Мавлід

Статті
Друкарня

Так, ми повинні вшановувати Посланця Аллаха ﷺ, адже він — наш лідер, найкращий приклад, заступник у Судний день, і ми пишаємось, що він є Посланцем і печаткою пророків.

Проте невже ми будемо згадувати Посланця ﷺ лише у день його народження? Хіба не із Ісламу те, що Посланець ﷺ повинен бути постійно з нами, а ми — з ним, втілюючи Шаріат, з яким він ﷺ прийшов? Хіба не є первинним, важливим та вимагаємим проявляти підкорення Аллаху та Його Посланцюﷺ, а потім вже святкування мавліду?

Наш господин Мухаммад ﷺ сформував Умму, встановив Першу Ісламську Державу, поширював Іслам, бився на шляху Аллаха, вивів людей із темряви до світла. Хіба він не наш керівник, вчитель, Посланець, Пророк, той, хто веде по прямому шляху, більш милосердний, ніж наші батьки, більш ближчий, аніж наші діти, родина та решта інших людей?

Святкування мавліду практично перетворилось в обман, хитрість, шахрайство, обдурювання по відношенню до мусульманам. А Шаріат Аллаха опинився не у діл, не має влади, немає підкорення Аллаху та Його Посланцюﷺ, країни мусульман окуповані і розділені, правителі мусульман стали друзями невірних, почали пригноблювати та утискати мусульман, вони зробили дозволеною кров мусульман, їх землі та майно. Ось і виникають питання: коли відбувається таке, де ті, хто закликають святкувати мавлід? Де підкорення Аллаху та Його Посланцюﷺ? Де слідування його Сунні та шляху?

Сказав Всевишній:

لَّقَدۡ كَانَ لَكُمۡ فِي رَسُولِ ٱللَّهِ أُسۡوَةٌ حَسَنَةٞ لِّمَن كَانَ يَرۡجُواْ ٱللَّهَ وَٱلۡيَوۡمَ ٱلۡأٓخِرَ وَذَكَرَ ٱللَّهَ كَثِيرٗا

«У Посланці Аллаха був чудовий приклад для вас, для тих, хто сподівається на Аллаха та Останній день і багато поминає Аллаха» (33:21).

Всевишній Аллах наказав нам брати приклад з Посланця ﷺ, адже він — наш лідер, найвищий приклад для наслідування в усіх аспектах життя; зокрема,Аллах наказав нам виконувати шаріатські обов’язки, бути щирим перед Ним, підкорятись Йому та Його Посланцюﷺ.

О мусульмани, вам у Посланці ﷺ — найкращий приклад для наслідування, адже ви:

— увірували в Аллаха, Його Посланця ﷺ і Судний день,

— послідували за ним крок за кроком,

— не перечили його наказам і заборонам,

упорядковували ваше життя на основі Шаріату, у результаті чого була справедливість між вами,

— поминали Аллаха багато, і під час страху та безпеки, і під час труднощів та процвітання.

Так не дайте пропасти вашим душам, відстороніться від гріхів та непослуху Аллаху та Його Посланцю ﷺ шляхом скинення прозахідних режимів та встановлення на їх місце законів Ісламу!

Сказав Всевишній:

قُلۡ إِن كُنتُمۡ تُحِبُّونَ ٱللَّهَ فَٱتَّبِعُونِي يُحۡبِبۡكُمُ ٱللَّهُ وَيَغۡفِرۡ لَكُمۡ ذُنُوبَكُمۡۚ وَٱللَّهُ غَفُورٞ رَّحِيمٞ  ٣١ قُلۡ أَطِيعُواْ ٱللَّهَ وَٱلرَّسُولَۖ فَإِن تَوَلَّوۡاْ فَإِنَّ ٱللَّهَ لَا يُحِبُّ ٱلۡكَٰفِرِينَ

«Скажи: «Якщо ви любите Аллаха, то слідуйте за мною, і тоді й Аллах полюбить вас і пробачить вам ваші гріхи, адже Аллах — Прощаючий, Милосердний». Скажи: «Підкоряйтесь Аллаху та Посланцю». Якщо ж вони відвернуться, то адже Аллах не любить невіруючих» (3:31,32).

Любов до Аллаха та Його Посланця ﷺ буде правильною, якщо буде будуватись на слідуванні по стопам Посланця ﷺ у виконанні законів Шаріату, у прихильності до його прямого шляху через встановлення Ісламської Держави. Адже ця держава буде правити і упорядковувати справи людей на основі Ісламу фактично, вона не відступить від Шаріату ані на йоту. Також підтвердженням любові до Посланця ﷺ буде захист і збереження Ісламу, мусульман та їх земель. Той, хто стверджує про свою любов до Посланця ﷺ, а потім будує своє життя на основі слів людей та їх законів, така людина — брехун, лицемір, обманщик (нехай убереже нас Аллах від подібного). Причина цього полягає у тому, що вона суперечить Аллаху, Його Посланцю ﷺ, не слідує Корану та Сунні, не керується законодавством Аллаха у повній мірі. Сказав Аллах:

وَمَآ ءَاتَىٰكُمُ ٱلرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَىٰكُمۡ عَنۡهُ فَٱنتَهُواْۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَۖ إِنَّ ٱللَّهَ شَدِيدُ ٱلۡعِقَابِ

«Беріть же те, що дав вам Посланець, і стороніться того, що він заборонив вам. Бійтесь Аллаха, адже Аллах суворий у покаранні» (59:7).

