Відновлення саудівсько-іранських відносин і стримування Нетаньяху

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Саудівська Аравія і Іран подякували Китаю за його роль і зусилля у досягненні угоди. Високопосадовий дипломат Китаю Ван И охарактеризував угоду як перемогу діалогу і миру, додавши, що Пекін продовжить грати конструктивну роль у вирішенні складних глобальних проблем і продемонструє свою відповідальність як крупна держава. Він також додав: «Світові проблеми не обмежені тільки Україною».

Коментар: Дипломатичні відносини між Саудівською Аравією і Іраном були розірвані в 2016 році. Трибічній угоді, досягнутій у п’ятницю, передували переговори між Тегераном і Ер-Ріядом в 2021 і 2022 роках. Обидві країни об’явили, що відкриють посольства і дипломатичні представництва на протязі двох місяців. Угода, досягнута при сприянні Китаю, передбачає відновлення угоди про співпрацю в області безпеки від 2001 року, зокрема, мова йде про прикордонний контроль і боротьбу з «тероризмом».

Йоель Гузанскі, експерт по Перській затоці із «ізраїльського» аналітичного центру «Інститут досліджень національної безпеки»,вважає, що дане рішення Саудівської Аравії нанесло удар по «Ізраїлю». Гузанскі вважає, що «рішення посилає сигнал про те, що «Ізраїль» буде одинокий в битві проти Ірану в регіоні».

З іншого боку, Білий дім поквапився повідомити, що Вашингтон був у курсі переговорів між сторонами. В цій заяві — уся суть питання.

Політичний стан в єврейському утворенні близький до хаосу, Нетаньяху у спробі згуртувати євреїв навколо себе розпалює вогонь в палестинському питанні, але він обертається проти нього. Потім він почав працювати над тим, щоб «швидко скоректувати свій план нанесення удару по Ірану, щоб об’єднати ряди євреїв і забезпечити збереження своєї влади» (про це говориться у відповіді аміра Хізб ут-Тахрір на питання «Що стоїть за візитом американських високопосадових чиновників в єврейське утворення?»).

Американська відповідь прийшла у виді широких візитів в «Ізраїль» високопосадових військових чиновників, включаючи міністра оборони США Ллойда Остіна і голову Об’єднаного комітету і начальників штабів озброєних сил генерала Марка Міллі. Вони прибули з метою відмовити Нетаньяху від наступальної операції проти Ірану, тобто це ставить у незручний стан адміністрацію Байдена, яка заклопотана російсько-українською війною.

Америка підштовхнула Рафаеля Гроссі, генерального директора Міжнародного агентства по атомній енергії, до пом’якшенню по відношенню до Ірану, і тоді пролунала дивна заява з боку Гроссі. Під час свого візиту до Тегерану він заявив, що «будь-який військовий напад на ядерний об’єкт є незаконним». У свою чергу, Нетаньяху відповів: «Гроссі — гідна людина, яка зробила негідну заяву».

Тому новина про нормалізацію саудівсько-іранських відносин замкне коло Нетаньяху — принаймні, на час, — щоб він не почав агресивну війну проти Ірану. Відомо, що угода про нормалізацію включає угоду про безпеку прикордонного контролю. Так що ж представляють собою ці кордони між Іраном і Саудівською Аравією окрім вод Перської затоки і повітряного простору? Справа тут у тому, що єврейському утворенню необхідно перетнути повітряний простір Саудівської Аравії для нанесення удару по Ірану.

А те, що Америка — за заявою Білого дому — була обізнана про переговори, означає, що вона погодилась допустити Китай на передній рубіж і дала «зелене світло» правителям Саудівської Аравії і Ірану на відновлення перерваних відносин.

Ми чуємо від деяких ЗМІ, що Китай не має політичного впливу в близькосхідному регіоні. Також Китай і правителі двох країн не можуть перевершити США та їх інтереси в цьому регіоні, і вони не зацікавлені у мирі і його підтримці.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Хассамуддін Мустафа
21 Шабана 1444 р.х.
13 березня 2023 р.

Головне меню