Роль розважальної кіноіндустрії «Боллівуд» у руйнуванні мусульманської родини

Статті
Друкарня

Відпочинок і насолода є одними із необхідних чинників стресового світу. Найпростішим доступом до розваг є телебачення, яке доставляє людям насолоду безпосередньо додому, але при цьому містить контент, який підриває ісламські родинні цінності.

Навіть після відокремлення Пакистану від Індії зберігалась культурна плутанина між народами, оскільки Іслам, можливо, і був офіційною релігією нової країни і більшості населення, але він так і не отримав статусу системи законів, яка застосовувалась би у відношенні людей. Весілля перетворились у великі вистави, а розмір махру (приданого) став вважатись запорукою щастя нареченої. Так звана традиція «Godhbharai» (традиція піднесення дитячих подарунків потенційній матері) стала звичайним явищем, а вдови вимушені носити лише білий одяг, як це прийнято у індусів. Basant (фестиваль весни) та Holi (фестиваль фарб) стали сприйматись мусульманами на рівні своїх релігійних і національних свят. Усе це було перейнято з причини тісного проживання з індусами і під впливом фільмів і серіалів.

Індійська кіноіндустрія «Боллівуд» завжди яскраво демонструвала своє бачення азіатської культури, спричиняючи сильний вплив не лише на розуми глядачів, але й на тих, хто працював над розвитком кіноіндустрії та серіалів у Пакистані. Сценаристи пишуть історії, це показується у серіалах і фільмах, а потім стає мрією мільйонів людей. «Боллівуд» ніколи не соромився вкрасти сюжет із Голівуду, і через деякий час ми отримуємо копію цього ж сюжету у Пакистані, яка вже насичена індуїстськими і західними культурними концепціями. Знаменитий фільм «Хрещений батько» був скопійований як Індією, так і Пакистаном під тією ж назвою.

Починаючи від вульгарного одягу, відкритого змішування статей (іхтілят) до принижуючого гідність гумору, рабства своїм бажанням або гендерної рівності — усе це присутнє і представлено у пакистанських серіалах і фільмах. У спробі продемонструвати багату культуру весільні церемонії показуються у такому пихатому виді, що, здається, ніхто не пам’ятає про жахливу кількість людей, які живуть за межею бідності в Індії і Пакистані. Тим не менш, це призвело до розвитку дуже дорогого ринку весільних суконь, який, звичайно ж, потребує розкішних показів мод, де жінки демонструють дані сукні на собі, нехтуючи нормами Шаріату про вбрання жінки.

Уподібнюючись культурі Заходу та Індії, багато мусульман Пакистану втратили свою ісламську ідентичність, і це ясно видно із серіалів і фільмів, випущених нашою індустрією розваг. Єдина мета — надати усе, що продається. Таким чином, пошлість і безсоромність сприймаються прийнятним в ім’я «культури». Аллах сказав у Корані:

 يَٰٓأَيُّهَا ٱلۡإِنسَٰنُ مَا غَرَّكَ بِرَبِّكَ ٱلۡكَرِيمِ

«О людина! Що ввело тебе в оману відносно твого Щедрого Господа» (82:6).

Це явний непослух і безсоромність руйнує пакистанське суспільство з мусульманською більшістю населення наступним чином:

Вплив на молодь:

Іслам визначає відносини між протилежними статями як важливу основу суспільства і забезпечує їх чіткими принципами, щоб зберегти суспільство.

قُل لِّلۡمُؤۡمِنِينَ يَغُضُّواْ مِنۡ أَبۡصَٰرِهِمۡ وَيَحۡفَظُواْ فُرُوجَهُمۡۚ ذَٰلِكَ أَزۡكَىٰ لَهُمۡۚ إِنَّ ٱللَّهَ خَبِيرُۢ بِمَا يَصۡنَعُونَ

«Скажи віруючим чоловікам, щоб вони опускали свої погляди і оберігали свої статеві органи. Так буде чистіше для них. Воістину, Аллаху відомо про те, що вони коять» (24:30).

