Трамп знаходиться між молотом та ковадлом

Статті
Друкарня

Грегорі Кріг, журналіст американського каналу новин «CNN», повідомив 13 січня 2017 р. про бурхливі події в американській політиці під заголовком: «Що ж останні 48 годин повідали нам про найближчі чотири роки правління Трампа».

Перша прес-конференція Дональда Трампа за 5 місяців прийшлась на початок довгої серії слухань у Сенаті США по підбору Трампом свого кабінету, який публічно піддається сумніву наглядовими комітетами Сенату, який має конституційне право відмовитись від обраних президентом кандидатів на держпосади. У заголовку статті «CNN» задається питанням, що хвилює багатьох: що ж відбудеться після того, як Дональд Трамп стане президентом наступного тижня ? Чи побудує він стіну на кордоні з Мексикою та примусить Мексику платити за неї, як він і обіцяв? Чи буде новий виток у стосунках з Росією та Китаєм?

Неможливо відповісти на такі питання, лише вивчаючи заяви Трампа, тому тут також вимагається розуміння характеру американської політики та її формування. Наприклад, засоби масової інформації повідомили, що принаймні, про 10 сферах діяльності, по яким кандидати в адміністрацію Трампа під час слухань у Сенаті виразили свої власні думки, які різняться з словами.

Важно пам’ятати, що Дональд Трамп отримав підтримку Республіканської партії перш, ніж він отримав підтримку американського народу, і що Дональд Трамп нічого із себе не представляє без своєї партії, у той час як його партія нічого із себе не представляє без привілейованих мільярдерів - донорів та лобістських груп, які фінансують політичні партії у США. Незважаючи на популістські заяви Трампа про те, що він сам фінансував свою передвиборчу кампанію, більша частина фінансової підтримки як і колись прийшла від цих привілейованих донорів, які будуть продовжувати фінансувати його партію з метою підтримки республіканців, а не політики Трампа. Ці ж донори фінансують декілька аналітичних («мозкових») центрів для того, щоб забезпечити мережу політичних аналітиків та експертів для роботи з держслужбовцями, які будуть підпитувати ЗМІ голосами на підтримку бажаної політики. Їх постійна підтримка буде необхідна, щоб справитися з політичними проблемами, які можуть виникнути перед Трампом, і щоб зберегти підтримку його власної Республіканської партії, яка у справжній час домінує в обох палатах Конгресу Сполучених Штатів. Тим не менш, ця партія — не однорідне ціле, і всередині неї існують різноманітні фракції.

Під час адміністрації Буша - молодшого саме неоконсервативна фракція керувала Республіканською партією , і вона закликала до прямої, рішучої і навіть попереджуючої проекції військової потужності США по усьому світу, особливо — на Близькому Сході. Саме за допомогою дискредитації неоконсервативної доктрини демократи взяли політику США під свій контроль, проте протягом двох президентських строків Обами всередині Республіканської партії зміцнила свої позиції «мовчазна» фракція, відома під назвою «Чайна партія». Такі організації, як «Громадяни за здорову економіку» та «Американці за процвітання», які фінансуються братами Кохами, підтримали «Чайну партію», що послугувало початком розгортання серйозного протистояння економічній політиці Обами.

Фракція «Чайна партія» виступає за зниження податків та скорочення втручання до економіки з боку федерального уряду. Це відповідало пріоритетним принципам передвиборчої кампанії Трампа. У питаннях зовнішньої політики «Чайна партія» закликає до обмеженої форми доктрини «американської винятковості», заснованої на ідеї про те, що США були народжені революцією і що вони за своєю природою відрізняються від решти інших країн та перевершують їх. Тим не менш, на відміну від колишніх неоконсерваторів епохи Буша, «Чайна партія» скептично ставиться до своєї здатності створити вільний та ліберальний світ за своїм образом та подобою. Подібно цьому, Трамп підкреслює унікальність та перевагу Америки у світі, не приймаючи морального лідерства або відповідальності за нього. Ця думка отримала ясне підтвердження у ході слухань у Сенаті США по кандидатурі, що пропонувалась Трампом на посаду держсекретаря , — Рекса Тіллерсона, який чинив опір численним питанням сенатора Марко Рубіо про порушення прав людини, і коли Тіллерсона спитали: «Чи є Володимир Путін військовим злочинцем?», — він відповів, що не володіє необхідними знаннями, щоб винести рішення з цього питання, і відмовився взяти на себе будь-які зобов’язання по забезпеченню прав людини, коли його питали про інші країни .

Точка зору «Чайної партії» зводиться до того, що США не повинні бути «глобальним поліцейським», але погляди, виражені Трампом, виходять далеко за межі цього визначення, що пояснює, чому він не зміг заручитись підтримкою Республіканської партії на дуже пізній стадії своєї передвиборчої кампанії. Брати Кохі, як, на думку журнала «Forbes»,займають другу строчку списку найбагатших родин в Америці, пожертвували сотні мільйонів доларів, щоб підтримати рух «Чайна партія». Тим не менш, Чарльз Кох, що займає дев’яту строчку у рейтингу найбагатших людей у світі, поскаржився на Трампа та Клінтон під час конференції «FortuneBrainstormTech»11 липня 2016 року: «Ви збираєтесь примусити мене зробити вибір під дулом пістолету? Це подібно тому, щоб мені не довелось обирати між раком або серцевим приступом: що ж краще?». Складність стосунків Коха з Трампом зводиться до того, що хоча Трамп і підтримує зниження податків, проте він обіцяє виконати те, що Кох назвав «потворністю», а саме — Трамп обіцяє розірвати угоди про вільну торгівлю, такі як «НАФТА» (Північноамериканська угода про вільну торгівлю), і ввести тарифи на імпорт,що може мати згубні наслідки для «KochIndustries».

