Відчайдушна спроба БРІКС звільнитись від західної гегемонії

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Під гаслом «БРІКС і Африка» союз найбільших економік, які розвиваються, зібрався на саміті в столиці ПАР Йоганнесбурзі. Цей саміт пройшов на тлі спроби зупинити західну гегемонію на світовій арені.

В цьому році на порядку денному організації стоїть питання майбутнього розширення членства БРІКС. Саме до цьому країни-учасниці союзу раніше виражали свою відкритість, до того ж багато африканських країн виразили бажання приєднатись до союзу, включаючи Алжир, Єгипет і Ефіопію. Напередодні саміту, принаймні, 40 кран виразили зацікавленість в приєднанні, включаючи Іран, Саудівську Аравію, Бангладеш і Аргентину. ПАР надасть лідерам країн БРІКС пропозицію про розширення членства, і очікується, що рішення щодо цього буде прийнято за підсумками саміту.

Коментар: Більшість народів світу прагнуть до звільненню від несправедливої західної системи, яка використовує колоніалізм як спосіб нав’язування своєї влади країнам «третього світу», які володіють природними багатствами, але слабким через маріонетковий прозахідний уряд. У той же час, більш сильні країни, такі як учасниці БРІКС, прагнуть до незалежності від західної моделі світобудови або ж бажають стати його частиною, приєднавшись до клубу колоніальних держав, щоб захистити себе від поглинання. Проте, країни-учасниці БРІКС, а саме – Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка, переоцінили свої можливості у спробі звільнитись від західної гегемонії. Їх населення на трьох континентах складає 40 % від світового, а економіка представляє 25 % світової.

Ці країни об’єднує інстинкт виживання і інтереси; їх не об’єднує ідея, навколо якої вони усі згуртувались. Відносини, засновані на виживанні, схильні змінам: якщо загроза підсилиться, то одна із сторін вдасться до компромісу, щоб вижити. Так само ж, відносини, засновані на інтересі, можуть рухнути якщо одна із сторін побачить більш вигідну пропозицію і співпрацю.

Китай і Росія об’єднались, щоб захистити себе від агресії Америки та її спроб поширити свій вплив, у той час як Індія, Бразилія і Південна Африка є союзниками США. Тому, малоймовірно, що БРІКС зможе звільнитись від американського панування. Навіть якщо ці країни поставили б перед собою таку мету, що, безумовно, хибно для останніх трьох, — не говорячи вже про приєднання до союзу нових учасників, більшість із яких є проамериканськими, — усе це неминуче призведе до поразки цього союзу. Вступ нових проамериканських кран до БРІКСу надало Америці можливість перешкоджати досягненню бажаних цілей, стримувати і навіть використовувати БРІКС в своїх цілях.

Засновник Інституту вивчення питань безпеки в Преторії Джекі Слейтер сказав: «БРІКС залежить від єдності, що є головною перешкодою для прийняття рішень. Недружні відносини між Китаєм і Індією не дозволять цьому союзу досягти поставних цілей. В довгостроковій перспективі, я думаю, що неминуча конкуренція між Китаєм і Індією, і, ймовірно, вона стане головною проблемою, з якою врешті решт стикнеться БРІКС». До цьому треба додати слабкість сильної третьої сторони в союзі, а саме Росії. Росія побоюється конфлікту з Заходом, вона може позбавитись статусу могутньої колоніальної держави, більше того, само її існування поставлено під загрозу. Присутність міністра іноземних справ Сергія Лаврова замість президента РФ на саміті в Йоганнесбурзі, свідчить, що Путін побоюється бути заарештованим, оскільки міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав міжнародні ордера на його арешт за скоєні військові злочини в Україні.

Вихід із нинішньої колоніальної міжнародної системи не може бути досягнутий слабкими і поневоленими державами, якщо вони не об’єднаються навколо правильної ідеї, яка переконує розум, відповідає природі людини і здатна об’єднувати різні народи в одну общину.

Така ідея повинна стати альтернативою капіталістичній ідеології, яка не переконує розум і не відповідає природі людини. Капіталізм створив культурний і духовний вакуум і породив в суспільстві пороки. Жадібність і скупість привели до концентрації величезного багатства в руках купки капіталістів, у той час як більша частина людства перебуває за межею бідності і в зубожінні.

Тому звільнення від західної гегемонії можливо тільки за допомогою Ісламу. Іслам — це здорова ідеологія, яка переконує розум і відповідає природі людини. Тільки Іслам утвердить істину, знищить брехню і наповнить землю справедливістю і світлом.

هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَكَفَى بِاللهِ شَهِيداً

«Він — Той, Хто відправив Свого Посланця з вірним керівництвом і релігією істини, щоб піднести її над рештою усіх інших релігій. Досить того, що Аллах є Свідком» (48:28).

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Білял Мухаджир, Пакистан
10 Сафара 1445 р.х.
26 серпня 2023 р.