Індустрія розваг зображає відносини між статями у межах дешевої натури, а цю картинку робить пріоритетом, який повинен бути вище усього іншого настільки, що вимушує забути істинне значення життя і формує думку, що метою життя є кохання. Вплив цього отруйного погляду можна спостерігати у поведінці молоді. Інцидент, роздираючий душу, який трапився у 2015 році, показав масштаби впливу кіноіндустрії на молодих людей. Тоді учень десятого класу вбив свою однокласницю і покінчив життя самогубством. Вони залишили листи своїм батькам, і їх імена були вигравірувані на зброї один одного. Є знаменитий індійський фільм під назвою «EkDuujeKeLiye» («Створені один для одного»), у якому відображена концепція «Ромео і Джульєтти», де молода закохана пара кінчає життя самогубством, тому що їх родини були проти цього шлюбу. Гаразд, це може бути винятковим випадком, але не варто забувати, що більшість молоді живе у незрозумілому світі, де вони уподібнюються героям і героїням фільмів, не уявляючи для себе іншого життя. Знов таки, університети і коледжі служать ідеальними місцями для пошуку любовних стосунків, тому що у більшості індійських та пакистанських фільмів і серіалів освітні заклади показані у якості місць, де юнаки і дівчата уперше зустрічаються, щоб почати любовні відносини.

Інший випадок, який притягнув увагу громадськості, це історія Канділ Балоч,чергової сільської дівчини, зачарованою гламурним життям. Їй представилась можливість участі в одній із індійської і пакистанської версії програми «AmericanIdol» і стати знаменитою. Цей тип програм надихає молодь переступати межі дозволеного і випробувати вдачу у набутті слави. Величезні дома і великі машини, які показують з екранів телевізорів, викликають у молоді бажання і жадібність, і молоді люди починають думати, що гроші — це єдине джерело визнання і самоствердження. Вони починають уявляти життя, де ідеальним чоловіком є красивий чоловік з високим домом, великою машиною і армією слуг. Для юнаків же правильною дівчиною стала красива, з ідеальною вагою і батьком, який має власний бізнес, який потім, за очікуваннями, має дістатись юнаку. Усе це зводить нанівець концепції, встановленні для досягнення спокою і щастя у родинному житті.

Новим трендом стало збільшення передвесільних розваг. Менді (розпис по тілу хною) раніше вважався особливим культурним заходом, де родичі, зібравшись разом за день до весілля, проводили час один з одним, але тепер перетворився на танцювальну виставу, яка триває на протязі декількох днів за участю експерта у цій області. Чи може танець нареченої перед нареченим та іншими представниками родини бути ісламською культурою? Це кидає виклик шаріатським нормам, встановленим Аллахом і пов’язаних з відносинам між протилежними статями.

Вплив на родинне життя після укладання шлюбу:

Хоча індустрія розваг скерована на збудження громадських настроїв, вона грає певну роль у впливі на окремі особистості та у формуванні їх поглядів на очікування від деяких відносин, особливо від тих, які виникають внаслідок шлюбу. З поняттям «так вони жили довго і щасливо» вони вчать, що боротьба і проблеми життя вирішуються за допомогою шлюбу, тоді як шлюб — це лише початок. А краса родинних відносин полягає у підтримці один одного у поклонінні Всевишньому Аллаху і виконанні своїх обов’язків (фардів).

Іслам визначає шлюб як дещо те, що вдовольняє інстинкту продовження роду, але таким чином, щоб захищати суспільство і зберігати людську расу. Шлюб, який показують по телебаченню, не лише далекий від реальності, але й встановлює неможливі стандарти для молодих пар. Найчастіше чоловік або дружина очікують «романтичної» поведінки від другої половинки, як це показано у серіалах і фільмах. Тому, у випадку невідповідності цим нереалістичним очікуванням виникають розчарування, образи і напруженість у шлюбі. Це ставить під загрозу не лише стосунки між подружжям, але й усі інші пов’язані з ними обома відносини. Фактично, обидві сторони можуть мати великі родини, що потребують догляду і підтримки, що може завдавати труднощі, але це не повинно робити їх менш гідними для укладання шлюбу. Окрім того, Всевишній Аллах знає можливості Свого раба краще, аніж хто-небудь інший. Якщо мусульманин милостивий до своїх родичів і ставиться до них зі співчуттям, він і сам неодмінно отримає милість Аллаха.

يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ ٱتَّقُواْ رَبَّكُمُ ٱلَّذِي خَلَقَكُم مِّن نَّفۡسٖ وَٰحِدَةٖ وَخَلَقَ مِنۡهَا زَوۡجَهَا وَبَثَّ مِنۡهُمَا رِجَالٗا كَثِيرٗا وَنِسَآءٗۚ

«О люди! Бійтесь вашого Господа, Який створив вас із однієї людини, сотворив із нього пару йому і розселив багато чоловіків і жінок, які походять від них обох» (4:1).

