У вас є ваша релігія, а у мене — моя!

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: В ліванських ЗМІ поширились заклики до спільному святкуванню мусульманами і християнами «Благовіщеня Пресвятої Богородиці», яке було об’явлено національними святом для усіх ліванців.

Організатори закликали до спільних ритуалів, які об’єднують читання Корану і церковні пісні, відвідування церков і мечетей в присутності священників і муфтіїв як сунітських, так і шиїтських.

Комента: Мусульмани і християни жили пліч-о-пліч в Лівані на протязі більше 1400 років, з миті ісламського завоювання, і жодна із сторін не ставилась з ненавистю до іншої. Мусульмани і християни не вимагали один від одного дотримання своїх переконань, свят і обрядів. Відмінність наших релігій не перешкоджало добросусідству, хорошому ставленню, дотриманню договорів і угод.

Питання спільних обрядів поклоніння між мусульманами і християнами під приводом зміцнення «співіснування», відмова від використання слів «невіруючий» до представнику іншої релігії, а також необхідність поважати переконання іншої людини, оскільки це її особистий вибір, піднімаються секуляристами,яких дратують такі терміни, як істина, брехня, віра і невір’я, оскільки дані терміни впливають на поведінку людини та її вибір. Секуляристи прагнуть закріпити ідеї відносної істини для того, щоб утвердити свою безбожну систему і поширити її в різних формах.

Ці дії і заклики не мають нічого спільного ані з Ісламом,ані з християнством, і є нічим іншим як злобним секулярним планом, скерованим на підрив основ Ісламу і релігій у цілому. Це викриває позицію секуляризму, який заявляє, що не втручається в приватне життя, на відміну від релігій.

Іслам не дозволяє, щоб хтось із мусульман втручався в обряди поклоніння і свята християн, щоб змінити їх, адже Всевишній Аллах сказав:

لَا إِكْرَاهَ فِي الدِّينِ

«Немає примушення в релігії» (2:256).

Також Іслам не дозволяє, щоб хтось із мусульман вносив нововведення в свою релігію, тим більше, якщо ці нововведення кардинально суперечать основам Ісламу. Як мусульмани можуть поважати переконання тих,хто приписує Аллаху сина, і приєднуватись до їх пісень і обрядів, щасливо посміхаючись? Всевишній Аллах роз’яснив їх віру, сказавши:

وَيُنْذِرَ الَّذِينَ قَالُوا اتَّخَذَ اللَّهُ وَلَداً * مَا لَهُمْ بِهِ مِنْ عِلْمٍ وَلَا لِآبَائِهِمْ كَبُرَتْ كَلِمَةً تَخْرُجُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ إِنْ يَقُولُونَ إِلَّا كَذِباً

«І щоб застерегти тих, які говорять: «Аллах взяв Собі сина». Знання про це немає ані у них,ані у їх отців. Тяжкі слова, які виходять із їх ротів, і говорять вони одну тільки брехню» (18:4,5),

تَكَادُ السَّمَاوَاتُ يَتَفَطَّرْنَ مِنْهُ وَتَنْشَقُّ الْأَرْضُ وَتَخِرُّ الْجِبَالُ هَدّاً * أَنْ دَعَوْا لِلرَّحْمَٰنِ وَلَداً

«Небо готово розколотись, земля готова розверзнутись, а гори готові розсипатися в прах від того, що вони приписують Милостивому сина» (19:90,91).

Ми говоримо секуляристам та до них подібним: не посягайте на нашу релігію, про яку у вас немає ніяких знань! Ми відповімо вам словами Всевишнього Аллаха:

قُلْ يَا أَيُّهَا الْكَافِرُونَ * لَا أَعْبُدُ مَا تَعْبُدُونَ * وَلَا أَنْتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ * وَلَا أَنَا عَابِدٌ مَا عَبَدْتُمْ * وَلَا أَنْتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ * لَكُمْ دِينُكُمْ وَلِيَ دِينِ

«Скажи: «О, невіруючі! Я не поклоняюсь тому, чому поклоняєтесь ви, а ви не поклоняєтесь Тому, Кому поклоняюсь я. Я не поклоняюсь так, як поклоняєтесь ви (чи тому, чому поклоняєтесь ви), а ви не поклоняєтесь так, як поклоняюсь я (чи Тому, Кому поклоняюсь я). У вас є ваша релігія, а у мене — моя!» (109:1–6).

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Шейх Аднан Мазьян
Член центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
22 Шабана 1444 р.х.
14 березня 2023 р.

Головне меню