Трамп засмучує деяких впливових капіталістів США своєю торговою програмою, яка ризикує послугувати причиною виникнення торгових війн, для того, щоб заручитись підтримкою іншої американської правої фракції Республіканської партії, яка є набагато радикальною, аніж «Чайна партія». Цей ультраправий рух називають «альтернативні праві» (alt-right). Даний рух вважає, що США та їх старі політики корумповані і зіпсувались, що США втрачають расову ідентичність та робочі місця через дешеву закордонну продукцію, що витісняє американську. Прикладом такої позиції слугує промова Трампа на мітингу у Луїзіані дев’ятого грудня, де він сказав: «Ми будемо переглядати наші торгові угоди, зупинимо демпінг (продаж товарів та послуг по штучно заниженим цінам) і маніпуляції з валютою, яка є катастрофою для нашої країни. Кожного разу, коли наші справи починають іти угору, Китай та подібні йому просто починають «вибивати усю дурь» із вартості своїх національних валют, і нам доводиться починати усе спочатку, а це просто не працює, хлопці». Восьмого грудня Трамп сказав свою переможну промову, сказавши: «Імміграційна безпека зараз є національною безпекою. Ми дамо робочі місця нашим людям — не людям із інших країн, повернемо роботу нашим людям». До того ж Трамп досі обіцяє побудувати стіну для недопущення мексиканців у США.

«Альтернативні праві» також зосереджують свою увагу на ідеологічній ідентичності, обравши своєю мішенню Іслам. Трамп заручився народною підтримкою під час виборів за рахунок загроз на адресу мусульманських іммігрантів, і він продовжує просувати політику «альтернативних правих», оточивши себе людьми, які розділяють такі ж погляди. Менеджер кампанії Трампа Стівен Беннон бул редактором інтернет-сайту «альтернативних правих» під назвою «BreitbartNews», і його образу обрали головним стратегом нової адміністрації Трампа. Генерал Майкл Флінн обійме посаду радника з національної безпеки. Флінн оприлюднив свою нову книгу під назвою «Поле бою», у якій він викладає свою точку зору про те, що адміністрації Обами не вдалось визначити істинного ворога США, яким, на його думку, є радикальний Іслам. Дану точку зору розділяють Баннон, а також Кетлін Макфарленд, співробітниця «FoxNews», яка стане заступником радника з національної безпеки країни. Генерал Дж. Маттіс за прізвиськом «Скажений пес» обійме посаду міністра оборони. Він відомий своєю фразою, промовленою ним під час виступу на телебаченні у 2011 році : «В Афганістані нам протистоять хлопці, які протягом п’яти років били жінок за те, що ті не носять чадру. Знаєте, у таких хлопців явно не залишилось мужності, тому стріляти у них чертовськи весело».

Незважаючи на жорстку риторику Трампа та призначення и «альтернативних правих», інші члени його нового кабінету представлені рухом «Чайна партія», а також більш консервативними членами Республіканської партії, що вказує на прагнення такого роду поступками зберегти єдність партії. Трамп навіть призначив на деякі посади тих людей, які привселюдно піддавали його критиці; так, Ніккі Хейлі запропонували посаду представника США в ООН, хоча остання під час виборчої кампанії заявила: «Пан Трамп, на мій погляд, дозволяє собі безвідповідальні висловлювання». Трамп також назвав як кандидата на посаду міністра освіти Бетсі Девос, яка висловилась про нього у березні: «Я не думаю, що Дональд Трамп представляє Республіканську партію».

Чим краще ми зрозуміємо різноманітні сили, які підтримують Трампа, тим більш передбачуваною виявиться політика США протягом наступних чотирьох років. Доти, доки програми «Чайної партії» та «Альтернативних правих» будуть перетинатись, США будуть діяти швидко та рішуче на чолі з Республіканською партією Трампа, яка домінує у Конгресі США, у прагненні добитися прийняття нового законодавства, у той час як засоби масової інформації будуть постійно відвернені на дикі звинувачення та викривлення фактів, пов’язані з Трампом. Тепер в Конгресі республіканці заодно з Трампом збираються завершити одне із найбажаніших досягнень Обами — прийняття закону про «Доступну медичну допомогу», так званого «Obamacare». Так, ймовірніше усього, новий президент спільно з Республіканською партією буде узгоджено працювати над цим та іншими ствердженими проектами на ранніх стадіях свого президентства. Тим не менш, по питаннях, які не мають загальних точок дотику, таким як вільна торгівля, будуть суперечки, і Трамп буде вимушений винести непрості рішення в останні місяці правління .

Спеціально для Центрального інформаційного офісу Хізб утТахрір
Доктор Абдуллах Робін
16 Рабіъ ус-сані 1438 р.х.
14.01.2017

Головне меню