Три місяці і підготовка до Рамадану

Статті
Друкарня

День, у який людство буде закликано до звіту, наближається, але більшість людей живе так, нібито вони забули про це. Життєвий строк з кожним днем, годиною і хвилиною доходить до кінця.

Аллах, Субханахува Тааля, багато разів нагадує нам, Своїм рабам, про те, що відведений нам час — це випробування, і Він підкреслює важливість часу, даючи клятву передвечірнім (аср) часом, світанком, днем, сонцем і Місяцем. І усе ж таки, незважаючи на це, людина, замість того, щоб розпоряджатись часом згідно з бажанням Хазяїну, витрачає його марно згідно своїм капризам і забаганкам. Давайте не будемо забувати, що відведений нам час повинен служити для успішного проходження нами випробування, адже День воскресіння, релігії, звіту і жалкування наближається з кожною прожитою миттю. Передається від Ібн Аббаса (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

نِعْمَتَانِ مَغْبُونٌ فِيهِمَا كَثِيرٌ مِنَ النَّاسِ اَلصِّـحَّـةُ وَالْفَـرَاغُ

«Є два дари від Господа, які багато людей несправедливо оцінюють, це здоров’я і вільний час» (Бухарі, ат-Тірмізі, Ібн Маджа).

Безперечно, будь-який час, день і місяць належать Аллаху. У жодному разі неможна говорити про те, що бувають «невдалі часи». Проте наш Господь наділив деякі місцевості, такі як Мекка, Медина, аль-Акса, а також деякі проміжки часу,такі як Рамадан, п’ятниця, ніч аль-Кадр, перевагою над іншими місцевостями і часами, збільшивши в них Свою милість для нас. Звідси мусульмани у місяці Раджаб, Шабан і Рамадан приділяють більшу часу міркуванням, поклонінню, роздачі милостині, боротьбі за праву справу, заклику і самозвіту. Саме про це говориться у наступній мольбі Посланця Аллаха ﷺ:

اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِي رَجَبَ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا رَمَضَانَ

«О Аллах! Благослови для нас місяці Раджаб і Шабан і дай нам досягти місяця Рамадан» (Ахмад ібн Ханбаль).

Поза сумнівів, час, проведений у покорі і поклонінні нашому Господу, є найдорогоціннішим. Благословенність місяців Раджаб і Шабан залежить лише від нашої підготовки до Рамадану через поклоніння, покору і ведення заклику до Ісламу. На протязі цих місяців ми повинні зміцнювати наш зв’язок з Аллахом. Скориставшись цими днями, ми повинні прищепити у собі уважність до ваджиб і нафіля поклонінням, як це ми робимо у відношенні фардів і харамів.

Рамадан — це місяць Корану. Проте до приходу місяця Рамадан нам варто зміцнити свій зв’язок з Кораном вже у місяці Раджаб і Шабан. Ми знов і знов повинні наближатись до Аллаху через Коран. Мова Аллаха, за прочитання кожної літери якої записується 10 нагород, у ці місяці треба читати, обмірковувати, розуміти, практикувати більше, а атож ми іще з більшим завзяттям повинні намагатись утвердити принесену Кораном систему. Адже найбільш значущою особливістю цих трьох місяців є наявність серед них Рамадану, а важливість Рамадану полягає у тому, що у ньому був ниспосланий Коран, у ньому тримається пост і ньому є Ніч предопредеління (Ляйлятуль-аль-Кадр).

شَهۡرُ رَمَضَانَ ٱلَّذِيٓ أُنزِلَ فِيهِ ٱلۡقُرۡءَانُ هُدٗى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَٰتٖ مِّنَ ٱلۡهُدَىٰ وَٱلۡفُرۡقَانِ

«У місяць Рамадан був ниспосланий Коран — вірне керівництво для людей, ясні докази із вірного керівництва і розрізнення» (2:185),

إِنَّآ أَنزَلۡنَٰهُ فِي لَيۡلَةِ ٱلۡقَدۡرِ ١  وَمَآ أَدۡرَىٰكَ مَا لَيۡلَةُ ٱلۡقَدۡرِ ٢  لَيۡلَةُ ٱلۡقَدۡرِ خَيۡرٞ مِّنۡ أَلۡفِ شَهۡرٖ ٣ تَنَزَّلُ ٱلۡمَلَٰٓئِكَةُ وَٱلرُّوحُ فِيهَا بِإِذۡنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمۡرٖ ٤  سَلَٰمٌ هِيَ حَتَّىٰ مَطۡلَعِ ٱلۡفَجۡرِ ٥

«Воістину, Ми ниспослали його (Коран) у Ніч предопредеління (або величі). Звідки ти міг знати, що таке Ніч предопредеління (або величі)? Ніч предопредеління (або величі) краще тисячі місяців. У цю ніч янголи і Дух (Джибріль) нисходять з дозволу їх Господа по усім Його повелінням. Вона благополучна аж до приходу світанку» (97:1–5).

