Заклик до Аллаху

Статті
Друкарня

Всевишній Аллах говорить:

قُلْ هَذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللَّهِ عَلَى بَصِيرَةٍ أَنَا وَمَنِ اتَّبَعَنِي وَسُبْحَانَ اللَّهِ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ

«Скажи: «Таким є мій шлях. Я та мої послідовники закликаємо до Аллаху згідно переконанню. Пречист Аллах, і я не є одним із многобожників» (12:108).

Заклик до Аллаху — це місія пророків, посланців та праведників. Тирани ніколи не переставали представлятися у постаті закликаючих, щоб плутати людей та вселяти сумніви відносно їх релігії. Аллах звернувся до Посланця ﷺ, щоб він відкрито показав свій шлях та метод заклику без плутанини та лестощів і закликав людей до щирого поклоніння і служіння, не долучаючи Аллаху співтоваришів, а також підкоряючись Його наказам та заборонам. Так ми отримали можливість дізнатись, яким повинен бути заклик до Аллаху, і уникнути плутанини.

Посланець ﷺ та його послідовники закликають до свідчення того, що немає божества окрім Аллаха і що Мухаммад — Посланець Аллаха. Таким є життєвий шлях, без здійснення якого світ не набуде порядку. Немає гідного поклоніння, окрім Аллаха, у Якого немає співтоваришів ані у володіннях, ані у створенні, ані у влаштуванні, ані у наділенні прожитком, ані у могутності над створіннями, ані у встановленні порядку у життєвих справах людей. Преславний Він і вище того, що вони долучають Йому у співтовариші! Два свідчення тягнуть за собою необхідність повністю дотримуватись Іслам таким, яким його приніс Посланець Аллаха ﷺ, включаючи управління на основі Шаріату і приведення у порядок життєвих справ людей виключно Ісламським Шаріатом.

Хто встав на шлях заклику до Ісламу, той, у першу чергу, повинен слідувати тому, що приніс Посланець Аллаха ﷺ, встановив релігію Аллаха, втілив її, організувавши життя людей на основі Шаріату Аллаха і міцно ухопившись за Сунну. У протилежному випадку він стане тим, до кого звернуті наступні строки із Корану:

أَفَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْكِتَابِ وَتَكْفُرُونَ بِبَعْضٍ فَمَا جَزَاءُ مَن يَفْعَلُ ذَلِكَ مِنكُمْ إِلَّا خِزْيٌ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَيَوْمَ الْقِيَامَةِ يُرَدُّونَ إِلَى أَشَدِّ الْعَذَابِ وَمَا اللَّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ ، أُولَئِكَ الَّذِينَ اشْتَرَوُا الْحَيَاةَ الدُّنْيَا بِالْآخِرَةِ فَلَا يُخَفَّفُ عَنْهُمُ الْعَذَابُ وَلَا هُمْ يُنصَرُونَ

«Невже ви будете вірувати в одну частину Писанні і відкидати іншу частину? Відплатою тому, хто коїть подібне, буде ганьба у мирському житті, а у День воскресінні вони будуть піддані іще більш жахливим мукам. Аллах не перебуває у невіданні про те, що ви робите. Вони купили мирське життя за Останнє життя. Їх муки не будуть полегшені, і їм не буде надана допомога» (2:85,86).

Всемогутній Аллах говорить:

يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ إِنَّا أَرْسَلْنَاكَ شَاهِداً وَمُبَشِّراً وَنَذِيراً ، وَدَاعِياً إِلَى اللَّهِ بِإِذْنِهِ وَسِرَاجاً مُّنِيراً ، وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنِينَ بِأَنَّ لَهُم مِّنَ اللَّهِ فَضْلاً كَبِيراً ، وَلَا تُطِعِ الْكَافِرِينَ وَالْمُنَافِقِينَ وَدَعْ أَذَاهُمْ وَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ وَكَفَى بِاللَّهِ وَكِيلاً

«О Пророк! Ми відправили тебе свідком, добрим вісником та застерігаючим увещевателем, який закликає до Аллаха з Його дозволу, і висвітлюючим світочем. Повідом же віруючим благу звістку про те, що для них у Аллаха є велика милість. Не підкоряйся невіруючим та лицемірам, залиш завдаваємі ними страждання і уповай на Аллаха. Досить того, що Аллах є Попечителем і Хранителем!» (33:45–47).

О Посланець! Доведи до них Іслам разом з тими, хто увірував у тебе і послідував за тобою. Не підкоряйся невіруючим, лицемірам та тим, хто поширює брехливі чутки, і не підлещуйся до них. Повідом віруючим благу звістку про те, що для них у Аллаха — велика милість за підкорення і виконання Його наказів. Слідуй своєму шляху, встанови релігію так, щоб вона повністю належала Аллаху, не підкоряйся невіруючим та лицемірам і уповай на Аллаха. Досить того, що Аллах є Помічником та Хранителем!

