Расизм. Заглядаючи за проблему колоризму

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Расизм…

Коментар:

В останні тижні тема расизму стоїть на порядку денному у багатьох країнах світу. Немає необхідності говорити про те, що реальність, з якою стикаються люди, це колоризм, тобто дискримінація по кольору шкіри. Колір шкіри — це причина і не мотивація утискання прав людей. Дискримінація по расовій ознаці — усього лише прояв расизму. Насправді, расизм — це не про колір шкіри, расизм — це про зарозумілість, жадібність, панування однієї нації над іншою та експлуатацію людської праці.

Ті люди, які очолюють сьогоднішню цитадель расизму, у період раннього Середньовіччя експлуатували слов’ян із Східної Європи. Англійське слово «slave», що переводиться як «раб», насправді походить від етноніму (етнічного імені) «Slav» (слов'янин).

У XV сторіччі Католицька Церква винесла рішення, яке дозволяло поневолення «язичників» та «людей інших віросповідань». Пізніше такі священики як Хуан Хінес де Сепульведа, стверджували, що «червоношкірі» індейці не мають душі і тому не є людьми. Цими ствердженнями вони ніби підготовлювали ґрунт не тільки для поневолення корінних народів іспанських колоній у Центральній і Південній Америці, але і для їх винищення ніби шкідників.

Таким чином, етнічне походження і колір шкіри є лише приводом для виправдання домінування та експлуатації одних народів іншими, зарозумілими і жадібними народами.

Більше того, сьогодні подібні думки і погляди усе іще існують. Корінних американців чи людей зі змішаною з корінними американцями кров’ю називають «червоними неграми». Так само ж арабів називають «піщаними неграми». Ці принижуючі, дискредитуючі назви є нічим іншим, як засобом приниження і дегуманізації арабів і корінних американців з метою виправдання окупації їх земель, вбивства їх жінок і дітей, руйнування усієї їх інфраструктури, розкрадання їх майна, а також позбавлення їх гідності і честі.

У минулому королівства та імперії на основі своїх світоглядів експлуатували інші народи і владарювали над ними. Сьогодні цим займається капіталізм і капіталістичні нації, які панують над іншими націями і пригноблюють їх. Просто сказати, що капіталізм — найгірша форма прояву зарозумілості і жадібності,означає нічого не сказати. В основі капіталізму закладені саме такі якості, як володарювання над іншими, пригноблення, лицемірство, жадібність і т.д. Ця система і породжує таких людей, такий народ, підтримує і просуває ідеї расизму і класовості. І це зрозуміло, тому що ці ідеї — це те, на чому базується і існує капіталізм.

Капіталізм нехтує Всевишнім і ставить людину на місце Бога. Це і викликає у людей зарозумілість і підносить ідею індивідуалізму, яка, у свою чергу, веде до егоїзму. Капіталізм бачить щастя у матеріалізмі, який веде до жадібності. Капіталізм будує держави на основі націоналізму і патріотизму, що, безумовно, веде до дискримінації інших народів і викликає почуття панування над іншими і призводить до їх пригноблення.

Тому до тих пір, поки ми не будемо протистояти тріггерам, причинам расизму, ми ніколи не зможемо викоренити його, борючись лише з його симптомами. Єдина альтернатива цьому — Іслам, релігія, яка протистоїть зарозумілості, стимулює у людей покору і богобоязливість. Іслам позначає егоїзм як гріх, а турботу про інших — як прояв доблесті і вищої моральності. Ідея про те, що щастя полягає у матеріальних речах, відкидається в Ісламі. Наша релігія вчить тому, що щастя полягає у підкоренні Творцю, який створив усе багатство та усі ресурси на цій землі, справедливо розподіливши їх серед людей. Іслам скасовує ідею національних держав, які виключають права людей інших національностей, проживаючих на території цих країн, і вводить ідею єдиної Умми, яка об’єднує і включає в себе абсолютно усіх людей. І, нарешті, Іслам об’являє війну експлуатації і пригнобленню людей через колір шкіри, етнічної приналежності і статі, позначаючи це як несправедливість і тиранію проти людства.

 

Написано для Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Окай Пала
Представник Хізб ут-Тахрір у Нідерландах
27.06.2020

Головне меню