Халіфат — це корона фардів та система, що втілює закони Ісламу

Статті
Друкарня

Коли секуляристи говорять про Халіфат, ти відчуваєш, що їх розмова виходить із глибокого провалля або болота гнилі, демонструючи ступінь їх ненависті до Ісламу та його законам.

Вони знайшли цю можливість на тлі загальної тенденції, встановленої єгипетським режимом з його релігійною революцією та прагненням обновити релігійний дискурс згідно з бажанням їх хазяїв у Білому домі.

Ті, хто накидаються на Халіфат та стверджують, що він не із Ісламу, по суті, не знають, що таке Іслам, не говорячи вже про Халіфат, його хукм, шаріатське форму, положення та закони його встановлення. Халіфат — це система, визначена Посланцем Аллаха ﷺ для управління Уммою, як про це повідомляється у «Муснаді» Імама Ахмада, що Пророк ﷺ сказав:

كَانَتْ بَنُو إِسْرَائِيلَ تَسُوسُهُمُ الأَنْبِيَاءُ، كُلَّمَا هَلَكَ نَبِيٌّ خَلَفَهُ نَبِيٌّ، وَإِنَّهُ لاَ نَبِيَّ بَعْدِي، وَسَيَكُونُ خُلَفَاءُ فَيَكْثُرُونَ قَالُوا: فَمَا تَأْمُرُنَا؟ قَالَ:فُوا بِبَيْعَةِ الأَوَّلِ فَالأَوَّلِ، أَعْطُوهُمْ حَقَّهُمْ، فَإِنَّ اللَّهَ سَائِلُهُمْ عَمَّا اسْتَرْعَاهُمْ

«Синами Ісраїла керували пророки. Якщо помирав один пророк, йому на зміну приходив інший. Після мене ж пророків не буде. У майбутньому з’являться халіфи, і їх буде багато». Сподвижники спитали: «Що ж ти нам накажеш?». Пророк ﷺ сказав: «Дотримуйтесь присяги, даної першому, і першому із них, і віддавайте їм їх права. Воістину, Аллах спитає про те, що він дав їм під відповідальність».

Це метод, роз’яснений Сунною як шлях втілення законів Ісламу, що є обов’язковим згідно словам Всевишнього:

وَأَنِ احْكُمْ بَيْنَهُمْ بِمَا أَنْزَلَ اللَّهُ وَلا تَتَّبِعْ أَهْوَاءَهُمْ وَاحْذَرْهُمْ أَنْ يَفْتِنُوكَ عَنْ بَعْضِ مَا أَنْزَلَ اللَّهُ إِلَيْكَ

«Суди між ними згідно тому, що ниспослав Аллах, не потурай їх бажанням та стережись їх, щоб вони не відвернули тебе від частини того, что ниспослав тобі Аллах» (5:49).

Правління Ісламом є ваджибом, а спосіб управління береться від Посланця Аллаха ﷺ. Пророк ﷺ повідомив про Халіфат, обов’язковість його наявності та присяги халіфу, а також про те, що в усієї Ісламської Умми повинен бути один правитель. Іншими словами, правління халіфа є загальним над усіма мусульманами, і ніхто не має права оскаржувати його владу; якщо ж такий з’явиться, то мусульмани повинні битися з ним, ким би він не був:

مَنْ أَتَاكُمْ وَأَمْرُكُمْ جَمِيعٌ عَلَى رَجُلٍ وَاحِدٍ، يُرِيدُ أَنْ يَشُقَّ عَصَاكُمْ، أَوْ يُفَرِّقَ جَمَاعَتَكُمْ، فَاقْتُلُوهُ

«Хто прийде до вас, коли ваша справа знаходиться у одного, бажаючи розколоти вас або посіяти розбрат між вашою общиною, вбийте його» (Муслім).

Повідомляється від Убади ібн Саміта:

دَعَانَا النَّبِيُّ، صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ، فَبَايَعْنَاهُ، فَقَالَ فِيمَا أَخَذَ عَلَيْنَا: أَنْ بَايَعَنَا عَلَى السَّمْعِ وَالطَّاعَةِ، فِي مَنْشَطِنَا وَمَكْرَهِنَا، وَعُسْرِنَا وَيُسْرِنَا وَأَثَرَةً عَلَيْنَا، وَأَنْ لاَ نُنَازِعَ الأَمْرَ أَهْلَهُ، إِلَّا أَنْ تَرَوْا كُفْرًا بَوَاحًا، عِنْدَكُمْ مِنَ اللَّهِ فِيهِ بُرْهَانٌ

«Одного разу Пророк ﷺ закликав нас до себе, і ми дали йому присягу. Він сказав, що нам треба говорити: «Ми присягаємо на те, що будемо слухатись та підкорятись в усьому, подобається нам це чи ні, важко для нас це або ні, навіть якщо правитель буде привласнювати собі наше майно, і що не будемо вести з ним боротьбу за владу». Потім Пророк сказав: «Якщо тільки він не стане коїти явне невір’я, на яке у вас є доказ від Аллаха» (Бухарі).

