Перше слово на конференції «Мусульманська молодь – піонери реальних змін»

Статті
Друкарня

Світовий виклик ісламській ідентичності та мусульманська молодь

Дорогі сестри! Всемогутній Аллах у сурі «Пророки» говорить:

بَلْ نَقْذِفُ بِالْحَقِّ عَلَى الْبَاطِلِ فَيَدْمَغُهُ فَإِذَا هُوَ زَاهِقٌ وَلَكُمُ الْوَيْلُ مِمَّا تَصِفُونَ

«Проте Ми кидаємо істину на брехню, і вона розбивається та зникає. Горе вам за те, що ви приписуєте!» (21:18)

У цьому аяті Всевишній Аллах повідомляє нам про те, що буде боротьба між істиною та брехнею, яка почалась з самого початку творіння та триватиме до кінця існування всесвіту. Сьогодні, сестри, нема жодних сумніві у тому, що існує ідейна боротьба проти Ісламу, яка ведеться державами та міжнародними світськими західними організаціями, яким допомагають неісламські режими у мусульманському світі. Однією з найбільш помітних цілей у цій боротьбі є притягнення мусульманської молоді до світського ліберального способу життя та його системи. І це було абсолютно ясно викладено у листі, написаному у 2004 році сером Ендрю Тернбуллом, колишнім секретарем Форін-офіс – Міністерства закордонних справ і по справах Співдружності, – де він закликав до плану по залученню та завоюванню «сердець та розумів» мусульманської молоді. Ета цієї програми дуже проста – це запобігання повернення Ісламу у всьому світі та запобігання встановлення ісламської політичної системи в ісламському світі, що призведе то втрати контроля над світом з боку Заходу та поставить під загрозу політичні та економічні інтереси західних урядів в усьому світі.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун виступив 27.03.2016 перед студентами в Університеті Йорданії в Аммані, де сказав наступне: «За десять років, які я провів у якості Генерального секретаря ООН, я зробив співпрацю з молодими людьми одним із ключових пріоритетів у системі Організації Об’єднаних Націй. Існує безпрецедентна кількість програм та ініціатив ООН стосовно молодих чоловіків та жінок. Молоді люди – вони не лише лідери завтрашнього дня. Ви є частиною найбільшого покоління молоді в історії. У багатьох західних країнах середній вік населення перевищує 40 років. Але в арабському світі середній вік не перевищує 30 років. Тут, в Йорданії, середній вік складає 22 роки. Це відомо як демографічний вибух молоді».

Насправді, 60% арабських народів – це 200 мільйонів молоді у віці до двадцяти п’яти років. Це – величезна кількість мусульманської молоді, яка представляє собою енергію, життєву силу та майбутнє нації, а також зростаючу прив’язаність мусульманської молоді на Сході і на Заході до Ісламу. Це примусило світові держави та організації вигадувати інтенсивні стратегії, скеровані на формування думок та способів життя серед мусульманської молоді, щоб вони прагнули до пристрастей та західних ідей, віддаляючись від релігії.

«RAND» – американський стратегічний дослідницький центр, який фінансується США, – оприлюднив у 2004 році доповідь від заголовком «Як Захід може сприяти ісламській реформі». Центр припустив, щоб «помірковані», які підтримують реформу Ісламу на підґрунті західних ліній лібералізму, писали та видавали літературу для молоді та надавали свої погляди в навчальні програмі ісламського навчання. Центр сказав, що секулярізм повинен бути культурно альтернативним варіантом для молодих незадоволених мусульман і що необхідно публікувати та поширювати їх колишню неісламську історію та культуру у засобах масової інформації та у системах освіти відповідних країн, а також сприяти розсилці повідомлень проти молодих людей, які закликають до ісламського правління та законів Шаріату. Організація «RAND» є мережевим, глобальним проектом, вона складається із 400 різноманітних організацій у майже 80 країнах. Легко побачити, як до мільйонів молодих мусульман може дістатися тільки одна ця організація. У дійсності, її вплив та масштаб занадто широкі і такі різноманітні, що багато хто з нас або наших дітей часто були пов’язані з їх програмами без нашого відому.

За останнє десятиріччя (або дещо більше) різноманітні інститути та уряди західних країн по відношенню до мусульманської молоді слідували стратегії та рекомендаціям корпорації «RAND». Наприклад, ЮНЕСКО – спеціалізована установа ООН по питаннях освіти, науки та культури– яка складається із 195 країн та працює над розвитком співпраці між країнами у сфері освіти та культури, у минулому році почала глобальну ініціативу по використанню молодих людей для боротьби з так званими повідомленнями «екстремізму» в Інтернеті. У листопаді минулого року ЮНЕСКО разом з міністрами закордонних справ країн Північної та південної Америки провела захід високого рівня – це була зустріч міністрів освіти держав-членів організації з метою використання освіти у межах національних стратегій по усуненню причин екстремізму серед молоді. Цікаво те, що сказала Ірина Бокова, генеральний директор ЮНЕСКО, коли говорила про цей план: «Насправді, одна із самих найбільших ролей – це змінення суспільства, трансформування спільнот …». Джуліан Хакслі, перший голова ЮНЕСКО, сказав: «Місія ЮНЕСКО – допомагати розвитку однієї культури, яка має\власну ідею, точку зору і власною широкою метою».

