Нанесіть удар по долару та відмовтесь від нього!

Статті
Друкарня

Американський долар при обміні на єменський реал ось-ось перевалить за цифру у 600 реалів через торговців війною, протиборчих сторін, акул корупції та капіталістичної системи законів.

Більшість рішень, які нам необхідно здійснити сьогодні в Ємені та мусульманському світі, здійснювані лише при наявності ідеологічної держави, яка прийме Іслам як світогляд і як шлях в усіх аспектах життя. Неприпустимо обмежуватись лише якоюсь частиною шаріатських рішень, нехтуючи іншими.

Ми знаємо, що війна в Ємені у значній мірі сприяла погіршенню як економічних, так і інших умов. І ми знаємо, що ООН через інструменти міжнародної та регіональної боротьби перешкоджає місцевим протиборчим сторонам розпоряджатись багатствами країни, експортувати їх, накладає санкції та приймає інші злочинні рішення. Усе це робиться для того, щоб нав’язати те політичне рішення, яке хоче Америка, а потім вже — Англія. Ці дві держави, які суперничають в Ємені, перебувають у статусі домовленості, щоб примусити конфліктуючі сторони зустрітись на мирних переговорах у Женеві під приводом страху перед економічним крахом та гуманітарних нужд.

Тим не менш, необхідно розуміти, що економічне положення у країні не покращиться, навіть якщо припиниться війна, незважаючи на те, що припинення війни та усунення її причин є одним із найважливіших обов’язків сьогодні, яке повинен виконати народ Ємену. У той же час це не означає, що усім стражданням нарду прийде кінець. Існує необхідність провести певну діяльність, щоб добитись гідного життя та сильної економіки, яка зможе здолати долар. Для цього вимагається здійснити наступні кроки:

1) Встановити Ісламську Державу, яка буде втілювати Іслам іншими словами, встановити Другу Праведну державу Халіфат, яка буде поширювати Іслам як світогляд, звідки витікають системи для життя, зокрема — економічна система.

2) Держава, згідно з законами Ісламу, повинна виконувати свою функцію, проявляючи турботу про громадян та слідуючи правильному шляху, але не як держава, у якій процвітає корупція та стягуються злочинні податки. Держава не повинна допустити головування долару, вона не повинна бути зв’язана з ним і бути його заручником. Державі необхідно вести діяльність по позбавленню від наслідків взаємодії з закордонною американською валютою. Таке можливо лише при створенні золото-срібного стандарту у країні, який дозволить національній валюті мати постійну цінність в усьому світі і який не буде схильний до економічних потрясінь. Наприклад, сила долару опирається лише на політичну силу Америки, а якщо враховувати валюту долар як таку, то її цінність полягає лише у тому папері, на якому вона надрукована.

3) Необхідно вести діяльність:

— по досягненню самозабезпечення та власного виробництва того, що є основною необхідністю,
— по зменшенню виробництва та імпорту предметів розкоші,
— по створенню важкої промисловості, яка необхідна для вдоволення потреб держави для її озброєння.

Саме це дозволить Халіфату належним чином проявляти турботу про справи людей, захищати їх та нести Божественне послання решті світу.

4) Розподіл багатств серед населення повинен відбуватись згідно з законами Шаріату. Громадська власність у вигляді нафти, корисних коралин, пасовиськ, узбережжів, бухт, річок, джерел енергії та усього того, що відноситься до громадської власності, не може бути приватизоване державою; остання також не може передати концесії закордонним кампаніям. Більше того, держава повинна знаходити необхідне устаткування та робочих для здобичі корисних копалин, оплачуючи ці витрати із прибутків громадської власності. Вона повинна контролювати розподіл прибутків серед населення рівним чином, витрачаючи їх на забезпечення обов’язкових інтересів населення.

5) Держава повинна спонукати людей заробляти, спонукати їх виробляти необхідне для вдоволення основних потреб, проводити контроль по цілеспрямованому використанню ресурсів та енергії, а також привести закон про заробітну платню згідно з законами Шаріату,, але ніяк не згідно до законів невір’я.

6) Держава повинна перешкоджати появі банків на основі лихварства (ріба), долучати до відповідальності монополістів, перешкоджати зв’язкам з міжнародними біржами та фіктивною економікою, забезпечити безпеку та збереженість інвестицій та повернення підприємців.