Навіть Посланець Аллаха ﷺ, чиє життя було одкровенням, проводив ці місяці у підготовці, збільшуючи порівняно з рештою місяців ступінь свого поклоніння, послуху Аллаху і заклику до Ісламу. Таким чином, кожен день, який нам буде дарований, ми повинні проводити разом з Книгою Аллаха. Ми не повинні бути із тих, хто не читає Коран, читаючи — не розуміє, а зрозумівши — не втілює його у своєму житті, оскільки є багато прикладів, коли народи ставали сильними разом з Кораном і приходили до занепаду через те, що відвертались від Корану. У такому випадку той, хто увірував в Аллаха, повинен бути у тісному зв’язку з Кораном у ці місяці, щоб найкращим чином підготувати себе до Рамадану, оживити цей місяць з дозволу Аллаха, застати Ніч предопредеління (Ляйлятуль-Кадр), яка різнозначна цілому життю людини, і святкувати свято Розговіння (Ораза байрам) прощеним від гріхів.

У протилежному випадку ми можемо піддати себе наступній небезпеці. Посланець Аллаха ﷺ одного разу сказав: «Нехай спіткає приниження! Нехай спіткає приниження! Нехай спіткає приниження!». Почувши подібне, сахаби спитали: «Кого, о Посланець Аллаха?». Посланець Аллаха ﷺ відповів так:

رَغِمَ أَنْفُ رَجُلٍ ذُكِرْتُ عِنْدَهُ فَلَمْ يُصَلِّ عَلَيَّ، وَرَغِمَ أَنْفُ رَجُلٍ دَخَلَ عَلَيْهِ رَمَضَانُ ثُمَّ انْسَلَخَ قَبْلَ أَنْ يُغْفَرَ لَهُ، وَرَغِمَ أَنْفُ رَجُلٍ أَدْرَكَ عِنْدَهُ أَبَوَاهُ الْكِبَرَ فَلَمْ يُدْخِلَاهُ الْجَنَّةَ

«Нехай спіткає приниження ту людину, яка не призове на мене благословення, коли у її присутності згадають про мене! Нехай спіткає приниження ту людину, для якої прийшов (місяць) Рамадан, і він завершився раніше, аніж їй було прощено! Нехай спіткає приниження ту людину, батьки якої досягли старості при її (житті), але вони не завели її у Рай!» (ат-Тірмізі, «Дават»; Ахмад, «Муснад»; Ібн Хіббан, «Сахіх»; Хакім, «Мустадрак»; Баззар, «Муснад»).

Підготовка до Рамадану можлива переглядом наших поклонінь поруч зі зміцненням нашого зв’язку з Кораном. Намази, які ми робимо, повинні нас підносити, бути нашим світлом і живильною силою. Намаз, для здійснення якого ми зупиняємо усю життєву суєту, навіть на полі битви, повинен стримувати нас від усілякого зла і ганебного, а також зміцнювати нас і наш зв’язок з Аллахом. На сьогодні наші намази стали рутинними на рівні простих ритуалів і втратили смиренність (хушу), а також повне і ретельне виконання рукнів у намазах. Щоб наші намази не віддаляли нас від Аллаха, ми повинні наповнити їх смиренністю і відродитись за рахунок них, щоб нижченаведені  слова Аллаха не мали до нас ніякого відношення:

فَوَيۡلٞ لِّلۡمُصَلِّينَ

«Горе тим, хто молиться» (107:4).

Мм неодмінно повинні прослухати про намаз декілька лекцій, прочитати хоча б одну книгу і детально вивчити тему намазу. Необхідно, щоб намази впливали на наше життя і були нашим піднесенням (мірадж) і спокутуванням від гріхів через зв’язок людини з Аллахом під час здійснення намазу. Поруч з приписаними (фард) намазами варто робити і додаткові (нафіля) намази по мірі своїх сил. Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَا مِنْ عبْدٍ مُسْلِم يُصَلِّي للَّهِ تَعَالى كُلَّ يَوْمٍ ثِنْتَيْ عشْرةَ رَكْعَةً تَطوعاً غَيْرَ الفرِيضَةِ ، إِلاَّ بَنَى اللَّه لهُ بَيْتاً في الجَنَّةِ

«Мусульманину, який буде проявляти настирливість у здійсненні дванадцяти ракятів понад обов’язкових намазів, Аллах побудує дім у Раю» (Муслім),

عَلَيْكُمْ بِقِيَامِ اللّيْلِ، فإنَّهُ دَأْبُ الصَّالِحِينَ قَبْلَكُمْ، وَقُرْبَةٌ إلى رَبِّكُمْ، وَمَنْهَاةٌ عَنِ اثَامِ، وَتَكْفِيرٌ للسَيِّئَاتِ، وَمَطرَدَةٌ للِدَّاءِ عَنِ الجَسَدِ

«Вам належить вистоювати ночі. Воістину, це є звичаєм праведників, які жили до вас, наближенням до Аллаху, утриманням від гріху спокутуванням гріхів, позбавленням тіла від хвороб» (ат-Тірмізі).