Всевишній Аллах говорить:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَآمِنُوا بِرَسُولِهِ يُؤْتِكُمْ كِفْلَيْنِ مِن رَّحْمَتِهِ وَيَجْعَل لَّكُمْ نُوراً تَمْشُونَ بِهِ وَيَغْفِرْ لَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ

«О ті, які увірували! Бійтесь Аллаха і віруйте у Його Посланця, і оді Він обдарує вас вдвічі із Своєї милості і дарує вам світло, при якому ви будете іти, і пробачить вас. Аллах — Прощаючий, Милосердний» (57:28).

О ті, які увірували! Бійтесь Аллаха і будьте стійкими у своїй релігії. Дотримуйтесь того, що приніс Посланець Аллаха ﷺ, де б ви не були. Нехай не спокушає вас мирське життя. Підкоряйтесь Аллаху та Його Посланцю ﷺ і встановіть свою релігію, і тоді Аллах піднесе ваше положення у цьому світі і пробачить вам у Майбутньому житті.

Всемогутній Аллах говорить:

وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلاً مِّمَّن دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحاً وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ

«Чим мова більш чудова, аніж мова того, хто закликає до Аллаху, вчиняє праведно і говорить: «Воістину, я — один із мусульман»?» (41:33).

Хто ж краще того, хто увірував та слідував прямим шляхом, чиї діяння відповідали його словам, хто встановив релігію Аллаха, дотримувався Шаріату і працював над його запровадженням у житті людей, над відновленням справедливості на землі і поверненням турботи про справи людей за допомогою Шаріату, хто відкинув усі законодавства, які прийшли від невірних, що стали основою для пригноблення тих, хто закликає до правління чистим Ісламом і закликає входити у релігію Аллаха окремо і натовпами?

Дії віруючого співпадають зі словами, а приховане — з явним, у той час як у лицеміра слова суперечать діям, а приховане — явному. Він плете підступи проти мусульман і пригноблює їх. Він співпрацює з невірними і служить їм, ведучи боротьбу з Ісламом та мусульманами.

Всемогутній Аллах говорить:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا آمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِي نَزَّلَ عَلَى رَسُولِهِ وَالْكِتَابِ الَّذِي أَنْزَلَ مِنْ قَبْلُ وَمَنْ يَكْفُرْ بِاللَّهِ وَمَلَائِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالاً بَعِيداً

«О ті, які увірували! Віруйте в Аллаха, Його Посланця та Писання, яке Він ниспослав Своєму Посланцю, і Писання, яке Він ниспослав раніше. А хто не увірував в Аллаха, Його янголів, Його Писання, Його посланців та Останній день, той впав у глибоку оману» (4:136).

Віра — це важливе питання у людському житті, яке може огортатись нерозумінням. Тому Коран закликає стежити за здоров’ям своїх переконань, щоб віра залишалась живою у серці та міцною у житті. Якщо віра зникає із життя мусульман, то вони повинні відновити її за допомогою відновлення ісламського образу життя і встановлення Халіфату за методом Посланця Аллаха ﷺ. Також Коран закликає невірних і многобожників увірувати і підкоритись Аллаху та Його Посланцю ﷺ, тобто увійти в Іслам та забезпечити собі безпеку та мир.

Повідомляється від Абдуллаха ібн Амра ібн аль-Аса (р.а.), що Пророк ﷺ сказав:

بَلِّغُوا عَنِّي وَلَوْ آيَةً وَحَدِّثُوا عَنْ بَنِي إِسْرَائِيلَ وَلَا حَرَجَ وَمَنْ كَذَبَ عَلَيَّ مُتَعَمِّداً فَلْيَتَبَوَّأْ مَقْعَدَهُ مِنَ النَّارِ

«Передавайте людям те, що ви почуєте від мене, навіть якщо справа буде торкатись усього лише одного аята, і передавайте те, що говорили ізраїльтяни, бо немає у цьому гріха, а той, хто навмисно возведе на мене брехню, нехай приготується зайняти своє місце у вогні» (Бухарі).

Посланець Аллаха ﷺ наказав нам передати від нього хоча б один аят. Сам він є прикладом для нас. Ми наслідуємо його у кожній справі, особливо у тому, що стосується заклику, з причини важливості цього питання у донесенні, поширенні, вивченні та навчанні Ісламу, що є основою в освіті і збереженні свідомості, оскільки це забезпечує практичний рух, поширення Ісламу та збереження держави Ісламу. Тим більше, що тиранічні держави на землях мусульман дозволяють поширювати і обговорювати Іслам лише у тій мірі, яка не загрожує їх владі.

Усі ми повинні закликати до відновлення ісламського образу життя і встановленню Ісламської Держави, яка буде правити на основі Шаріату Аллаха, об’єднає усіх мусульман і буде берегти їх цілісність, майно, честь та панування, буде поширювати Іслам в усіх куточках землі за методом Посланця Аллаха ﷺ та його сподвижників, встановлюючи справедливість і вказуючи прямий шлях.

 


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ібрахім Саляма
14 Рабі уль-авваль 1440 р.х.
22.11.2018 р.

Головне меню