Здатися та підкоритись — гірше, аніж пройти через випробування

Статті
Друкарня

Всевишній Аллах говорить:

وَلَا تَهِنُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَنْتُمُ الْأَعْلَوْنَ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ ، إِنْ يَمْسَسْكُمْ قَرْحٌ فَقَدْ مَسَّ الْقَوْمَ قَرْحٌ مِثْلُهُ وَتِلْكَ الْأَيَّامُ نُدَاوِلُهَا بَيْنَ النَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَيَتَّخِذَ مِنْكُمْ شُهَدَاءَ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ الظَّالِمِينَ

«Не слабшайте і не сумуйте у той час, як ви будете на висоті, якщо ви дійсно є віруючими. Якщо вам нанесена рана, то адже подібна рана вже була нанесена і тем людям. Ми чергуємо дні (щастя та нещастя) для людей, щоб Аллах упізнав віруючих та обрав серед вас павших мучеників, адже Аллах не любить беззаконників» (3:139,140).

Сьогоднішня реальність Ісламської Умми з усіма лихами, включаючи роздирання та розсіювання її єдності, труднощі на її шляху та створення перешкод перед нею, вимагає від нас серйозних та щирих дій. Зараз реальність неможна ігнорувати або уникати. Ми переживаємо найтяжчі часи, страждаючи від труднощів та лих, що спіткали нас. Здатися та підкоритись — гірше, аніж самі випробування. Сьогодні той, хто спостерігає за нашою дійсністю з усією скорботою згадує хадіс Пророка ﷺ:

يُوشِكُ الأُمَمُ أَنْ تَدَاعَى عَلَيكُمْ كَمَا تَدَاعَى الأَكَلَةُ إِلَى قَصْعَتِهَا

«Близько той час, коли общини (невірних та заблудших) будуть разом накидатись на вас подібно тому, як ті, хто їдять, запрошують один одного до трапези!». Хтось спитав: «Це станеться через те, що нас тоді буде мало?». Пророк ﷺ сказав:

بَلْ أَنتُمْ كَثِيرٌ، وَلَكِنَّكُمْ غُثَاءٌ كَغُثَاءِ السَّيْلِ، وَلَيَنْزِعَنَّ اللهُ مِنْ صُدُورِ عَدُوِّكُمْ المَهَابَةَ مِنكُمْ، وَلَيَقذِفَنَّ اللهُ فِي قُلُوبِكُمُ الوَهَنَ

«Навпаки, у той день вас буде багато, але ви будете подібні муті, розсіяній у потоці, і Аллах зробить так, що страх перед вами покине серця ваших ворогів, а в ваші серця Аллах поселить вахн (слабкість)». Хтось спитав: «О Посланець Аллаха, а що це за слабкість ?». Він ﷺ відповів:

حُبُّ الدُّنيَا وَكَرَاهِيَةُ المَوتِ

«Любов до цього світу та ненависть до смерті» (Ахмад, Абу Дауд, Табарані).

Таким є положення Ісламської Умм сьогодні.

Сьогодні Умма переживає найважчі часи, страждаючи від труднощів та лих, які спіткали її. Незважаючи на серйозність цих випробувань, я маю на увазі розкол згуртованості Ісламської Умми, здатися — більш небезпечно, аніж само випробування.

Втрата Ісламською Уммою влади та волі є однією причиною із причин, які призвели до її сходження у прірву. Умма почала дробитись та розсіюватись, а міркування про її єдність та відновлення величі були розірвані на частини. Наша нинішня дійсність подібна нашому минулому. І я не думаю, що наша реальність сьогодні має потребу в історичних свідоцтвах. Захід сумлінно намагається зв’язати руки Умми, щоб вона залишилась нездатною відновити свою славу та захистити свою велику історію. Усе це — слабкості, на які ми наразились. Ми стали мішенню для Заходу, який панує та домінує над нами. Ми повинні знати, що західний світ має одну мету — розколоти мусульманський світ, витіснити мусульман та розділити наші території на невеликі держави. Це — та реальність, заради якої працює Захід. Це повинно розділити ісламський світ, послабити його в усіх областях та зайняти ісламський світ другорядними проблемами, які будуть розривати його єдність та поширювати ненависть серед усіх груп суспільства так, що Іслам позбавиться влади, а мусульмани — положення.

