Фундаментальні питання ідентичності і культури не вирішені в Америці

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: «Стрільба в Університеті Вірджинії. Підозрюваний — колишній футболіст — перебуває під вартою, жертви упізнані як його колишні товариші по команді. Крістоферу Дарнеллу Джонсу-молодшому пред’явлено звинувачення по трьом пунктам у вбивстві першого ступеня», — повідомляє «Fox News».

Коментар: В штаті Айдахо чотирьох студентів знайшли мертвими у себе в будинку. За словами репортера «Fox News», ніхто не застрахований від злочинності; університети, школи і батьки з усіх сил повинні підвищити рівень безпеки.

Вбивство — це хвороба Америки. Згідно останнім статистичним даним Центру по контролю і профілактиці захворювань, на 100000 американців приходиться 7,5 вбивств, тобто за останній рік було скоєно 24576 вбивств, 19384 із яких були із вогнепальної зброї. Для країни, яка претендує на звання світового лідера, це неймовірно високий рівень насильства. В даний час США головують у військовому і економічному плані, але їх культура залишає бажати кращого.

Америка розділена питанням насильницьких злочинів і вбивств, і кожного разу, коли повідомляється про масові вбивства, рани відкриваються знов. Розділення відбувається між так званими «прогресистами» і консерваторами. Перші прихильні Демократичній партії, яка представляє їх версію демократії, другі прихильні республіканцям, чиї цінності співпадають з ними. Прогресисти хочуть ввести обмеження на володіння зброєю, але консерватори хочуть протилежного, вони бажають надати зброю більшій кількості людей, щоб вони могли захищати себе при загрози. Прогресисти також закликають до «припиненню» фінансування поліції», оскільки в більшості штатів США поліція сильно мілітаризована і відповідальна за велику кількість вбивств, у той час як консерватори-республіканці хочуть надати поліції іще більше зброї і розширити їх права.

В США це протиріччя між прогресистами і консерваторами називають культурною війною, а деякі говорять про громадянську війну. Американці використовують такі слова, як «боротьба» і «війна», а багато віруючих християн використовують апокаліптичну мову. І вважають себе учасниками війни між добром і злом. При таких сильних почуттях і упередженості один до одному недивно, що вбивства і насилля стали звичайним явищем. Конгрес США усе іще розслідує заколот 6 січня в Конгресі, коли група прибічників Трампа штурмувала будівлю у пошуках своїх політичних ворогів. У минулому місяці на чоловіка Ненсі Пелосі напали з молотком в його власному домі; нападник стежив за Ненсі Пелосі, яка є ключовою фігурою в Демократичній партії. Коментуючи проміжні вибори в США, американські консерватори заявили: «Результати вечора вівторка підтвердили важливість культурної війни». Америка визначила свою політичну структуру в конституції; громадянська війна врегулювала відносини штатів один з одним і з федеральним урядом. Але основні питання ідентичності і культури залишаються без відповіді.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абдуллах Рубін
24 Рабі ус-сані 1444 р.х.
18 листопада 2022 р.

Головне меню