БАПОР — це інструмент для шантажу палестинського народу

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Сполучені Штати Америки і низка країн припинили фінансування БАПОР (Близькосхідне агентство ООН по наданню допомоги палестинським біженцям і організації робіт).

Коментар:

Рішення низки країни припинити фінансування БАПОР — яке було засновано в 1949 році після сіоністської окупації більшої частини палестинських територій — викликало суперечки і коментарі з боку політиків, журналістів, активістів і навіть громадської думки. Більшість коментарів було зосереджено на тому, що дане рішення завдасть шкоди десяткам тисяч палестинців, отримуючих допомогу і робочі місця від БАПОР, особливо тим, хто живе в таборах всередині і за межами Палестини.

Можливо, багато різних інтерпретацій і аналізів даного рішення, його серйозність і ціль в межах політичного контексту. Щодо мого коментаря, то він торкнеться ідеологічної сторони.

Ані для кого не секрет, що ООН є інструментом найбільших держав у нав’язуванні своєї волі світу, в авангарді цих держав знаходяться США. Агентство БАПОР було засновано після єврейської окупації 1948 року, що по суті, є продовженням міжнародної резолюції, яка привела до цієї окупації. Мова йде про резолюцію ООН, виданої США в 1947 році про розділ Палестини між єврейським і палестинським народами. Однією із найважливіших цілей створення даного агентства була демонстрація крупними державами і міжнародними організаціями постаті нейтрального посередника, до якого повинні звертатись палестинці у пошуках рішення своїх проблем, у першу чергу — проблем біженців та їх права на повернення до своїх домів. Таким чином, найбільший винуватець, який прийняв рішення про створення окупаційного утворення, перетворюється на суддю і нейтрального посередника… і навіть рятівника для народу Палестини!

Те, що усі мусульманські правителі відправляли біженців до міжнародної організації, де домінували вороги Палестини і усього мусульманського світу, є одним із головних злочинів, який триває по сей день. Допомога мільйонам, які були вимушені покинути свої дома, була передана в руки ворогів Умми, ця допомога перетворилась в інструмент для їх шантажу і контролю над їх життями, долями і розумами. Одним із останніх проявів контролю і впливу на палестинський народ з боку БАПОР було просунення гендерної рівності і «Угоди CEDAW» через освітні програми, навчальні курси тощо, навіть в самому секторі Газа, де «ХАМАС» утримує владу протягом довгих років. Це агентство стало засобом тиску на мусульман, і таким положенням були задоволені режими мусульманських країн, які відмовились надати допомогу своїм братам. Цих правителів не хвилюють слова Всевишнього Аллаха:

وَلَن يَجعَلَ اللهُ لِلكافِرينَ على المؤمنينَ سَبيلاً

«Аллах не відкриє невіруючим шляху проти віруючих» (4:414).

Загроза припинення фінансування БАПОР і подальше припинення її діяльності в це критичне положення є шантажем і тиском на жителів Палестини для того, щоб примусити їх підкоритись врегулюванню, яке Сполучені Штати хочуть нав’язати силою обом сторонам конфлікту.

Можливо, те, що трапиться, нагадає мусульманам про небезпеку на невіруючих. Можливо, вони згадають зміст слів Всевишнього Аллаха:

أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تُتْرَكُواْ وَلَمَّا يَعْلَمِ اللهُ الَّذِينَ جَاهَدُواْ مِنكُمْ وَلَمْ يَتَّخِذُواْ مِن دُونِ اللهِ وَلاَ رَسُولِهِ ووَلاَ الْمُؤْمِنِينَ وَلِيجَةً وَاللهُ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

«Невже ви вважали, що вас залишать (що ви не будете піддані випробуванню), поки Аллах не розпізнає тих із вас, які бились і не обирали собі помічників, окрім Аллаха, Його Посланця і віруючих? Воістину, Аллах відає про те, що ви робите» (9:16).

Ат-Табарі, нехай помилує його Аллах, в тлумаченні слова «اَلْوَلِيجَةٌ» сказав: «Це те, що входить всередину іншого. В даному аяті мова йде про многобожників. Всевишній Аллах заборонив віруючим брати в союзники своїх ворогів - многобожників і розкривати їм свої таємниці:

وَاللهُ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ

«Аллаху відомо про те, що ви робите» (3:153).

Аллаху відомо, що ви робите — мається на увазі взяття у якості союзників і наближених кого-небудь, окрім Аллаха, Його Посланця ﷺ і віруючих, після того, як Він заборонив вам це».


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ахмад Касас
29 Раджаба 1445 р.х.
10 лютого 2024 р.

Головне меню