Шановні сестри, ця одна культура заснована на західних ідеях секулярізму та таких переконаннях, як здійснення сексуальної свободи індивіда, демократичних переконань про те, що людина видає закони, а не Творець, і що людина встановлює політику своєї країни, а також те. Що чоловіки та жінки мають однакові права та обов’язки згідно до рівності чоловіків та жінок. Сюди ж відносяться переконання, що релігія не має жодних стосунків зі справами суспільства або держави, що відданість повинна бути державі, а не релігії. ЮНЕСКО об’явила у 2011 році, внаслідок «Арабської весни», дорожню карту, щоб підтримати світське демократичне майбутнє регіону та використати молодих арабів у якості центрального гравця у цьому плані. До її планів входило забезпечення практики у сфері освіти «з акцентом на ідеї встановлення потужного блоку для запровадження демократичної культури у спільнотах».

Цей порядок денний для секуляризації мусульманської молоді також зустрічається у політиці та діях урядів західних країн.

У Великобританії, наприклад, уряд ввів у липні минулого року закон про безпеку по боротьбі з тероризмом, де згідно до закону примушують вчителів, лікарів, соціальних робітників, місцеву владу і навіть дитячі садки слідкувати за дітьми мусульман, виявляючи прояв яких-небудь ознак так званого «ненасильницького екстремізму». І при необхідності вимагається передавати ці дані наверх по каналах урядових програм по боротьбі з екстремізмом. А батьки, яких звинувачують у поширенні ісламських ідей, описаних як «екстремізм», наражаються на ризик позбавлення батьківських прав, і їх дітей забирають під опіку держави.

Цей закон, який є плодом десятирічної стратегії британського уряду о боротьбі з екстремізмом – PREVENT (профілактика), – примусив усіх тих, хто працює з мусульманськими дітьми, розглядати їх у якості потенційних терористів або у якості тих, хто знаходиться на шляху до злочину.

Ця стратегія викривляє сутність ісламської віри та ритуалів у мусульманських дітей та мусульманського суспільства у цілому та приписує Ісламу так званий «екстремізм». За офіційними даними, оприлюдненими генеральною радою національної поліції, половина із тих, хто були передані по каналах урядових програм по боротьбі з екстремізмом, а їх численність– 4.000 с 2012 року, були у віці менше 18 років. Із них 1.500 осіб – у віці 11–15 років, і 400 – у віці до десяти років в, а наймолодшому було три роки.

Причинами для підозри та скептицизму була вимога дітьми часу на здійснення молитви, або тримання посту у школі, або не відвідання уроків музики, або відмова від змішування з протилежною статтю. Також підозру викликало носіння палестинського шарфу, хустки, або ісламський жіночий одяг, або навіть слова хвали Аллаху «альхамдуліллях». Було проведено розслідування зі школярами, тому що один із них приніс до школи прокламацію по бойкоту єврейського утворення, а інший казав про історію великої ісламської цивілізації у шкільній освіті; його описали як такого, що має екстремістські погляди. Вказівки по викоріненню ідей «екстремізму» також були надані університетам. І уряд ясно дав зрозуміти, що має на увазі піж екстремізмом, – це заперечення громадської та зовнішньої політики Заходу у мусульманському світі, заперечення західних демократичних та ліберальних цінностей, неприйняття гомосексуалізму та гендерної рівності , а також заклик до застосування ісламських соціальних законів, таких як розбіжності між статями, або носіння мусульманського одягу, або схвалення концепції світової Умми, Шаріату та Халіфату.

Інші світські країни також здійснюють ці плани та боротьбу проти ісламських переконань мусульманської молоді за допомогою секуляризації навчальних програм, а також криміналізації молоді, яка закликає до Ісламу. Вони нахабно втручаються в ісламські вчення та релігійні школи під приводом того, що ці заклади є слушною середою для тероризму. У Пакистані, у січні місяці, по ЗМІ заявили, що уряд Пенджабу заборонив заклик до Ісламу на території учбових закладів. Ця процедура є частиною плану національного уряду: вони забороняють говорити про Іслам у засобах масової інформації, а також в інших засобах зв’язку та політичних колах, описуючи це «розпаленням ненависті» або «екстремізмом». Окрім того, зачинено більше 18 ісламських шкіл у країні, а також передбачена кримінальна відповідальність за заклик до втілення Ісламу, щ призвело до арешту тисяч вчених, студентів, випускників, викладачів та інших мусульман у країні. Бангладеш діє з тим же методом: арешти, викрадення і навіть тортури студентів, випускників та тих, хто закликає до Ісламу у країні, у тому числі – дві мусульманки, які були піддані тортурам через поширення листівок, що закликали до конференції в Інтернеті про здатність Ісламу вирішувати політичні та економічні проблеми країни. Із університету у Дацці у січні цього року було виключено 7 студентів через їх заклик до Ісламу. На додаток до цього, світський уряд Хасіни вимусив національну раду по освіті виключити положення, що стосуються Ісламу, та замінити їх текстами про обряди та вірування індуїзму.

