Різкий маневр розвороту у виконанні Анкари: від «Сісі-вбивці» до «пану Сісі»

Новини та коментарі
Друкарня

Міністр іноземних справ Мевлют Чавушоглу під час зустрічі в Каїрі звернувся до міністра іноземних справ Єгипту зі словами «брате Шукрі» і заявив: «Можливо, одразу після виборів, іншаллах, наш президент і президент Сісі зустрінуться».

Міністр іноземних справ Мевлют Чавушоглу провів спільну прес-конференцію з міністром іноземних справ Єгипту Самехом Шукрі після їх очної зустрічі і переговорів делегацій в Каїрі.
Відповідаючи на питання про те, які теми обговорювались в ході переговорів, Чавушоглу зазначив, що в двобічних відносинах є багато питань, які необхідно розвивати.

Чавушоглу заявив, що вони зосереджені на багатьох областях: «Ми хочемо покращити нашу співпрацю в області енергетики, ми хочемо вжити конкретні кроки. Були деякі розриви в транспортних питаннях для збільшення торгівлі. Ми хочемо оживити їх знов. Ми хочемо максимізувати наші дипломатичні відносини».

Хоча Чавушоглу намагався виправдати почату ними ініціативу словами «в інтересах обох країн», різанина і тортури, скоєні Сісі, ніколи не стирались із пам’яті єгипетського народу.

Наприкінці 2010 року вуличні протести, які почались в Тунісі і поширились по країнам Близького Сходу і Північної Африки, у лютому 2011 р. поширились на Єгипет і поклали край 29-річному правлінню диктатора Хосні Мубарака. «Брати-мусульмани» («Аль-Іхван аль-Муслімун») прийшли до влади внаслідок виборів, і Мухаммад Мурсі став першим обраним президентом Єгипту.

3 липня 2013 року Мурсі та його команда були кинуті до в’язниці, а тисячі мусульман були жорстоко вбиті на вулицях внаслідок кривавого державного перевороту, скоєного начальником Генерального штабу Абдель-Фаттахом ас-Сісі. У відповідь були розірвані дипломатичні відносини, а президент Ердоган назвав Сісі «вбивцею» і зробив знак «Рабіа» [1] чотирма пальцями — гасловий жест, який виражає його підтримку єгипетському народу. Під час своїх виборчих кампаній Ердоган навіть часто звинувачував своїх опонентів у тому, що вони є «відображенням менталітету Сісі».

На матчі відкриття чемпіонату світу по футболу 2022 року в Катарі Ердоган і Сісі потиснули один одному руки і зробили найпомітніший крок до «нормалізації». Слідуючи американському плану по «нормалізації» з «Ізраїлем», зусилля по «нормалізації» з Сісі і режимом Асада сьогодні набирають прискорених обертів. Сфокусувавшись на Росії і Китаї, зазначається, що США не хочуть ніяких проблем на Близькому Сході. Вважається, що вітер «нормалізації» на Близькому Сході є відображенням цього плану. У межах цього плану, скерованого на легітимізацію диктаторів-путчистів і вбивць мусульман, спостерігається, що США потискають руки усім, кого учора називали вбивцями, змовниками і терористами. Вважається, що Ердоган відклав початок переговорів з вбивцею Сісі і Асадом на період після 14 травня, щоб уникнути реакції мусульманського турецького народу перед виборами.

Чавушоглу: «Мій брате Шукрі»

Заявивши, що вони бажають відновити консультації по регіональним питанням, Чавушоглу підкреслив, що вони планують оживити консультації як по політичним питанням на двобічному рівні, так і по регіональним питанням.

Зазначивши, що вони хочуть відродити двобічні відносини у військовій сфері, Чавушоглу заявив: «У військовій сфері, як і в минулому, в роки коли наші дипломатичні відносини були холодними, були дуже регулярні відносини, але є і питання, які необхідно оживити. Наприклад, наше міністерство національної оборони і Генеральний штаб запросили Єгипет на три військові навчання, які пройдуть в Туреччині. Військові навчання — нам треба активізувати нашу спільну роботу в цих областях».
Чавушоглу продовжив наступним чином:

«Є кроки, які ми повинні вжити в усіх областях — від економіки до енергетики, від політики до освіти. Ми також оцінили це між собою сьогодні. Як тільки це стане можливим, наші друзі будуть працювати над цим до нашої наступної зустрічі у якості продовження даної ініціативи. Ми також розглянемо це повторно. Найголовніше тут, звичайно, сильна політична воля і рішучість з обох сторін. Після того, як це відбудеться, подальші кроки будуть вжиті один за другим. У цьому відношенні я можу з легкістю сказати від імені «мого брата Шукрі», що у нас є серйозна рішучість з обох сторін».

