Боротьба з ісламофобією в ЄС: загальна проблема для усіх партій

Новини та коментарі
Друкарня

Новина:

Феномен ісламофобії в Європі став джерелом зростаючого занепокоєння, особливо після нещодавніх подій в секторі Газа. Як крайні праві, так і основні політичні партії спричиняють істотний вплив на це явище, що спонукало Європейський Союз розглянути антимусульманські настрої і вживати заходи по їх усуненню.

Коментар:

Євросоюз закликав боротись з упередженістю у відношенні мусульман і забезпечити безпеку мусульманських общин. Незважаючи на ці зусилля, ісламофобія продовжує поширюватись, і мусульмани стикаються з дискримінацією при працевлаштуванні, пригнобленням і упередженою політикою. Європейська комісія по боротьбі з расизмом і нетерпимістю повідомила про збільшення числа злочинів на підґрунті ненависті у відношенні мусульман, особливо у відношенні мусульманських жінок.

Окрім того, Агентство Європейського Союзу по основним правам закликало до моніторингу даних про расистські інциденти і підкреслило необхідність антирасистської підготовки. Активізація крайніх правих політичних партій зіграла вирішальну роль в антиісламських настроях в Європі. Французька партія «Національне об’єднання», німецька «Альтернатива для Німеччини» і нідерландська «Партія свободи» використовують антимусульманську риторику для підсилення свого політичного положення. Ці партії пропонували радикальні заходи, такі як заборона Корану і закриття мечетей, і використовували тактику залякування. Така явна ворожість до Ісламу значно сприяла росту ісламофобії на усьому континенті.

Ісламофобія не обмежується тільки правими партіями, її так само підживлюють основні політичні партії, включаючи центристів і лівих. Ці партії часто приховують свою антиісламську політику за завісою секуляризму і політики ідентичності. Наприклад, в Німеччині коаліція соціал-демократів і зелених піддалась критиці за те, що звинуватила мусульманську общину в рості антисемітизму, що викликало занепокоєння серед німецьких мусульман. У Франції закон про боротьбу з сепаратизмом ввів суворі обмеження на ісламські організації і розширив заборону на релігійні символи, що сильно зачепило мусульманські общини.

І хоча ісламофобія у крайніх правих проявляється відкрито, підхід лівих полягає в політиці ідентичності, яка приховано скерована на змінення ісламської ідентичності і обмеження релігійного самовираження. Такий секулярний підхід обмежує можливість мусульман свобідно сповідувати свою релігію під приводом збереження світських цінностей. Ця тактика, хоча і менш очевидна, але так само ворожа і відображає упередженість до Ісламу. Це робить зусилля Європейського Союзу по боротьбі з ісламофобією марними. Глибоко вкорінені забобони проти Ісламу в європейському суспільстві підживлювались протягом тривалого часу, тому ріст антимусульманських настроїв не залежить від скерованості політичних партій, а є загальною тенденцією. Відкрита ворожість з боку правих партій і приховані обмеження, які накладаються основними силами на релігійну практику, створюють серйозні труднощі для мусульман. Зусилля Європейського Союзу по моніторингу антиісламських інцидентів слід розглядати з тієї точки зору, що вони створюють хибне почуття безпеки серед мусульман і відволікають увагу від реальної дискримінації замість того, щоб ефективно вирішувати існуючі проблеми мусульманських общин.

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Окай Пала
Офіційний представник Хізб ут-Тахрір в Нідерландах
18 Мухаррама 1446 р.х.
24 липня 2024 р.