاتٖ فِي يَوۡمَيۡنِ وَأَوۡحَىٰ فِي كُلِّ سَمَآءٍ أَمۡرَهَاۚ وَزَيَّنَّا ٱلسَّمَآءَ ٱلدُّنۡيَا بِمَصَٰبِيحَ وَحِفۡظٗاۚ ذَٰلِكَ تَقۡدِيرُ ٱلۡعَزِيزِ ٱلۡعَلِيمِ

«Скажи: «Невже ви не вірите у Того, Хто створив землю за два дні, і рівняєте з Ним інших? Він же — Господь світів. Він спорудив над землею непорушні гори, наділив її благодаттю та розподілив на ній прожиток для стражденних (або для тих, хто питає) за чотири повних дні. Потім він звернувся до неба, яке було димом, і сказав йому та землі: «Прийдіть по добрій волі або по примушенню». Вони сказали: «Ми прийшли по добрій волі». Він створив їх сьома небесами за два дні та внушив кожному небу його обов’язки. Ми прикрасили нижнє небо світильниками та оберігаємо його (або для оберігання його). Таким є предопредеління Могутнього, Знаючого » (41:9–12).

Усі ці аяти повідомляють нам, що небеса та земля були створені за шість днів, чотири із яких пішли на створення землі, а два — на створення небес. Зауважте, чотири були витрачені на створення землі, із них два були витрачені на створення самої землі, решта два — на встановлення на ній гір, наділення її благодаттю і на розподіл прожитку для її мешканців. Подібне не було зроблено на інших планетах. Потім Аллах у 2 сурі говорить:

هُوَ ٱلَّذِي خَلَقَ لَكُم مَّا فِي ٱلۡأَرۡضِ جَمِيعٗا ثُمَّ ٱسۡتَوَىٰٓ إِلَى ٱلسَّمَآءِ فَسَوَّىٰهُنَّ سَبۡعَ سَمَٰوَٰتٖۚ وَهُوَ بِكُلِّ شَيۡءٍ عَلِيمٞ

«Він — Той, Хто створив для вас усе, що на землі, а потім звернувся до неба і зробив його сім’ю небесам. Йому відомо про усіляку річ» (2:29),

أَخۡرَجَ مِنۡهَا مَآءَهَا وَمَرۡعَىٰهَا

«вивів із неї воду і пасовиська» (79:31).

Ми бачимо, що Аллах створив землю так, щоб вона стала придатною для життя людини, чого немає на інших планетах. Відчутні факти говорять лише про це.
І наприкінці хотів би воздати хвалу Господу світів.

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізбут-Тахрір
Халіфа Мухаммад із Йорданії
28 Рабі ус-сані 1439 р.х.
15.01.2018 р.

Головне меню