У ці місяці ми повинні більше приділяти уваги як заклику до Ісламу, так і бути вірними справі Ісламу. Варто відзначити, що Посланець Аллаха ﷺ готувався до Рамадану не лише на самоті, але й у суспільстві, звідси ми повинні перенести його ﷺ походи, футухати (завоювання) і діяльність по давату (заклику) у наші дні. У місяці ниспослання одкровень (вахй) варто говорити про одкровення,виносити його на порядок денний і будувати життя згідно одкровенню. Саме у ці місяці треба участити читання книг, зустрічей один з одним, відвідування родичів, прослухувати різноманітні лекції і програми.

Кожен мусульманин, який знає про те, що життя — це випробування, і про те, що йому доведеться нести звіт з кожну прожиту мить, повинен прагнути витратити багатство під назвою «час» на перемогу справи Ісламу. Безперечно, ті, хто користується часом на шляху Аллаха, будуть хазяями цього часу.

У цьому місяці ми повинні іще більше звертатись у мольбах до Аллаху, бути разом з Ним в утиснутому положенні і коли спокій, вдома і в дорозі, вночі і удень, у хворобі і здоров’ї, а також просити про прощення гріхів і молитися, як за себе, так і за усіх мусульман. Аллах,Субханахува Тааля, сказав:

وَقَالَ رَبُّكُمُ ٱدۡعُونِيٓ أَسۡتَجِبۡ لَكُمۡۚ إِنَّ ٱلَّذِينَ يَسۡتَكۡبِرُونَ عَنۡ عِبَادَتِي سَيَدۡخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ

«Ваш Господь сказав: «Волайте до Мене, і Я відповім вам. Воістину, ті, які звеличуються над поклонінням мені, увійдуть у Пекло приниженими» (40:60).

Посланець Аллаха ﷺ сказав наступне:

«Аллах розгнівається на того, хто звертався у мольбі не до Нього».

А також:

«Клянусь Аллахом, що я більше сімдесяти разів на день прошу у Аллаха прощення гріхів і каюсь перед ним».

Ми повинні слідувати Сунні безгрішного Посланця Аллаха ﷺ і втілити її у своєму житті.

Пророк ﷺ сказав: «Кожному, хто після намазу скаже 33 рази «Субханаллах», 33 рази «Альхамдуліллях», 33 рази «Аллаху акбар», і доповнить це словами «ля іляха ілляллах, вахдаху ля шаріка лях, ляхуль-мульку ва ляхуль-хамду ва хува аля кулли шайін кадір» — пробачаться гріхи, навіть якщо їх буде багато як піни у морі».

Також він ﷺ сказав: «Є два слова, які легкі для язика, важкі на вагах і милі Ар-Рахмана (Милостивого). Це «Субханаллахі ва біхамдіхі» та «Субханаллахіль-азим».

Це також місяці, в яких Посланець Аллаха ﷺ частіше усього тримав додаткові пости, а також пости по понеділкам і четвергам.

Аіша (р.а.) розповідає: «Посланець Аллаха ﷺ інколи так часто починав тримати пост, через що ми думали, що у цьому місяці не буде і дня без посту, а інколи робив таку перерву, через що нам здавалось, що у цьому місяці він ﷺ не буде поститися. Я не бачила, щоб він тримав пост на протязі усього місяця, окрім Рамадану. Але також не бачила, щоб він тримав так часто піст, як у місяці Шабан серед інших місяців» (Бухарі, Муслім, Абу Давуд, ат-Тірмізі, Насаі).

У ці місяці кожен мусульманин повинен зміцнити свій нафс, а також Умма повинна закріпити свою усвідомленість. Ми не будемо впадати у затворництво для виховання нафсу і не будемо забувати працювати над собою, займаючись великими справами.

Ми, як краща Умма і послідовники Пророка ﷺ, будемо прагнути до вдоволення Аллаха через Коран, намаз, дуа, витрачання майна та інші види поклоніння, не забуваючи при цьому заклик до Ісламу, рішення справ людей і політичну діяльність. Лише так можливо досягти вдоволення Аллаха, здолати труднощі випробування, стати прихильником справи Ісламу і твердо стояти на релігії. Нехай Аллах допоможе нам приготуватись до Рамадану, провести його і Нічь аль-Кадр належним чином, а також заслужити ти прощення і вдоволення Аллаха.

فَإِذَا فَرَغۡتَ فَٱنصَبۡ ٧  وَإِلَىٰ رَبِّكَ فَٱرۡغَب

«Тому, як тільки звільнишся, будь діяльним (як тільки звільнишся від мирських справ, завзято поклоняйся Аллаху, або як тільки завершиш намаз, завзято волай до Аллаха з молитвами) і скеруйся до свого Господа» (94:7,8).

 

08.03.2019

Головне меню