Вся Умма, халіф, султан, Імам не сміють іти наперекір тому, з чим прийшов Посланець ﷺ; ви як мусульмани повинні керуватись цим, виконувати його ﷺ накази, віддалятись від заборон, боятися Аллаха, підкорятись Йому. Але якщо ви вчините інакше, то очікуйте суворого покарання.

Сказав Аллах:

فَلۡيَحۡذَرِ ٱلَّذِينَ يُخَالِفُونَ عَنۡ أَمۡرِهِۦٓ أَن تُصِيبَهُمۡ فِتۡنَةٌ أَوۡ يُصِيبَهُمۡ عَذَابٌ أَلِيمٌ

«Нехай же стережуться ті, які противляться його волі, як би їх не спіткала спокуса або не спіткали тяжкі страждання» (24:63).

Аллах застерігає від непослуху Посланцю ﷺ. він вимагає, щоб людина почала підкорятись, виконувати його ﷺ накази, віддалятись від заборон в усіх справах, в усіх сферах життя.

Сказав Аллах:

وَمَن يُطِعِ اللَّهَ وَالرَّسُولَ فَأُولَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِم مِّنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاءِ وَالصَّالِحِينَ وَحَسُنَ أُولَئِكَ رَفِيقًا ٦٩ ذَٰلِكَ ٱلۡفَضۡلُ مِنَ ٱللَّهِۚ وَكَفَىٰ بِٱللَّهِ عَلِيمٗا

«Ті, які підкоряються Аллаху та Посланцю, опиняться разом з тими, кого облагодіяв Аллах: з пророками, правдивими чоловіками, загиблими мучениками та праведниками. Які ж чудові ці супутники! Такою є милість від Аллаха, і досить того, що Аллах відає [про усіляку річ]» (4:29,30).

У даному аяті пояснюється статус тих, хто підкоряється Аллаху та Посланцю ﷺ, виконує їх накази, утримується від їх заборон. Аллах воздасть таким мусульманам добром, піднесе їх ступінь і положення у Судний день, і вони зможуть сидіти з пророками, правдивими чоловіками, шахідами, праведниками, і які ж вони чудові як супутники! Немає більш чудового та кращого товариства, аніж їх, і це — милість і вшанування з боку Всевишнього, хороша винагорода за підкорення Аллаху та Його Посланцюﷺ.

Передається від Саіда ібн Джабіра: «Один із ансарів прийшов до Посланця ﷺ засмученим. (Побачивши це) Посланець ﷺ спитав:

مَا لِي أَرَاكَ مَحْزُونًا ؟

«О такий-то, чому я бачу тебе засмученим?».

На що той відповів: «О Пророк Аллаха, я про дещо розмірковую». Посланець ﷺ спитав:«Про що?». Ансар відповів: «Ми приходимо до тебе і уходимо, ми дивимось тобі в обличчя і сидимо з тобою. А завтра тебе піднесуть до пророків, і ми вже не будемо вшановані честю бути поруч з тобою», — на що Посланець ﷺ нічого не сказав йому. Незабаром до нього зійшов Джибріль (а.с.) з цим аятом:

وَمَن يُطِعِ ٱللَّهَ وَٱلرَّسُولَ فَأُوْلَٰٓئِكَ مَعَ ٱلَّذِينَ أَنۡعَمَ ٱللَّهُ عَلَيۡهِم

«Ті, які підкоряються Аллаху та Посланцю, опиняться разом з тими, кого облагодіяв Аллах …» (4:29)».

Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لا يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى أَكُونَ أَحَبَّ إِلَيْهِ مِنْ وَالِدِهِ وَوَلَدِهِ وَالنَّاسِ أَجْمَعِينَ

«Не буде правильною у кого-небудь із вас віра доти, доки він не полюбить мене більше, аніж свого батька, свого сина і решти усіх інших людей» (Бухарі, Муслім).

Любов до Посланця ﷺ виражається у підкоренні йому, у його вшануванні своїм серцем, адже він приніс нам добро і прямий шлях. І ніхто не зможе уникнути покарання Всевишнього, якщо тільки не послідує за Посланцем ﷺ.

Сказав Посланець ﷺ:

كُلُّ أُمَّتِي يَدخُلُونَ الْجَنَّةَ إلَّا مَنْ أبَى

«Усі (члени) моєї общини увійдуть у Рай, окрім тих, хто відмовиться».

(Люди) спитали: «О Посланець Аллаха, а хто відмовиться?». На що він ﷺ відповів:

مَنْ أَطَاعَنِي دَخَلَ الْجَنَّةَ وَمَنْ عَصَانِي فَقَدْ أَبَى

«Хто буде підкорятись мені, той увійде у Рай, а хто ослухається мене, той відмовиться» (Бухарі).

Коли мусульмани зберуться, щоб підкорятись Аллаху та Його Посланцю ﷺ, щоб правити Шаріатом шляхом встановлення Другого Праведного Халіфату, тільки тоді їх святкування мавліду, їх радість про єдність, про розгром ворога будуть справжнім святкуванням, де є велич та пошана, є підкорення Аллаху та Його Посланцю ﷺ. Підкорення Аллаху та Його Посланцюﷺ повинно передувати святкуванням, і немає сенсу святкувати, коли є непослух Аллаху та Його Посланцю ﷺ. Посланець ﷺ не залишив ані дирхамів та динарів, ані садів, ані майна, проте він залишив нам цю велику релігію, яка вивела людей із темряви до світла, із тісняви цього світу — до широти цього життя і Наступного.

Аллах владний вершити Свої справи, проте більшість людей не відає про це!


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ібрахім Саляма
12 Рабі уль-авваль 1440 р.х.
20.11.2018 р.

Головне меню