Чи є відкриття природного газу в Туреччині гучною новиною?

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган об’явив про своє бажання повідомити «хороші новини», натякаючи на 320 мільярді кубометрів газу, що стало найбільшим відкриттям природного газу у Туреччині до сьогоднішнього часу.

«Енергія не тільки є основним елементом розвитку для національної незалежності... За усіма «іграми», який проводяться у Східному Середземномор’ї, стоїть боротьба за енергоресурси», — розповів голова держави. «Нелюдяний світовий порядок, який вважає краплю нафти більш цінною, аніж кров людини, як і раніше залишається в силі», — заявив турецький лідер і звернувся до Богу зі словами: «Мій Господь! Відкритий нам врата невичерпних багатств» (див. агентства новин).

Коментар:

Поза усіляких сумнівів, відкриття такого джерела ресурсів є втішною подією для мусульманської країни, тому я почну з дуа: «Ми просимо Всевишнього Аллаха дарувати Ісламській Уммі перевагу і майстерність в ідеологічній, політичній, економічній, науковій, технологічній та в усіх інших областях життєдіяльності людини у найближчий час». Безумовно, Ісламська Умма заслуговує на це. Проте для того, щоб наша радість була постійною, та у зв’язку з тим, що Ердоган назвав цю подію «великою хорошою новиною», мені хотілось би звернути увагу на два питання:

Перше питання почну з цитати із книги «Економічна система в Ісламі», автором якої є видатний шейх Такиюддін Набхані: «Якщо буде нанесений удар по матеріальному багатству Умми, то це «багатство» можна буде з легкістю відновити, якщо Умма продовжить зберігати своє ідеологічне багатство. Але якщо Умма втратить ідеологічне багатство,тримаючись тільки за своє матеріальне, то воно почне потроху вичерпуватись, кидаючи Умму на бідність і позбавлення».

Але, незважаючи на володіння мусульманами найбільшими запасами природних ресурсів з величезними площами багатих земель у світі з миті їх відкриття і по сьогоднішній день, населення більшості ісламських земель займає перше місце серед найбідніших країн світу. Наприклад, в Африці, яка володіє найбагатшими мінеральними ресурсами у світі, найвищий рівень голоду. Саудівська Аравія, яка відома своїми багатими родовищами нафти і є найбільшим експортером нафти, має зовнішні борги, які дорівнюють її експорту нафти, а 20% її населення, а це 34 млн. громадян, живуть за рисою бідності» (див. «AlJazeera»).

Якщо говорити про знайдену кількість запасів природного газу у Туреччині, то ми бачимо, що правителі Туреччини спотворюють дійсність, як зазвичай перебільшуючи і піднімаючи «націоналізм з патріотизмом». Адже середньорічне споживання природного газу в Туреччині складає 50 мільярдів кубометрів (див. «https://www.dailysabah.com»). Це означає, що дані цифри — 320 мільярдів кубометрів природного газу, якщо вони повністю вилучені — зможуть забезпечити потреби Туреччини приблизно на протязі 7 років, а це означає, що залежність від імпорту збережеться.

Що стосується другого питання, то Ердоган дотримується своєї риторики про головування «нації». Тоді наскільки сильна ця країна, у якої усього 320 мільярдів кубометрів природного газу? І чого їй як національній державі вдалось добитися проти десятків невірних колоніальних країн, які діють згідно з однією глобальною ідеологією, висмоктуючи кров і багатства Ісламської Умми? Яка його думка? І як довго він буде протистояти їм з такою кількістю запасів?! Але ж мусульманські країни складають одне велике ціле, а Ісламська Умма — одне єдине.

Всевишній Аллах створив для неї колосальній природні ресурси і зробив це власністю Умми. Ані держава, ані правителі, ані приватні компанії не мають права розпоряджатись ними, оскільки будь-який прибуток від природних ресурсів надходить безпосередньо у казну Ісламської Держави (Байт уль-Маль). Потім він безпосередньо використовується для вдоволення усіх видів потреб громадян держави. Чи під силу це національній державі? Воістину, це під силу тільки Праведному Халіфату за методом пророцтва, який діє строго згідно з наказами і заборонами Аллаха.

Національні держави не можуть використовувати свої резерви на благо свого народу, навіть якщо вони того побажають. Це виходить за межі їх можливостей, оскільки вони потребують доктрини, здатної вірно управляти і організовувати їх справи. У зв’язку з цим сьогоднішні національні держави залежать від волі іноземних наддержав. Усі правителі мусульман, зокрема — правителі Туреччини, які стоять в авангарді ісламського світу, управляють згідно з колоніальними капіталістичними режимами, які були вигадані безбожним Заходом. Капіталізм, який відрізняється переважно експлуатацією робочої сили, очевидний для усього світу.

Капіталізм накопичує багатство у руках невеликої купки магнатів шляхом хабарництва, лихварства і несправедливого податкообкладання, державним підживленням приватних компаній, через підроблені торги, залишаючи при цьому більшу частину людства за рисою бідності напризволяще. Виходячи із цього, 320 мільярдів кубометрів природного газу є просто краплею у морі, яка буде наповнювати кишені правителів і володарів капіталу, у той час як ціни на природний газ, який країна використовує для обігріву своїх домів і для кухонних плит, так і не буде знижена! Тут виникає питання: «Чи дійсно це настільки велика і хороша новина?!

Говорячи стисло, шейх Такиюддін Набхані, нехай змилується над ним Аллах, говорив: «Проблема полягає не у володінні природними ресурсами, а, швидше, у володінні правильною ідеологією для управління цими ресурсами».

Справа у тому, що якщо б правителі були справедливими, якщо б вони застосовували закони Ісламу в усіх сферах держави і життя, якщо б вони запроваджували ісламську економічну систему та ісламський кримінальний кодекс, то колоніальний капіталізм зник би. І варто зникнути схемам розкрадання, шахрайства, хабарництва, непомірних податків і лихварства, як Ісламська Умма прийде до розвитку, навіть якщо резерви у її країнах виявляться незначними, коли правителі Ісламської Держави будуть намагатись накормити своїх громадян, навіть якщо самі будуть відчувати голод,оскільки справжні ісламські правителі віддають перевагу не своїм особистим заробіткам, а, навпаки, вдень і вночі змагаються один з одним, щоб бути щитом, який захищає своїх громадян і зберігає життя і честь мусульман. Ці питання для них краще, аніж будь-які економічні вигоди. І тоді їх благі справи у дійсності стануть великими і хорошими новинами.

 

Спеціально для інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Зухра Малік
6 Мухаррама 1442 р.х.
25.08.2020 р.

Головне меню