Правда і брехня ЗМІ про боротьбу з Хізб ут-Тахрір у Росії

Статті
Друкарня

25 січня 2017 року міністерство внутрішніх справ Татарстану підбило підсумки діяльності за минулий рік.

Зокрема, міністр МВС по РТ Артем Хохорін у своїй доповіді зазначив:«Була припинена діяльність групи, метою якої було проведення низки терактів на території республіки. Головним об’єктом є Казанський авіаційний завод». Проте не повідомивши будь-яких деталей про цю справу, міністр продовжив:"Спільно зі співробітниками ФСБ [ми] нанесли іще кілька болючих ударів по забороненій у Росії організації "Хізб ут-Тахрір",порушено 13 кримінальних справ у відношенні 30 її членів ".

З цієї причини, або навмисно бажаючи ввести в оману своїх читачів, деякі ЗМІ приписали міністру Хохоріну те, чого він не говорив, повідомивши, що за підготуванням теракту на авіазаводі стояла партія Хізб ут-Тахрір. Але іще минулого року ЗМІ з посиланням на Слідчий комітет Росії повідомляли, що по звинуваченню у спробі скоєння теракту на казанському авіазаводі був заарештований ймовірний прибічник Джабхат ан-Нусра, втім, і цей висновок міг бути зроблений лише на підґрунті того, що на його сторінці у соцмережі були знайдені пости про джихад у Сирії та одне із звернень аль-Джулані.

У зв’язку з чим представникам ЗМІ варто звернути увагу на той факт, що ісламська політична партія Хізб ут-Тахрір вважається терористичною виключно у Росії, і лише на підґрунті нічим не обґрунтованого рішення Верховного суду від 2003 року. Не було і нема жодного факту причетності партії до терору ані у Росії, ані у будь-якій іншій країні світу . Тому будь-які заяви щодо причетності Хізб ут-Тахрір до тероризму треба розглядати як брехливі у своїй основі та навіть у тому випадку, якщо б вони дійсно виходили від високопосадових представників силових структур.

Таким чином, усі домисли щодо причетності Хізб ут-Тахрір до підготовки теракту на авіазаводі не мають під собою жодних підстав, ані міністр МВС Татарстану, ані будь-які інші офіційні особи про це не заявляли. Що ж стосується слів Артема Хохоріна про нанесення болючих хворобливих ударів по Хізб ут-Тахрір, то вони дійсно мали місце, але не були відповіддю на будь-які насильницькі дії з боку ленів партії, а стали наслідком сваволі силовиків та антиісламської політики Росії.

Усього ж по звинуваченню до причетності до Хізб ут-Тахрір позбавлені волі більше півтори сотні мусульман Татарстану, Башкирії, Москви, Санкт-Петербургу та інших регіонів Росії. Також внесені нові посилюючі поправки у законодавство Росії, згідно до яких за членство у партії Хізб ут-Тахрір передбачено строк покарання від 10 років позбавлення волі.

З анексією Криму анти ісламська політика Росії поширилась і на його території, де тепер також переслідують мусульман п звинуваченню до причетності до Хізб ут-Тахрір. 25 січня ЗМІ повідомили: «У Бахчисараї проводиться спецоперація проти екстремістів із Хізб ут-Тахрір». Підсумком же цієї «спецоперації» став арешт двох мусульман за пости на їх сторінках у Фейсбуку. Окрім того, один із заарештованих мусульман є адвокатом, який захищає звинувачуваних по т.з. «справах Хізб ут-Тахрір». Адвоката звинуватили у тому, що на його сторінці у Фейсбуку було розміщено відео з мітингу Хізб ут-Тахрір, що відбувся у Криму у 2013 році, а на підґрунті того, що на цих публікаціях присутні ісламські прапори, ін. був заарештований на 10 діб за «публічну демонстрацію екстремістської символіки».

У Криму силовики , так само як і у Татарстані або Башкірії, намагаються стримати мусульманський народ від духовного відродження, бажаючи його асиміляції з російською культурою, а окрім цього, вони бояться втратити контроль над ситуацією через те, що Захід як і колись не визнає півострів російською територією . Тому арешти носять характер залякування, у т.ч. за допомогою ЗМІ, а поруч із Хізб ут-Тахрір ведеться боротьба з тими групами мусульман, які теоретично можуть загрожувати у Криму дестабілізацією ситуації.

У межах боротьби з т.з. ісламським чинником силовики намагаються розділити мусульман, притягуючи на свій бік представників муфті ятів, яких також тиражують ЗМІ, чим сприяють виправданню репресій, формуючи потрібну для цього громадську думку . 3 лютого у Криму відбувся круглий стіл, який провів муфтій Криму Єміралі Аблаєв. На цьому круглому столі «традиційним мусульманам» протиставлялись Хізб ут-Тахрір, «Іхван аль-Муслімун»,«салафіти», а також представлені на півострові «хабашити», тобто ті групи, як , на думку силовиків, можуть бути використані ззовні для дестабілізації ситуації на кримському півострові.

ЗМІ висвітлило цей захід під такими заголовками: «Муфтій Криму заявив про активізацію ісламістів на півострові», «У Криму активізувались ісламські секти», «Муфтій Криму стурбований активізацією "Хізб ут-Тахрір"». З посиланням на озвучену на круглому столі позицію ДУМ Криму повідомлялось :«Хізб ут-Тахрір» «подовжує спроби втягнення у свої лави молоді», перетворюючи її у «гарматне м’ясо» для зарубіжних політиків, «зіштовхуючи та провокуючи їх на правопорушення, які тягнуть за собою арешти та переслідування по закону».

Таким чином, репресіям відносно членів Хізб ут-Тахрір сприяють не лише підконтрольні владі ЗМІ, але й такі горе-мусульмани як муфтій Криму Аблаєв.

Сулейман Ібрагімов
05.02.2017

Головне меню