Роль місіонерства та науки у руйнуванні Ісламської держави. Друга тема

Статті
Друкарня

Друга тема: Місіонери влаштувалися у центральних містах Халіфату, щоб наносити удари по нашій акиді

Перші групи місіонерів почали стікатись в ісламський IV сторіччя по хіджрі /Х сторіччя за григоріанським календарем . Це були монахи та монахині, у тому числі — із числа домініканців та францисканців. Вони поселялися у Марракеші (Марокко), Алжирі, Тунісі, Єгипті та Шамі під приводом відкриття шкіл та лікарень. Серед іншого можна виділити:

I.

1 — Католицизм. У XVI сторіч католики почали відправляти місіонерів у Шам. Це були єзуїти, які почали перетягувати послідовників інших християнських течій на бік католиків та маронітів, а також прагнули встановити зв’язки між ними та Римом. Вони змогли здійснити ці цілі к 1736 року. Окрім чого, вони відкрили школи у Бейруті (1839р.), Захлі (Ліван) (1844р.), Дамаску (1872р.), Алеппо (1873р.) та Газірі (Ліван) (1843 р.); школа у Газірі згодом, переїхавши у Бейрут, перетворилась в університет Святого Іосіфа.

2 — У 1877 році американський пастор Семюєль Звємєр при сприянні Джеймса Кантіна заснував американську місію у країнах Перської затоки, а останній у 1891 році під видом медичного центру заснував у Бахрейні перший місіонерський центр, звідки організовувались місії у Маскат (Оман), Дубаї та Шарджу (ОАЕ).

3 — У Кувейті у 1913 році під керівництвом англійського доктора Стенлі Міллрі була заснована американська місія, яка пізніше відкрила школу. Із числа інших студентів цієї школи можна виділити шейха Фахда ас-Саліма, а із вчителів — сирійського професора по імені Ісраіль та священика Даунінга. Ця місія продовжувала працювати у Бахрейні, Шарджі, Аджмані (ОАЕ) та Маскаті.

4 — У Західній Азії Генрі Мартін доклав усіх зусиль, щоб перевести Біблію на індійську, перську та вірменську мови, а місіонерські організації тут же почали поширювати ці переклади в усіх куточках регіону.

II. У Східній Азії діяли американські, шотландські, голландські та норвезькі місії:

1 — В Індії місіонер Уільям Кері працював над тим, щоб зібрати навколо себе дітей-бідняків з метою виховати та підготувати їх для виконання місіонерської діяльності у своєму народі.

2 — В жителях Малайзії, які прийняли Іслам у XIII сторіччі за григоріанським календарем, місіонери намагались пробудити колишню віру, змішавши її з католицизмом та протестантством, щоб таким чином нанести удар по Ісламу у цій місцевості.

3 — В Індонезії досі видні сліди роботи місіонерів, як на Філіппінах.

4 — У Китаї з 1813 року місіонери досягли значного прогресу серед людей, діючи під прикриттям гуманітарної та медичної допомоги.

III.

1 — Астана у 1846 році стала центром місіонерської діяльності, особливо після заснування там протестантської церкви.

2 — На Мальті наприкінці XVI сторіччя був заснований крупний місіонерський центр, звідки у подальшому велись ідейно-культурні нападки на ісламські країни . У 1625 році мальтійські місіонери перебазувались у Ліван та намагались вести свою діяльність у Шамі, проте, не добившись нічого, окрім заснування декількох маленьких шкіл та роздачі невеликої кількості релігійної літератури, вони згорнули свою діяльність. Таким чином, вони залишались у Шамі до 1773 року, коли єзуїтські місіонерські суспільства були скасовані, а їх заклади — зачинені. Незважаючи на це, вони відновили свою діяльність у 1820 році та заснували перший місіонерський центр у Бейруті.

У наступній темі ми детально розглянемо діяльність місіонерів у Лівані, звідки велось пропагування західних ідей.

Спеціально для Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ріна Мустафа
22 Джумада аль-уля 1438 р.х.
17.02.2017 р.

Головне меню