Кого обслуговує зерновий коридор Туреччини?

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: В Стамбулі була підписана угода між Росією і Україною при посередництві ООН і Туреччині про відновлення експорту зерна із українських портів. Президент Туреччини Реджеп Ердоган, який виступив перед підписанням, назвав цей день «історичним». Він заявив, що угода запобіжить голоду, з яким стикнуться мільярди людей по усьому світу(«Голос Америки», турецька версія, 22 липня 2022 р.).

Коментар: На тлі санкцій США і ЄС Росія заблокувала українські порти, із яких могло вивозитись зерно. Потім при посередництві Туреччини сторони домовились про зерновий коридор, згідно якому буде вивезено біля 20-25 млн. тонн зернових. Також були ослаблені санкції проти Росії у відношенні вивозу зерна і добрив.

Після угоди ООН, НАТО, ЄС, Росія і особливо США виразили свою вдоволеність і подякували Туреччині. Туреччина у спробі приховати свою політичну роль, відведену їй Америкою, підкреслила гуманітарне питання і побоювання загрози голоду. Політична роль Туреччини полягає в тому, щоб залишатись посередником в діалозі з Росією у випадку розвитку, які можуть порушити американські плани і інтереси в українській кризі. Втручання Туреччини у зв’язку з зерновою кризою і досягнення нею результату ясно вказують на її певну роль. За місяць до вторгнення Росії в Україну прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калин заявив про міжнародну роль своєї країни. Під час свого виступу на дискусійному форумі, який був організований лондонським аналітичним центром «The Circle Foundation», Калин заявив:

«Туреччина готова зіграти будь-яку роль в ослабленні напруженості між Росією і Україною. Ми робимо це як союзники Росії і України, а також як члени НАТО»,  «Turkiye Gazetesi», 20.01.2022.

Фактично підписана в Стамбулі угода за ініціативою Туреччини не дозволила Росії використати зернове питання у якості політичного важеля, як у випадку з нафтою і газом.

Хоча Росія і виразила вдоволеність угодою, але наступного дня нанесла ракетний удар по порту Одеси, тим самим показавши, що при бажанні може використовувати зернове питання як козирну карту. Тим часом міністерство оборони Туреччини заявило, що російська сторона не має ніякого відношення до удару по одеському порту, потім Росія ясно заявила, що удар був нанесений саме їй. Туреччина усвідомлює, що поразка угоди неприпустима, і вона вплине на взаємовідносини між Америкою і Європою. Росія вважає, що з продовженням зернової кризи економічні проблеми Європи значно зростуть, і таким чином вона спричинить тиск на Америку у питанні пом’якшення санкцій проти Росії, оскільки інфляція в єврозоні досягла 9%, що сильно хвилює європейців. За допомогою зернової кризи Росія виявила слабкості Європи і показала, на що вона здатна. Згідно угоди, підписаної в Стамбулі, окрім українського зерна були зняти санкції проти російського зерна, добрив і супутніх товарів.

Що стосується Америки, то вона не виконала свої зобов’язання перед Європою, в обмін її участі в російсько-українській війні, оскільки ціну за цю війну платять не США, а Європа, яка залежить від російської енергії і продовольства. З цієї причини вирішення зернової кризи важливе для того, щоб Європа пролежувала рухатись по орбіті США. На жаль, ці важливі американські колоніальні інтереси реалізує Туреччина, прикриваючись гуманітарними проблемами. Проте та ж Туреччина не вжила ніяких дій, коли сирійські міста були осаджені силами Росії і Асада. Тисячі мусульман в Сирії через відсутність доступу до їжі помирали від голоду, але Туреччина в цьому питанні не зіграла ніякої ролі. А допомога ООН полягала у відправці сирійському народу пакетів для трупів.

Отож, угода про зерновий коридор, підписана в Стамбулі, закликана не захищати людей від загрози голоду, а закликана захищати інтереси Америки і невірного Заходу, тому що капіталістичні країни ніколи не думають про людство і його проблеми. Сьогодні у світі, в якому вони правлять, нараховується 821 млн. людей, які відчувають голод. Єдине, що святе для них, так це їх колоніальні інтереси і порочна корумпованість.

Єдина держава, яка буде ставитись до людей з милосердям і позбавить світ від штучних криз, викликаних колоніальними країнами, — це Праведний Халіфат, який є символом милосердя, достатку і справедливості.

وَاِذَا قِيلَ لَهُمْ لَا تُفْسِدُوا فِي الْاَرْضِ قَالُٓوا اِنَّمَا نَحْنُ مُصْلِحُونَ

«Коли їм говорять: «Не поширюйте нечестя на землі!», — вони відповідають: «Тільки ми і встановлюємо порядок» (2:11).

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Мухаммед Емін Йилдирим
11 Мухаррама 1444 р.х.
9 серпня 2022 р.

Головне меню