Третя спроба ООН інтегрувати Афганістан в світську світову систему

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

2 червня 2024 року міністерство іноземних справ Афганістану об’явило, що спеціальний представник Європейського Союзу в Афганістані Томас Ніклассон зустрівся з виконуючим обов’язки міністра іноземних справ Афганістану. На цій зустрічі Ніклассон підкреслив важливість участі представників Ісламського Емірату Афганістан у зустрічі Доха-3. Афганський міністр заявив, що його уряд об’явить свою позицію після розгляду порядку денного і організаційних питань зустрічі.

Коментар:

Минуло майже три роки з миті виведення американських військ із Афганістану. «Талібан» і Захід прагнуть до взаємодії, при цьому у Заходу є потужні механізми для притягнення Афганістану на свій бік. Було проведено понад 100 регіональних і міжнародних зустрічей з метою вироблення єдиної глобальної політики у відношенні Афганістану. 29 грудня 2023 року Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка визначає дорожню карту для «повної інтеграції Афганістану в міжнародну спільноту» за умовою виконання конкретних вимог, запропонованих координатором ООН по цьому питанню Ферідіном Сінірліоглу.

План Сінірліоглу включає ключові умови для інтеграції афганського уряду в нинішню світову систему: початок національного діалогу для створення інклюзивного уряду, дотримання міжнародних угод і законів, боротьба з тероризмом і наркотиками, повага прав людини і активне долучення жінок і дівчаток в життя суспільства. В документі також пропонується призначити спеціального представника для зв’язку з урядом Афганістану і сприяння міжафганському діалогу. Хоча афганський уряд вважає це непотрібним, але у цілому оцінює документ позитивно. Проте основна проблема полягає в цілі інтеграції Афганістану в світську світову систему, яка більш небезпечна, аніж думає афганський уряд .

Основні умови для інтеграції включають формування інклюзивного уряду і боротьбу з тероризмом. Ця західна дорожня карта визначає внутрішню і зовнішню політику Афганістану. Термін «інклюзивний уряд» не є звичним для ісламської термінології, тобто Захід акуратно підштовхує до створення уряду, який відповідає демократичним і світським цінностям. Цей термін був введений в 1980-х роках. Наприклад, політика Організації економічної співпраці і розвитку (ОЕСР) 2020 року визначає «інклюзивний уряд» як уряд, який практикує демократичне управління і права людини. Всесвітній банк визначив «інклюзивний уряд» як «відкритий уряд».

Однією із найважливіших турбот Заходу є забезпечення того, щоб Афганістан не просякся думками Ісламу і джихаду, щоб він не перетворився у притулок для пригноблених мусульман і муджахідів. Захід, використовуючи політику батога і пряника, прагне запобігти перетворенню «Талібану» в силу, яка загрожує світському світовому порядку. Західні аналітичні центри закликають «Талібан» припинити джихад і взаємодіяти зі світовою спільнотою. В нещодавній статті Султана Бараката і Антоніо Джустоцці, опублікованої в Королівському інституті стратегічних досліджень, обговорювалась можливість взаємодії Заходу з «Талібаном». В статті зазначено, що «багато офіційних осіб «Талібану» більше не сприймають всерйоз таких бойовиків, як Абдул Хакім Хаккані, вони вважають, що джихад закінчився з падінням проамериканського режиму у серпні 2021 року».

Незважаючи на те, що уряд Афганістану не брав участі в попередній зустрічі в Досі, здається, цього разу не хочу упускати такої можливості. Як зазначив міністр іноземних справ Афганістану, «політика країни заснована на збалансованій і позитивній взаємодії з усіма країнами і тому прагне до конструктивної участі в Досі-3 в інтересах народу і країни». Афганському уряду слід розуміти, що інтеграція в світську світову систему — це шлях, який веде до ганьби в цьому житті і покаранню в Наступному.

Афганський уряд повинен розуміти, що інтеграція в світову систему означає вступ на територію ворога і підкорення його правилам. Інтеграція в світову світську систему і прийняття міжнародних законів рівносильна відмові від законів Всевишнього Аллаха.

Невже уряд Афганістану не розуміє, що ісламське правління і піднесення Ісламу над рештою релігій може бути досягнуто тільки через встановлення Халіфату, а не через інтеграцію в світську світову систему?! Можливість відновлення Халіфату усе іще існує, так прагніть до довольству Всевишнього Аллаха, і Він неодмінно надасть допомогу!


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Юсуф Арслан
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір, Афганістан
2 Зуль-хіджа 1445 р.х.
7 червня 2024 р.