7) Якщо держава випустила паперову валюту, то ця валюта повинна виступати у якості еквіваленту золоту та сріблу, а також повинна бути надана можливість конвертувати її назад у золото або срібло у будь-який час. Це дозволить паперовим грошам бути сильною валютою. Тому буде природним, що люди відмовляться від долару та взаємодії з ним, тому що долар нестабільний та нестійкий, схильний до сильних криз, у той час як золоті бо срібні гроші — або їх еквівалент — такими не є.

8) Держава повинна заборонити групі або приватній особі будь-який імпорт або галузь промисловості, які завдають шкоди при виробництві. Також вона повинна регулювати якість виробництва промислових галузей, щоб люди могли купити їх товари як всередині, так і за межами держави.

9) Держава повинна у першу чергу витрачати засоби на необхідні речі та на їх виробництво, як і надавати людям можливість скористатись ними. Що стосується другорядних галузей, то ними можна займатися лише після того, як буде вирішено питання з забезпеченням основних потреб держави та Умми. На державу покладено перешкоджання набуття приватними особами підприємств, які відносяться до громадського майна, таких як нафтопереробні заводи, заводи по виробництву важкого озброєння, підприємства по здобичі заліза та золота із надр, тому що на промислове підприємство поширюється то же закон, що і на виробництво.

10) Треба розуміти, що проблема полягає не у малій кількості виробництва або у нестачі багатств, а у тому, як справедливо розподілити вже наявне, і не важливо, яка його кількість. Це те, що турбує ісламську систему у першу чергу. Тому для рішення даної проблеми і були встановлені різного роду закони.

11) Ідеологічна держава, заснована на Ісламі, забороняє усе, що суперечить Ісламу, і карає за це. Що стосується існуючих сьогодні у мусульманському світі держав, то вони не мають ані Божественного послання, ані ідеології, а їх єдиною турботою стала лише влада над людьми та наявність можливості запустити свої руки у кишені людей, у той час як Ісламська Держава, встановлення якої є ваджибом, повинна піклуватись про своїх громадян та вести їх по прямому шляху. Вона дає та бере із майна людей лише те, що наказав давати та брати Всевишній.

12) Повинні бути скасовані митні збори, тому що це не із Ісламу; окрім цього, ці митні збори призводять до росту цін. Так, імпортовані товари по прибутті у порт країни мають низьку ціну, але після того, як на них накладаються митні збори та податки (з боку конфліктуючих сторін в Ємені), їх ціна злітає у два, а той і у більше разів, що, у свою чергу, призводить або до втечі підприємців та інвесторів із країни, або до підвищення ними цін на товар, а страждає від усього цього народ. При цьому в Ісламі немає такого явища — стягувати митні збори з громадян держави.

13) Державний службовець сьогодні отримає заробітну платню приблизно у 70 тисяч реалів, проте держава накладає на нього щомісячний податок, тим самим забираючи у нього кожен місць 15 тисяч реалів. Самих же 70 тисяч реалів не вистачає на вдоволення навіть основних потреб. У той же час, якщо поглянути на це з точки зору законів Ісламу, таку людину звільняють від сплати закяту, навіть більше того — вона може опинитись серед тих, кому сплачується закят. Проте сьогодні ми бачимо, що корупційні режими приходять і накладають на людей несправедливі податки.

14) Наведемо простий приклад : країни мусульман, в тому числі — і Ємен, мають великі запаси багатств, серед яких — газ з запасом у 18 трлн. м³. Проте торговці війнами та крадії продають його іноземцям по дешевій ціні, у той же час продаючи його єменцям по ціні у 4 тисячі реалів і більше.

Тому необхідно розуміти, що існуюча криза не є газовою кризою, навпаки, це криза, яка виникла через відсутність справедливого розподілення ресурсів та решти усього іншого на основі законів Ісламу, тому що немає Ісламської Держави, яка розподіляла би газ у рівні мірі. Адже газ є громадською власністю, тому його поклади не можуть належати ані кампаніям, ані індивідам, ані державі. На державі усього лежить контроль за газом як контроль за майном сироти.

15) Це лише частина тих моментів, які необхідно суворо дотримуватись. Завдяки їх втіленню буде у повній мірі встановлена правильна економіка на основі Ісламу і відбудеться правильне відродження, не лише матеріальне, але й відродження духовних, моральних, матеріальних, гуманних цінностей у суспільстві. Усе це буде зроблено заради прояву турботи з боку держави у відношенні мусульман та не мусульман, які є його громадянами.


Спеціально для Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абдульмумін аз-Зайляі
Голова інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір в Ємені
24 Зуль-хіджа 1439 р.х.
04.09.2018 р.

Головне меню