Також Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَنْ بَايَعَ إِمَامًا فَأَعْطَاهُ صَفْقَةَ يَدِهِ وَثَمَرَةَ قَلْبِهِ فَلْيُطِعْهُ مَا اسْتَطَاعَ، فَإِنْ جَاءَ آخَرُ يُنَازِعُهُ فَاضْرِبُوا عُنُقَ الآخَرِ

«Хто з усією щирістю дав присягу Імаму, нехай підкоряється йому у міру свої можливостей. І якщо з’явиться хтось, хто стане боротись з ним за владу, відрубайте йому голову» (Муслім).

Халіфат або Імамат — це загальне головування над усіма мусульманами. Ісламській Уммі заборонено жити без халіфа або Імама, який втілює цю релігію. У книзі «Аль-Мавакіф» Адудуддіна аль-Ііджі Ииджи пишеться: «Коли Посланець Аллаха ﷺ покинув цей світ, Абу Бакр сказав на хутбі: «Мухаммад помер! Неодмінно потрібен той, хто займе його місце в управлінні релігією». Усі поквапились погодитися з його словами, і кожен залишив найбільш важливу для них справу, а саме — поховання Посланця Аллаха ﷺ. По сей день люди у кожній епосі аж до нашого часу вчиняють так само і обирають Імама». Цей текст говорить про необхідність вибору Імама в усі часи, а не у визначений, як на це вказує одностайність сподвижників і «по сей день люди… вчиняють так само і обирають Імама». У книзі «Аль-Ахкам ас-Султанія» аль-Маварді пише: «Імамат встановлений як заміна правлінню пророцтва для захисту релігії та управління нею справами цього світу».

Звертаючись до ненависників Халіфату, ми говоримо: знайте, що ваша війна проти Халіфату та ваші спроби викривати його образ та історію не завадять йому повернутись, як це обіцяно Посланцем Аллаха ﷺ, і не зупинять неминуче падіння капіталізму після того, як він примусив світ натерпітись багато горя. Незабаром повернеться Халіфат за методом пророцтва, і наповниться земля справедливістю після того, як заповнилась насильством та тиранією. Це буде держава справедливості, як у часи Абу Бакра, Умара, Усмана та Алі, нехай буде задоволений ними Аллах. Вона втілить Іслам у свої кордонах, і люди побачать, наскільки Іслам практичний та чудовий у житті.

Люди відчують втілення справедливості та застосування законів Ісламу і стануть натовпами входити у цю релігію. Народи почнуть підніматись проти своїх правителів, бажаючи увійти під покровительство Ісламу та жити у затишку його справедливості. Це лякає правителів на Заході, вони знають напевно, що якщо на наших територіях з’явиться держава, яка понесе Іслам як ідеологію та спосіб життя, тоді вони не зможуть грабувати багатства нашої Умми. Окрім цього, вони не будуть у безпеці у своїх домах, якщо у них будуть дома, і вони не дочекаються милосердя від власних народів, яких вони обманювали довгі роки.

Тому Захід бореться проти створення Халіфату усіма інструментами та видами зброї, частиною яких є ви: ви, ваші підлеглі та ваші правителі-агенти, які створили для вас цю сприятливу атмосферу. Боротьба Заходу з Уммою та Ісламом — це боротьба за існування та боротьба ідеологій, яка завершиться лише створенням Ісламської Держави. Вона обов’язково буде встановлена, як би не намагались віддалити це, адже це — усе. що ви можете зробити. Коли ця держава встановиться, вам не допоможе Захід, від якого ви перейняли ідеї та проекти, ідеологію якого ви прийняли. Тоді Захід поквапиться відхреститись від вас.

О мусульмани! Сьогодні Захід усе частіше робить нападки на проект Халіфату через своїх агентів та ЗМІ, оскільки він відчуває небезпеку для себе. Адже він після цього не зможе правити нашими країнами та грабувати наші багатства. Захід відчуває наближення цього дня і те, що Ісламська Умма з нетерпінням чекає повернення Халіфату. Єдине, що віддаляє нас від довгоочікуваної мрії — це відповідь щирих володарів сили, які вирвуть наші країни із лап ворогів та покінчать з їх розкішним життям за рахунок наших багатств. Окрім цього, люди побачать їх брехню та викривлення нашої історії. Наша держава неодмінно повернеться і ми працюємо над цим. Ми не опустимо руки доти, доки не побачимо її власними очима. О Аллах! Наблизь цей час і зроби нас із числа воїнів Халіфату! Амін!

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اسْتَجِيبُواْ لِلّهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُم لِمَا يُحْيِيكُمْ وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ يَحُولُ بَيْنَ الْمَرْءِ وَقَلْبِهِ وَأَنَّهُ إِلَيْهِ تُحْشَرُونَ

«О ті, які увірували! Відповідайте Аллаху та Посланцю, коли він закликає вас до того, що дарує вам життя. Знайте, що Аллах опиняється між людиною та її серцем і що ви буде зібрані до Нього» (8:24).

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абдуллах Абдуррахман
Член інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Єгипті
19 Рабі ус-сані 1439 р.х.
06.01.2018 р.

Головне меню