Три роки угоді між «Талібаном» і США

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Координатор по стратегічним комунікаціям в Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив інформаційному агентству «Голос Америки»: «Ми працюємо над тим, щоб таліби виконували свої зобов’язання. Ми іще не визнали їх законним урядом і не збираємось робити цього у найближчий час».

Минуло три роки з миті підписання угоди між талібами і Америкою в Досі. 29 лютого 2020 року, після низки тривалих переговорів, була підписана ця угода. Тим не менш, по спливанню трьох років сторони звинувачують одна одну у порушенні угоди. Америка звинувачує Ісламський Емірат у наданні притулку і підтримці «терористів». У свою чергу, Ісламський Емірат стверджує, що Америка неодноразово порушувала і продовжує порушувати угоду.

Коментар: В Дохійській угоді стверджується, що Ісламський Емірат не дозволить своїм членам та іншим особам використовувати територію Афганістану проти США. Перший пункт гласить: «Ісламський Емірат, не визнаний Сполученими Штатами у якості держави і відомий як «Талібан» уряд, не дозволить своїм членам, іншим особами і групам, включаючи «Аль-Каїду», використовувати територію Афганістану для загрози безпеці Сполучених Штатів та її союзників». США стверджують, що Ісламський Емірат не дотримується цього пункту, але правда полягає у тому, що ніякої загрози для США чи її союзників з території Афганістану не було і близько.

Проте зобов’язання, які Америка взяла на себе в Дохійській угоді, вона або не повністю виконала або реалізувала з великим запізненням; наведемо декілька пунктів, де Сполучені Штати:

— погодились вивести свої війська із Афганістану на протязі 14 місяців, але на ділі відбулось відтягування іще на 5 місяців;

— погодились звільнити 5000 полонених талібів на протязі 10 днів після підписання угоди, і на це пішло шість місяців;

— зобов’язались до 27 серпня 2020 року виключити імена лідерів і членів руху «Талібан» із санаційного списку, але досі цього не було реалізовано, до того ж, ФБР подвоїло нагороду з 5 до 10 млн. доларів за інформацію про місцезнаходження виконуючого обов’язки міністра внутрішніх справ Ісламського Емірату;

— зобов’язались виключити імена офіційних осіб талібів із «чорного списку» ООН до 29 травня 2020 року, але досі деякі імена не були видалені. Зараз Америка використовує це як засіб тиску на Ісламський Емірат;

— зобов’язались поважати територіальну цілісність Афганістану і його повітряний простір, але як і раніше американські безпілотники перетинають афганське небо і коять атаки, одна із яких привела до смерті лідера «Аль-Каїди» доктора Аймана аз-Завахірі, нехай помилує його Аллах.

Окрім того, Америка взяла на себе багато інших зобов’язань,які так і не виконала. Порушення Дохійської угоди свідчить про те, що США не вважають за необхідне виконувати свої зобов’язання і домовленості. Це служить сильним нагадуванням мусульманам і ісламським рухам про те, що не варто вірити обіцянкам, угодам і зобов’язанням невірних, особливо Америки. Згідно законам Шаріату, мусульмани повинні дотримуватись договорів, угоді і обіцянок, але, з іншого боку, Захід і американці вважають договори засобом позбавлення від проблем і можливістю ослабити і перемогти опонента. Америка не дотримувалась цієї угоди, оскільки порушення договорів — це невід’ємна частина західної культури. Слід зазначити, що Америка є одним із провідних порушників договорів і угод на міжнародній арені.

Звідси слідує, що «Талібан» не повинен піддаватись тиску Америки, Заходу і ООН і не повинен бути пов’язаний угодою з ними, адже невірні вже порушували свої зобов’язання.

«Талібану» слід зосередитись на Ісламській Уммі і покладатись на неї, її політичний, військовий і емоційний потенціал . Адже Ісламська Умма має можливість розширити Ісламський Емірат в обширний Халіфат за допомогою об’єднання Центральної і Південної Азії під егідою Афганістану. Потім ця держава, завдяки своїй зовнішній політиці об’єднає усі країни мусульман і понесе послання Ісламу в усі куточки землі за допомогою заклику і джихаду. І тоді невіруючі не будуть думати про перемогу над Праведним Халіфатом, оскільки їх добре озброєні війська зазнали поразки від воїнів Умми, від тих, кого вони назвали «джихадістами», що робить неможливим їх повторне протистояння непереможній армії Ісламської Держави.

وَإِن نَّكَثُوا أَيْمَانَهُم مِّن بَعْدِ عَهْدِهِمْ وَطَعَنُوا فِي دِينِكُمْ فَقَاتِلُوا أَئِمَّةَ الْكُفْرِ إِنَّهُمْ لَا أَيْمَانَ لَهُمْ لَعَلَّهُمْ يَنتَهُونَ

«Якщо ж вони порушать клятви після укладання договору і будуть посягати на вашу релігію, то бийтесь з ватажками невір’я, адже для них немає клятв. Можливо, тоді вони припинять» (9:12).

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Сайфуллах Мустанір
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір/Афганістан
16 Шабана 1444 р.х.
8 березня 2023 р.

Головне меню