І це полегшує Заходу шлях захоплення багатства народів та використання його у якості зброї для боротьби з Ісламом та мусульманами. І те, що сталося у деяких ісламських країнах, є кращим свідченням тому. Захід став єдиним володарем сили та панування так, що тепер може контролювати увесь світ.

Якщо ми повернемось до історії наших попередників, то побачимо, що Ісламська Держава засновувалась на ісламських принципах та цінностях, вона відмовилась від невігластва та расизму. Це було постаттю Ісламської Держави на протязі певного періоду часу. Перші мусульмани зберігали цю силу та працювали над тим, щоб Ісламська Держава була найсильнішою. Мусульмани за допомогою сили та волі творили для нас історію, якою ми пишаємось. Потім прийшла епоха халіфів, і вони берегли силу Ісламської Держави і навіть збільшували її. Ісламські завоювання були, і мусульмани підкорили усю землю від сходу до заходу. Ісламська ідентичність разом з культурою мусульман головувала в усьому світі та впливала на сусідні цивілізації.

Так, наш ісламський народ мав історію, славу та культуру, а Захід намагався розмити нашу ісламську ідентичність з усіма її особливостями, але не зміг, тому що Ісламська Умма була заснована на міцних стовпах та основах з миті створення Ісламської Держави у Медині і до самої Ісламської Держави у Шамі та Дамаску, а потім — держави Аббасидів. Ісламська Держава розтягнулась до Єгипту та арабського Магрібу, а потім — до західноєвропейських країн, південної Франції та Андалусії. Увесь світ був свідком цієї величі.

Ми як мусульманська Умма зі своєю глибокою історією повинні враховувати ці причини, щоб справа не усугубилась і щоб ми змогли стояти обличчя до обличчя перед будь-яким ворогам, який бажає або намагається розділити єдність Умми.

Щоб протистояти цим викликам, відновити єдність та велич Умми, ми повинні знати, що в єдності є сила, а у роз’єднаності — слабкість. Це повинно спонукати нас до того, щоб стати однією силою. Ми повинні працювати над усуненням розрізненості та конфліктів, щоб повернути славу нашій Уммі. Щоб об’єднатись для протистояння цим лихам, що стоять перед нашою Уммою сьогодні, ми повинні швидко та обачно рухатись до відновлення єдності цієї великої Умми та мобілізовувати усі зусилля для протистояння великій небезпеці, яка розриває нашу Ісламську Умму та погрожує усім нам.

Нам потрібна серйозна та постійна робота в усіх областях, щоб зміцнити основи Ісламської Умми для протистояння викликам, що стоять перед нею, а також для індивідуального та колективного об’єднання між окремими людьми та групами у мусульманській общині. Так ми досягнемо розвитку ісламської культури та досягнемо поставлених цілей та єдності Ісламської Умми. Всевишній Аллах говорить:

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ

«Міцно тримайтесь за вервь Аллаха усі разом і не розпадайтесь. Пам’ятайте про милість, яку Аллах надав вам, коли ви були ворогами, а Він об’єднав ваші серця, і по його ми ост в стали братами. Ви були на краю Вогняної прірви і Він врятував вас від неї. Так Аллах роз’яснює вам Свої знамення, — можливо, ви підете прямим шляхом» (3:103).

Дорогі мусульмани у цілому, і носії заклику — зокрема, я хочу направити до вас послання, за яке буду відповідати у Судний день…

Нам треба відновити славу нашої Умми. Це — не сон і не порожні мрії, ми повинні відновити наше велике минуле. Ісламська Умма сьогодні повинна об’єднати усі свої сили на індивідуальному та колективному рівні для відновлення бажаної слави. Так Ісламська Умма переможе та встановить Шаріат Аллаха та Праведний Халіфат за методом пророцтва, і це здійсниться за допомогою Аллаха, Який не задоволений принизливим положенням Ісламської Умми.


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Дарінаш-Шанті
01.03.2018

Головне меню