Руйнування родинного життя і життя дітей:

Часто у фільмах діти зображаються як маленькі лорди, які нерідко ображають своїх батьків в ім’я глупої любові чи глупої невинності. Також діти показані як такі, що ставлять під сумнів своє право на свободу і прагнення до мирських благ, а батьки постійно прагнуть вдовольнити бажання і забаганки своїх дітей. Іще однією важливою темою є концепція образу матері. Спостерігаються випадки, коли діти відмовляються іти у супроводі своїх матерів у школу, тому що їх матері не вписуються у модні параметри по красі і вазі. Замість того, щоб витрачати час на навчання своїх дітей, вони проводять більше часу у фітнес-залах, щоб досягти ідеальних параметрів. До усього іншого, знаменитості усугубляють положення, виступаючи на публіці з так званим «ідеальним тілом» усього через декілька тижнів після пологів. Коли діти бачать, що їх батьки всліпу ганяються за даним «еталоном», вони автоматично починають слідувати тій же схемі, що призводить до розвитку занурених в себе людей, одержимих тим, як вони виглядають, які ніколи не вдоволені собою і своїм життям. Відносини між дитиною та батьками повинні будуватись на основі поваги і навчання.

Родинні цінності і Ісламі завжди були найсильнішим елементом ісламської ідентичності. Індустрія розваг і кіно зайнята знищенням цих цінностей. Численні години ранкових програм і ток-шоу постійно доступні для промивання мізків людям. Ми також не повинні забувати, що західні уряди нав’язують свій вплив на розуми народів через використання ЗМІ. Це є найважливішим колоніальним інструментом. Так, наприклад,показ фотографій різноманітних телевізійних діячів у посольстві США не був випадковою подією, а демонстрацією Америкою свого впливу.

Цілісність мусульманського родинного інституту можлива лише з запровадженням норм Шаріату під стягом Халіфату, де мусульмани і мусульманки зможуть побудувати життя у послуху Всевишньому Аллаху. Халіфат потурбується про те, щоб ніяка порочна або розпусна концепція не просочилась у життя людей під приводом розваги.

إِنَّ ٱلۡمُسۡلِمِينَ وَٱلۡمُسۡلِمَٰتِ وَٱلۡمُؤۡمِنِينَ وَٱلۡمُؤۡمِنَٰتِ وَٱلۡقَٰنِتِينَ وَٱلۡقَٰنِتَٰتِ وَٱلصَّٰدِقِينَ وَٱلصَّٰدِقَٰتِ وَٱلصَّٰبِرِينَ وَٱلصَّٰبِرَٰتِ وَٱلۡخَٰشِعِينَ وَٱلۡخَٰشِعَٰتِ وَٱلۡمُتَصَدِّقِينَ وَٱلۡمُتَصَدِّقَٰتِ وَٱلصَّٰٓئِمِينَ وَٱلصَّٰٓئِمَٰتِ وَٱلۡحَٰفِظِينَ فُرُوجَهُمۡ وَٱلۡحَٰفِظَٰتِ وَٱلذَّٰكِرِينَ ٱللَّهَ كَثِيرٗا وَٱلذَّٰكِرَٰتِ أَعَدَّ ٱللَّهُ لَهُم مَّغۡفِرَةٗ وَأَجۡرًا عَظِيمٗا

«Воістину, для мусульман і мусульманок, віруючих чоловіків і віруючих жінок, покірних чоловіків і покірних жінок, правдивих чоловіків і правдивих жінок, терплячих чоловіків і терплячих жінок, смиренних чоловіків і смиренних жінок, тих, які подають милостиню, із чоловіків і тих, хто подають милостиню, із жінок, тих, хто поститься, із чоловіків і тих, хто поститься, із жінок, тих, хто береже цноту, із чоловіків, і тих, хто береже цноту із жінок, і тих, хто часто поминають Аллаха із чоловіків і із жінок, Аллах приготував прощення і велику нагороду» (33:35).

 

Спеціально для Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Іхлак Джихан
Член Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
29 Мухаррама 1440 р.х.
09.10.2018 р.

Головне меню