Справедливість веде до дотриманню законів, і немає нужди застосовувати силу

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: В п’ятницю 16 вересня 2022 року агентство новин «BBC» повідомило про смерть 22-річної іранки після того, як її затримала поліція нравів через недотримання суворих правил головного убору. Її арешт призвів до госпіталізації, через травму голови вона впала в кому на декілька днів, після чого померла.

Коментар: Подібні історії швидко поширюються, але не завжди по правильним причинам. Шокує сама думка, що жінку можуть заарештувати органи безпеки, посадити в тюрму, а потім вбити. Нікому не дозволено позбавляти людину життя на власний розсуд. Вбивство дозволяється тільки у випадках, які передбачив Шаріат. Всевишній Аллах сказав:

اُتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلاَةَ إِنَّ الصَّلاَةَ تَنْهَى عَنْ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنْكَرِ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ

«Читай те, що навіяно тобі із Писання, і роби намаз. Воістину, намаз оберігає від гидоти і засуджуваного. Але поминання Аллаха — набагато важливіше, і Аллах знає про те, що ви робите» (29:45).

Багато жінок страждають від рук правоохоронних органів, які керуються власним світоглядом. Це свідчить про те, що вони коять подібні злочини через відсутність належної і правильної системи.

Часто поліція або ж особи, які володіють владою, зловживають своїми повноваженнями і попирають права інших людей, але ж моральні аспекти не можуть служити виправданням. Всевишній Аллах ниспослав унікальні закони, і тільки згідно цим законам дозволено позбавити людину життя чи кінцівки у якості покарання за злочин. При цьому таких людей не дозволено дискредитувати і описувати як варварів і злочинців. Якщо ми поглянемо на історію Халіфату, то знайдемо, що злочинів, які доходили до такої міри покарання, як смерть, була незначна кількість.

У часи Османського Халіфату в Туреччині і Палестині жінки, в тому числі і деякі немусульманки, одягались згідно з нормами Шаріату. Так як же зберігався і підтримувався цей високий рівень моральності в суспільстві?

Реальність є такою, що кожне розвинуте суспільство потребує системи і законів, і природно, що якщо люди бачать справедливість цієї системи, то вони починають довіряти їй. Люди бачать, як держава піклується про їх інтереси, і вони починають любити і дотримуватись законів, і немає ніякої необхідності в застосуванні сили. Що стосується расизму, поневолення народів і нелюдяності, то цього не було серед якостей суспільства.

Жінки розглядали ці закони як частину відмітних прав, які служать інтересам суспільства. Будь-яка жінка при бажанні вільно могла покинути територію Халіфату, але тоді вона стикнулась би дійсно з деспотичним режимом. Проте в історії ми не знаємо таких переміщень, щоб хтось покидав територію Халіфату у пошуках безпеки. Насправді, було навпаки, люди просили притулок у Халіфату, де була справедливість і людяність.

Ми закликаємо до правлінню Корану і Сунни, за допомогою чого зникнуть подібні злочини. Ми як Умма повинні визнати необхідність того, що кожен мусульманин повинен докладати максимум зусиль у спільній діяльності по рішенню цієї проблеми і поверненню правління Шаріату. І тоді ми досягнемо великої нагороди в Наступному житті.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Умрана Мухаммад
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
22 Сафара 1444 р.х.
18 вересня 2022 р.

Головне меню