Важливість ісламського заклику

Статті
Друкарня

Заклик — це дія, направлена на те, щоб схилити людину на свій бік та збудити в ній інтерес. Заклик людини до Ісламу означає схилити її до того, до чого ти закликаєш, і збудити в ній інтерес до цього.

Заклик до Ісламу не обмежується речами, а включає в себе усі слова та дії, здатні схилити людину та збудити в ній інтерес. Тому ведення заклику відбувається усім — як справами, так і словами. Своїм дотриманням норм Ісламу мусульманин становить живий приклад того, до якого він закликає язиком, а своєю прихильністю істині він демонструє істинний образ Ісламу.

Всевишній Аллах говорить:

وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلاً مِّمَّن دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحاً وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ

«Чия мова прекрасніше, аніж мова того, хто закликає до Аллаху, вчиняє праведно і говорить: «Воістину, я — один із мусульман»?» (41:33).

Також Всемогутній Аллах говорить:

فَلِذَلِكَ فَادْعُ وَاسْتَقِمْ كَمَا أُمِرْتَ

«Тому проповідуй та слідуй прямим шляхом, як тобі було велено» (42:15).

Заклик до Аллаху є обов’язковим, і це — поклоніння, за допомогою якого мусульманин наближається до свого Господа, знаючи, що ступінь носія заклику висока і що Аллах піднесе його у цьому світі та у Майбутньому житті.

Заклик до Аллаху — це місія пророків. За допомогою заклику вони встановили на землі релігію свого Господа.
Всевишній Аллах говорить:

وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولاً أَنِ اعْبُدُواْ اللّهَ وَاجْتَنِبُواْ الطَّاغُوتَ

«Ми відправили до кожної общини посланця: «Поклоняйтесь Аллаху та уникайте тагуту!» (16:36).

Також Аллах говорить:

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ شَاهِداً وَمُبَشِّراً وَنَذِيراً ، وَدَاعِياً إِلَى اللَّهِ بِإِذْنِهِ وَسِرَاجاً مُّنِيراً

«О Пророк! Ми відправили тебе свідком, добрим вісником та застерігаючим увещевателем, закликаючим до Аллаху з Його дозволу, та освітлюючим світочем» (33:45,46).

Посланець Аллаха ﷺ доніс Іслам і наставив Умму. Він свідчив перед людьми про те, до чого він закликав їх у цьому світі — чи доніс він послання Аллаха, і навіть почав вимагати від них свідчити та просив Аллаха бути свідком сказаного. Під час прощального хаджу Посланець Аллаха ﷺ сказав:

أَلَا هَلْ بَلَّغْتُ؟ اللَّهُمَّ فَاشْهَدْ

«Чи доніс я? О, Аллах, засвідчи!».

Заклик — це спадщина Пророка ﷺ для Умми. Якщо ми хочемо зберегти Іслам, то повинні зберегти цю спадщину.

Неможливо уявити впливу Ісламу без заклику.

Неможливо уявити чистоту Ісламу у його послідовниках без заклику, який очищує від мороку нездорових ідей та їх впливу.

Неможливо уявити становлення Ісламу без заклику.

Неможливо уявити масштабне поширення Ісламу без заклику.

Без ісламського заклику релігія не була б такою сильною та поширеною, не була б збереженою і не утвердились би доводи Аллаха проти Його створінь.

З закликом Іслам повертається до своєї колишньої величі та силі. Як же ми потребуємо сьогодні цього!

За допомогою заклику Іслам поширився серед усіх людей, і уся релігія буде належати Аллаху. Як же світ сьогодні потребує цього!

З закликом до Ісламу мусульманин набуває доводу на свою користь, у той час як невірний втрачає його, позбавляючись якого-небудь виправдання своїм залишенням Ісламу.

Всевишній Аллах говорить:

رُّسُلاً مُّبَشِّرِينَ وَمُنذِرِينَ لِئَلاَّ يَكُونَ لِلنَّاسِ عَلَى اللّهِ حُجَّةٌ بَعْدَ الرُّسُلِ وَكَانَ اللّهُ عَزِيزاً حَكِيماً

«Ми відправили посланців, які несли благу звістку та застерігали, щоб після приходу посланців у людей не було ніякого доводу проти Аллаха. Аллах — Могутній, мудрий» (4:165).

Звідси витікає важливість заклику для мусульман. Спочатку заклик несли перші покоління мусульман на чолі з Пророком ﷺ. Вони берегли заклик так само, як і свою релігію. Без заклику Іслам не дійшов би до нас, і мільйони людей не прийняли б його. Можливо, релігія Аллаха закінчилась би на самому Посланці ﷺ. Перше, що було ниспослане йому ﷺ — «Читай!». Аллах наказав читати для себе і для людей. Також одним із перших ниспосланих аятів Аллаха було «Встань і увещевай!».

Заклик Посланця ﷺ відродив Іслам в усіх відношеннях та виховав перші покоління мусульман, які стали кращими носіями послання після Пророка ﷺ. Саме їх заклик примусив увірувати в Іслам тих, хто прийшов після них. Так тривало по сьогоднішній день і повинно продовжуватись до Судного дня.

Для Ісламу заклик настільки невід’ємно важливий, як і течія для води. Вода насичує, орошає та приносить людям благо, але для цього хтось повинен доставити її; так само і Іслам. Правильне уявлення про життя хтось повинен донести до людини, щоб повести її прямим шляхом до вдоволення Аллаха.

Звідси виникає міцний зв’язок між Ісламом та закликом.

Отож, заклик є міцним стовпом та життєво важливим питанням в Ісламі, і він необхідний для поширення та збільшення впливу Ісламу. Заклик живе разом з Ісламом з самого народження і до того дня, коли Аллах успадкує землю та тих, хто на ній.

Виходячи із цього, заклик дуже важливий у житті мусульманина. Він повинен заклопотатись цією справою та витрачати на це час та сили.


Із книги «Заклик до Ісламу»
Ахмад Махмуд
09.09.2018

Головне меню