Ісламська родина: приклад, якого потрібно дотримуватись

Статті
Друкарня

بسماللهالرحمنالرحيم

Аллах Всевишній направив Свого Посланця ﷺ з прямим керівництвом, щоб Іслам став релігією, яку Аллах схвалив для людей як систему для життя, яка містить в собі закони.

Ця релігія була влаштована такою, щоб відповідати на усі великі та незначні проблеми у житті людини, її родини та суспільстві, щоб вона знаходила спокій під опікою Ісламу та його законів. Іслам — це акида, із якої виходить система законів, і коли Іслам правив, то був кращим у правлінні та лідером для людства, об’єднуючим людей під прапором «Немає божества, окрім Аллаха», втілював закони Творця, поширюючи справедливість та ведучи до спокійного життя.

Але зі зникненням Ісламу та його законів із життя мусульман на них обрушились лиха, і вони стали нібито сироти, кинуті на милість диких, колонізаторських держав, що одразу ж накинулись на багатства їх земель та скерувались якомога швидше відокремити Іслам від життя, щоб звільнити його місце для своєї власної зловонної цивілізації.

Зник Іслам, і людина стала нібито мертвою, бажаючою тільки лише вдовольняти свої інстинкти та потреби, яку більше не цікавить нічого, окрім досягнення задоволень будь-якими шляхами.  Ця людина пішла далі по життю, не відаючи прямого шляху, хоча раніше Іслам був світлом його життя та шляхом до благу.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اسْتَجِيبُوا لِلَّـهِ وَلِلرَّسُولِ إِذَا دَعَاكُمْ لِمَا يُحْيِيكُمْ

«О ті, які увірували! Відповідайте Аллаху та Посланцю, коли він закликає вас до того, що дарує вам життя» (8:24).

Зник Іслам, і мусульманська родина, яка жила раніше у спокої, взаєморозумінні, любові та гармонії, впала у внутрішні конфлікти, де кожен член родини вважає, що лише він прав, а інші, хто йому суперечать, помиляються та є причиною його хвилювань. Коли ми розмірковуємо над положенням мусульманської родини сьогодні і над тим, до чого і куди вона рухається, то бачимо, що її внутрішня роздробленість і з’явилась з причини домінування капіталістичної системи, порочної самої по собі і та такою, що поширює такі ж порочні ідеї, що суперечать поняттям, з якими прийшла ісламська акида.

Мусульмани стали немов чужинці, віддалені від законів своєї релігії, стали об’єктами нападок капіталістичної системи, запровадженої над ними та прищепленої їм, щоб мусульмани більше не прагнули до своєї релігії та її законам, наданим для побудови родини з гармонійними, стійкими відносинами, члени якої захищають Іслам, допомагають йому, поширюють його у світі з бажанням вивести цей світ із темряви штучних, недосконалих законів до світла досконалого Ісламу.

Для створення нової ісламської родини Шаріат дав закони, відповідно до яких її треба утворювати на міцному та твердому фундаменті. Першою справою треба підбирати собі праведну пару, тому що Аллах спонукає Своїх рабів зв’язувати своє подружнє життя саме з такими людьми, як сказав Посланець Аллаха ﷺ:

اخْتَارُوا لِنُطَفِكُمُ الْمَوَاضِعَ الصَّالِحَةَ

«Обирайте для вашого семені придатні місця (праведних дружин)».

Дім — це фортеця, яку треба зміцнювати. Вона повинна бути настільки міцною, щоб витримати будь-які потрясіння та загрози.

Ісламська родина повинна ґрунтуватись на добрих відносинах та хорошому нраві. Сподвижник Абу Дарда говорив своїй дружині: «Якщо ти побачиш мене у гніві, то викликай моє вдоволення, а якщо я побачу тебе у гніві, то буду викликати твоє вдоволення, бо інакше нам не бути разом». Іслам закликає членів родини до послуху Аллаху і поклонінню Йому. Мусульманин повинен покращувати свої відносини з родиною, давати її членам благі поради, нагадувати їм про праведні справи і спонукати їх до змагання у благих діяннях.