Із 193 книг, що вивчаються з першого У Таджикистані парламент обговорює заборону на ісламські імена немовлят для боротьби зі зростаючим зв’язком мусульманського народу та їх дітей з релігією.

Крім цього, дорогі сестри, неісламські уряди у країнах мусульманського світу інтенсивно просувають світські ліберальні ЗМІ, які закликають до поширення аморальних ідей, до західного способу життя серед мусульманської молоді та докладають усіх зусиль, щоб зробити молодь одержимою культурою розваг, кіно та акторів. А з іншого боку, іде атака ідей Ісламу, пов’язування його з насильством та жорстокістю. Наприклад, в Індонезії на порядку денному протягом усього минулого року було інтенсивне рекламування засобами масової інформації ліберальних ідей, таких як гомосексуалізм серед молоді, та поширення ненависті до законів Ісламського Шаріату.

Дорогі сестри, як видно із усього цього, відбувається інтенсивне глобальне виховання нашої молоді, щоб вона приймала ліберальну світську ідентичність і стала послом західного способу життя та його системи. А також це робота для того, щоб примусити її відмовитися від основних політичних та соціальних ідей Ісламу. І щоб молодь залишила практичні закони Шаріату, вороги пов’язують ці закони з екстремізмом з метою виховати покоління мусульман для майбутнього, які будуть мовчати та дуже сильно боятись говорити про свою Умму та релігію. Захід також прагне зробити із молоді людей, які приймають світську версію Ісламу – «поміркований Іслам», а також, щоб вони дивились на свої переконання як на застарілі та не пов’язані з реальністю, вважаючи, що їх релігія є несправедливою та гнітючою, що вона не повинна втручатись у справи сучасного життя.

Проте, сестри, ми як Умма несемо відповідальність перед кризою ідентичності, з якою стикається сучасна молодь, тому що ми прийняли та погодились з втіленням частини Ісламу, деяких ісламських ритуалів та залишили повне втілення законів Ісламу та його системи – Халіфат – у наших країнах. І це дозволило неісламським ідеям в наших– традиційним та ліберальним – увійти до наших домів та суспільств. Поняття про те, що Всемогутній Аллах спитає за усе, про скромний шаріатський одяг, поміркованості, необхідності казати істину, про роботу для майбутнього життя, а не тільки для цього, – усе це – постійні та незмінні закони Всемогутнього Аллаха та правильні ісламські розуміння рішень проблем життя. Усі згадані поняття послабшали та викривились у наших суспільствах та країнах. Це призвело до того, що наші діти почали захоплюватися домінуючою ліберальною культурою, що оточує їх, та шукати рішення проблем у цій чужій для Іслама культурі. Деякі з них також почали дивитись на Іслам як на простий релігійний ритуал, вважаючи, що нема ніякого зв’язку між ним та їх життям, а інші почали відмовлятись від стовпів віри. Таким чином, наші діти отримали ті ж проблеми та лиха, які існують на Заході. У Туреччині, наприклад, офіційно налічується 220.000 людей, які перенесли лікування через пристрасть до алкоголю та наркотикам; у 2013 році більше 60% із них були у віці 15–17 років, а майже чверть – від 12–14 років. Багато хто з нашої молоді втратили зв’язок з проблемами їх Умми та їх країни, а також втратили те, що є їх обов’язком, а саме – знаходити рішення проблем у своїй релігії.

Дорогі сестри! Кризі ідентичності нашої молоді та знаходження правильних рішень для таких важких проблем, з якими вона стикається– тобто з боротьбою проти їх релігії, – і прийняття істинної ролі для них, а саме– бути хранителями релігії та авангардом у заклику до Ісламу, є життєво важливим обов’язком для нас як для Умми. Ми повинні докласти усіх зусиль для того, щоб зрозуміти та знайти повне та ясне рішення, і це треба робити дуже швидко, щоб не втратити наступне покоління молоді у цьому житті, і найголовніше – щоб врятувати їх та заробити вдоволення Аллаха для себе та для своїх дітей у наступному житті.

Всевишній Аллах говорить:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلائِكَةٌ غِلاظٌ شِدَادٌ لا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ

«О те, які увірували! Оберігайте себе та свої родини від Вогню, розпалюванням для якого будуть люди та каміння. Над ним є янголи суворі та сильні. Вони не відступають від повелінь Аллаха і виконують усе, що їм велено» (66:06)

Умрана Мухаммад – член Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Д-р Нісрін Наваз – голова жіночого відділення Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
30 Раджаб 1437
7.05.2016

Головне меню