Хадж у розумінні правителів в Саудівської Аравії

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

«Хадж призначений для поклоніння, а не для яких-небудь політичних гасел», — про це заявив міністр по справам хаджу і умри Саудівської Аравії Тауфік аль-Рабіа.

Коментар:

По-перше, ця заява недивна для такої країни, як Саудівська Аравія, яка відокремила релігію від держави і політики. Ми бачимо, що вони розділяють релігійні приписи, які стосуються намазу, посту і хаджу, від приписів, які стосуються економічної і соціальної системи, внутрішньої і зовнішньої політики і т.д.

По-друге, поклоніння означає послух. Послух Всевишньому Аллаху не обмежений намазом, постом або хаджем, навпаки, послух включає дотримання усіх наказів і заборон, починаючи з законів, які стосуються подружніх відносин, і до міжнародних відносин між країнами. Всевишній Аллах сказав:

وَنَزَّلْنَا عَلَيْكَ الْكِتَابَ تِبْيَاناً لِّكُلِّ شَيْءٍ

«Ми ниспослали тобі Писання для роз’яснення усілякої речі» (16:89),

مَّا فَرَّطْنَا فِي الْكِتَابِ مِن شَيْءٍ

«Ми нічого не упустили в Писанні» (6:38),

أَلَا لَهُ الْخَلْقُ وَالْأَمْرُ

«Безперечно, він творить і наказує» (7:54),

قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ * لَا شَرِيكَ لَهُ وَبِذَلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ

«Скажи: «Воістину, мій намаз і моє жертвоприношення (або поклоніння), моє життя і моя смерть присвячені Аллаху, Господу світів. Немає у Нього співтоваришів. Це мені велено, і я — перший із мусульман» (6:162,163).

По-третє, хадж нагадує про багато великих справ, із яких я згадаю тільки одну, чого більше за усе боїться цей міністр. В сурі «Ат-Тауба», яка також має назву «Бараат» («Непричетність»), говориться про зречення від многобожників і розрив укладених з ними договорів і угод. Всевишній Аллах сказав:

وَأَذَانٌ مِنَ اللهِ وَرَسُولِهِ إِلَى النَّاسِ يَوْمَ الْحَجِّ الْأَكْبَرِ أَنَّ اللهَ بَرِيءٌ مِنَ الْمُشْرِكِينَ وَرَسُولُهُ فَإِنْ تُبْتُمْ فَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْ وَإِنْ تَوَلَّيْتُمْ فَاعْلَمُوا أَنَّكُمْ غَيْرُ مُعْجِزِي اللهِ وَبَشِّرْ الَّذِينَ كَفَرُوا بِعَذَابٍ أَلِيمٍ

«В день великого паломництва Аллах і Його Посланець об’являть людям про те, що Аллах і Його Посланець зрікаються від многобожників. Якщо ви розкаєтесь, то тим краще для вас. Якщо ж ви відвернетесь, то знайте, що вам не втекти від Аллаха. Обрадуй же звісткою про тяжкі страждання невіруючих» (9:3).

Ми просимо Всевишнього Аллаха, щоб наш хадж в наступному році пройшов під стягом халіфа мусульман, щоб Всевишній Аллах вшанував Іслам і мусульман встановленням Другого Праведного Халіфату.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Джабір Абу Хатир
3 Зуль-хіджа 1445 р.х.
9 червня 2024 р.