وَأْمُرْ أَهْلَكَ بِالصَّلَاةِ وَاصْطَبِرْ عَلَيْهَا ۖلَا نَسْأَلُكَ رِزْقًا ۖنَّحْنُ نَرْزُقُكَ ۗوَالْعَاقِبَةُ لِلتَّقْوَىٰ

«Накажи своїй родині робити намаз і сам терпляче роби його. Ми не просимо у тебе прожитку, адже Ми Самі наділяємо тебе прожитком. А добрий кінець — за богобоязливістю» (20:132).

Обоє батьки повинні підкорятись Аллаху та самовіддано виконувати те, що Він їм наказав, виховуючи у такому ж дусі і своїх дітей, надаючи їм кращу опіку. Вони повинні навчати дітей їх релігії та спонукати їх прагнути увійти у Рай, виконувати відповідні вчинки, які наблизять їх до цієї мети, виховувати їх такими, що бояться вогню Пекла та пояснювати, як їм не варто вчиняти, щоб у нього не потрапити.

Ісламська родина будується на послуху Аллаху, а чоловік і дружина мають між собою міцний, упевнений, сильний зв’язок, тому що при виборі один одного вони шукали з самого початку того, або ту, хто допоможе виконувати їх приписи релігії, якщо перший помилиться, буде спонукати до покорі Аллаху і до того, щоб шукати Його вдоволення. Вивів Імам Ахмад у своєму «Муснаді» по хорошому ланцюжку передатчиків від Абу Хурайри (р.а.), від Посланця Аллаха ﷺ, який сказав:

رَحِمَ اللَّهُ رَجُلًا قَامَ مِنَ اللَّيْلِ فَصَلَّى، وَأَيْقَظَ امْرَأَتَهُ فَصَلَّتْ، فَإِنْ أَبَتْ نَضَحَ فِي وَجْهِهَا الْمَاءَ، رَحِمَ اللَّهُ امْرَأَةً قَامَتْ مِنَ اللَّيْلِ فَصَلَّتْ، وَأَيْقَظَتْ زَوْجَهَا، فَإِنْ أَبَى نَضَحَتْ فِي وَجْهِهِ الْمَاءَ

«Нехай помилує Аллах чоловіка, який встав вночі і зробив намаз, розбудив свою дружину, і та теж зробила намаз, а якщо відмовилась вставати, то побризкав їй в обличчя водою! Нехай помилує Аллах жінку, яка прокинулась вночі та зробила намаз, розбудила чоловіка, а якщо він відмовився, то побризкала йому в обличчя водою!».

Таким повинне бути життя подружжя, які діють з метою досягти вдоволення свого Господа, допомагають один одному у послуху Аллаху і у такому дусі виховують та опікають своїх дітей. Вивів Імам Муслім у хадісі від Джабіра ібн Абдуллаха (р.а.), що він чув, як Пророк ﷺ сказав:

إِذَا دَخَلَ الرَّجُلُ بَيْتَهُ، فَذَكَرَ اللَّهَ عِنْدَ دُخُولِهِ وَعِنْدَ طَعَامِهِ، قَالَ الشَّيْطَانُ: لَا مَبِيتَ لَكُمْ، وَلَا عَشَاءَ، وَإِذَا دَخَلَ، فَلَمْ يَذْكُرِ اللَّهَ عِنْدَ دُخُولِهِ، قَالَ الشَّيْطَانُ: أَدْرَكْتُمُ الْمَبِيتَ، وَإِذَا لَمْ يَذْكُرِ اللَّهَ عِنْدَ طَعَامِهِ، قَالَ: أَدْرَكْتُمُ الْمَبِيتَ وَالْعَشَاءَ

«Якщо зайшов чоловік у дім і згадав Аллаха при вході і перед їжею, Шайтан говорить: «У вас немає тут нічлігу та вечері». Якщо чоловік зайшов у будинок і не згадав Аллаха при входе, то Шайтан говорить: «Ви отримали нічліг». А якщо чоловік (іще і) не згадав  Аллаха перед їжею, то Шайтан говорить: «Вт отримали нічліг та вечерю».

Подружжя повинно правильно розподіляти відповідальність між собою і допомагати один одному, у кожного повинна бути своя роль, яку він виконує з любов’ю, вдоволенням та милістю перед другим. Від Асвада передається: «Я спитав Аішу (р.а.) про те, як Пророк ﷺ поводив себе всередині дому, і вона сказала:

كَانَ يَكُونُ فِي مِهْنَةِ أَهْلِهِ - تَعْنِي خِدْمَةَ أَهْلِهِ - فَإِذَا حَضَرَتِ الصَّلاَةُ خَرَجَ إِلَى الصَّلاَةِ

«Він допомагав своїй родині, а коли приходив час намазу, то виходив на намаз (у мечеть)» (Бухари).

