Саудівський режим на грані нормалізації відносин з єврейським утворенням!

Новини та коментарі
Друкарня

Новина: Радник по національній безпеці США Джейк Салліван заявив, що нормалізація між Саудівською Аравією і єврейським утворенням є неминучістю, так само, як і громадянська ядерна програма Саудівської Аравії.

Салліван підкреслив, що США прагнуть прояснити позицію Міжнародного агентства по атомній енергії відносно можливості надання Саудівській Аравії громадянського ядерного потенціалу. Салліван також підкреслив важливість нормалізації відносин між королівством і єврейським утворенням, зазначивши, що це «стане важливою подією по досягненню регіональної стабільності в близькосхідному регіоні» (Ma'an News 23.08.2023р.).

З іншого боку, газета «The New York Times», з посиланням на свої джерела, підтвердила, що нинішня адміністрація прагне досягти згоди між лідерами Демократичної партії в Конгресі по спірним питанням, з метою прокласти шлях до дипломатичної угоди, яка гарантує зближення Саудівської Аравії і єврейського утворення.

Коментар: Із заяв американських політиків ясно, що питання об’явлення нормалізації між Саудівським режимом і єврейським утворенням залежить тільки від політичного рішення США. Саудівський режим готовий до цьому, і єврейське утворення також жадає цього. Це рішення є предметом політичних розрахунків, пов’язаних зі строками, раніше встановленими Америкою для реалізації проекту двох держав і створення палестинської держави в межах кордонів 1967 року, що було підтверджено Арабською мирною ініціативою, запропонованою Саудівським режимом іще в 2002 році. Проте реальність змінилась, і тепер нормалізація не залежить від реалізації проекту двох держав, а пов’язана з американськими виборами, керівництвом єврейського утворення і реакцією Мухаммада ібн Салмана на ініціативу демократичного президента Байдена, що може допомогти йому у виборчій кампанії, хоча ібн Салман більше схильний до Трампу і Республіканської партії.

Треба підкреслити, що якщо Байдену вдасться укласти угоду до президентських виборів, то він набуде політичного успіху, заручившись, тим самим, підтримкою американських євреїв. Можливо, Байден не достягне цього, якщо Саудівський режим не відреагує належним чином на його ініціативу. Або ж, Байден відкладе це питання через напруженість з урядом Нетаньяху, не бажаючи надавати останньому такі політичні досягнення. В будь-якому випадку, ясно одне — Саудівський режим готовий до нормалізації, питання лише в деталях, які задіє Америка.

Маріонетковий режим Саудівської Аравії вже давно будує залаштункові відносини з єврейським утворенням. Сьогодні ж стоїть питання офіційних і громадських відносин на кшталт «Угоди Авраама». Саудівський режим з самого початку не був проти нормалізації, хоча і ставив раніше умову — визнати палестинську державу в межах концепції двох держав. Але сьогодні навіть ця підла вимога зникла, за розпорядженням Америки. Це показує народу Хіджазу, що лихо Палестини пов’язано не тільки з існуванням єврейського утворення, але й з існуванням маріонеткових режимів і правителів-агентів, які гарантують євреям існування на Благословенній землі. Народ Хіджазу і решти земель мусульман повинні скинути маріонеткові уряди в своїх країнах і встановити щире керівництво, яке мобілізує армію мусульман і об’явить джихад для звільнення Палестини, як це раніше зробили Салахуддін і Кутуз.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ібрахім Тамімі
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір, Палестина
10 Сафара 1445 р.х.
26 серпня 2023 р.

Головне меню