Заявивши, що надалі вони з Шукрі будуть частіше відвідувати один одного, Чавушоглу заявив, що буде радий прийняти свого єгипетського колегу в Туреччині якомога швидше.

Заявивши, що між Туреччиною і Єгиптом існують історичні зв’язки і що у двох країн спільна культура, Чавушоглу сказав, що президент Реджеп Тайіп Ердоган і президент Єгипту Абдель-Фаттах ас-Сісі виразили волю до зміцненню братських зв’язків між двома країнами. Анкара довгий час приховувала цю сприйняту Уммою зрадництвом «нормалізацію» так, як нібито вони тільки-но виникла через заяви, що «у двох країн спільна культура».

Заявивши, що після зустрічі президента Ердогана і президента Сісі в столиці Катара Досі в минулому році йому і Шукрі було доручено покращувати відносини між Анкарою і Каїром і знов звести двох президентів разом, Чавушоглу заявив, що до того, як процес досяг цієї стадії, він і Шукрі зустрічались на різних платформах і обговорювали те, як вони можуть нормалізувати відносини між двома країнами. Міністр Чавушоглу виразив своє вдоволення і вдоволення свого єгипетського колеги конкретними кроками, вжитими для нормалізації відносин між двома країнами, і пообіцяв, що «ми будемо працювати в більш тісній співпраці у подальший період».

Зазначивши, що Єгипет є важливою країною і грає важливу роль для Східного Середземномор’я, арабського світу, Палестини і Африки, Чавушоглу сказав, що вони також високо оцінили «роль Каїра у вирішенні палестинського питання».

Зазначивши, що палестинське питання і роль Єгипту так само обговорювалась під час зустрічі, Чавушоглу заявив наступне: «Наближається Рамадан, який співпадає з Песахом в «Ізраїлі». Тому ми будемо продовжувати робити свій внесок у запобігання напруженості в Палестині, мечеті аль-Акса і Єрусалимі під час Рамадану. У цьому змісті ми високо цінуємо і рішуче підтримуємо роль, яку Єгипет. Ми також підтримуємо зусилля Йорданії. Ми також передаємо «Ізраїлю» необхідні повідомлення і нагадуємо йому про це».

Міністр іноземних справ Єгипту Шукрі: «Ми упевнені, що відновимо міцні відносини з Туреччиною»

Зазначивши, що вони прагнуть підтримати зв’язок з Туреччиною в усіх областях, міністр іноземних справ Єгипту Шукрі заявив: «У нас є твердий ґрунт, і ми упевнені, що відновимо відносини з Туреччиною на міцній основі. Розвиток відносин між Туреччиною і Єгиптом відповідають інтересам обох країн».

Підкресливши, що у них з Туреччиною спільне бачення по багатьом регіональним і міжнародним питанням, Шукрі заявив, що вони обговорили відновлення міцних відносин з Туреччиною і повернення послів, і виразив бажання, щоб канали зв’язку між двома країнами були відкриті, а координація продовжувалась.

Шукрі зазначив, що обидві сторони виразили свої глибокі погляди на те, що необхідно зробити для того, щоб регіон знов стабілізувався і відновив свої сили для протистояння викликам.

Міністр іноземних справ Єгипту Шукрі повідомив, що обидві сторони також обговорили нормалізацію відносин між Саудівською Аравією та Іраном, палестинське питання, а також. Сирі, Лівію і наслідки війни між Україною і Росією в різних аспектах.

 

«Köklü Değişim Medya»
20.03.2023

1. Ра́біа (от араб. رابعة‎ — букв. «четвертий (-ая)»; стилізовано: R4BIA) — знак в виді жесту руки, який уперше з’явився наприкінці серпня 2013 року в соціальних мережах і на маршах протесту в Єгипті. Він використовується протестуючими, активістами і політиками, які виступають проти державного перевороту в Єгипті, який був очолений з генералом Абдель-Фаттахом ас-Сісі і в ході якого був скинутий президент Мухаммад Мурсі.

Головне меню