Так поводив себе зі своєю родиною кращий чоловік, якого Аллах направив як милість для людей. Він був милостивим та турботливим до своїх дружин, він їм допомагав. У такому дусі він виховував мусульман і закладав фундамент мусульманської родини, починаючи з подружньої пари, пояснюючи, як їм треба виховувати своїх дітей, вказавши їм на шлях Шаріату, у межах якого вони зможуть виховати із дітей ісламських особистостей.

Батьки повинні навчати своїх дітей тому, що Аллаху належать усі створіння та усі справи, що Йому належить уся влада і що немає у Нього співтовариша. Вони повинні з гідністю нести свою релігію, надавати їй допомогу і підносити її слово! Вони повинні навчати своїх дітей словам, в яких є благо, яким, у свою чергу, їх навчив Посланець Аллаха ﷺ, звертаючись до сину свого дядька Абдуллаха ібн Аббаса (р.а.):

يَا غُلامُ، إِنِّي مُعَلِّمُكَ كَلِمَاتٍ: احْفَظِ اللَّهَ يَحْفَظْكَ، احْفَظِ اللَّهَ تَجِدْهُ تُجَاهَكَ، وَإِذَا سَأَلْتَ فاَسْأَلِ اللَّهَ، وَإِذَا اسْتَعَنْتَ فَاسْتَعِنْ بِاللَّهِ، وَاعْلَمْ أَنَّ الْأُمَّةَ لَوِ اجْتَمَعُوا عَلَى أَنْ يَنْفَعُوكَ، لَمْ يَنْفَعُوكَ إِلا بِشَيْءٍ قَدْ كَتَبَهُ اللَّهُ لَكَ، وَلَوِ اجْتَمَعُوا عَلَى أَنْ يَضُرُّوكَ، لَمْ يَضُرُّوكَ إِلا بِشَيْءٍ قَدْ كَتَبَهُ اللَّهُ عَلَيْكَ، رُفِعَتِ الْأَقْلامُ، وَجَفَّتِ الصُّحُفُ

«Хлопчик, я навчу тебе таким словам: «Пам’ятай про Аллаха, і Він збереже тебе! Пам’ятай про Аллаха, і знайдеш Його! Якщо хочеш кого-небудь попросити, то проси Аллаха! Якщо хочеш допомоги, то проси допомоги у Аллаха! Знай, що якщо люди зберуться для того, щоб принести тобі користь, то вони нічим тобі не допоможуть, окрім як тим, що тобі вже приписав Аллах! Якщо люди зберуться, щоб нашкодити тобі, то вони не нашкодять тобі нічим, окрім як тим, що тобі вже приписав Аллах! Піднята письмова трость та висохли сторінки!».

Родину мусульман об’єднує любов заради Аллаха. Вона їх згуртовує. Вони допомагають один одному у благочесті та богобоязливості і змагаються між собою у тому, хто краще послухається Аллаха. Кожен із членів родини віддає перевагу іншим над собою, любить їх, старається для того, щоб ті були ним задоволені, доки цим буде задоволений Аллах. Такою повинна бути родина мусульман доти, доки вона керується Ісламом і береже його всередині себе. Якщо ж Іслам зникне із родини, то вона стане хиткою, а всередині неї пошириться егоїзм та себелюбство.

Таким є приклад мусульманської родини, якого треба дотримуватись! Такою повинна бути мусульманська родина у мусульманській країні! Якщо мусульмани будуть слідувати цьому прикладу, то тим самим вже розпочнуть корінні змінення головуючих ідей та понять та викорінять вплив зловонної західної цивілізації, яка нависла над мусульманами і зробила їх відчуженими та загубленими ! Мусульмани повинні повернутись до своїм початкових чистих понять, які прикрасять їх життя, повернуть у їх родини спокій, і вони знов стануть величні та сильні у цьому світі!

 

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Зейна Саміт
13 Сафара 1440 р.х.
22.10.2018 р.

Головне меню