Дари віри

Статті
Друкарня

Всевишній Аллах говорить:

يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ إِن تُطِيعُواْ فَرِيقٗا مِّنَ ٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلۡكِتَٰبَ يَرُدُّوكُم بَعۡدَ إِيمَٰنِكُمۡ كَٰفِرِينَ ١٠٠ وَكَيۡفَ تَكۡفُرُونَ وَأَنتُمۡ تُتۡلَىٰ عَلَيۡكُمۡ ءَايَٰتُ ٱللَّهِ وَفِيكُمۡ رَسُولُهُۥۗ وَمَن يَعۡتَصِم بِٱللَّهِ فَقَدۡ هُدِيَ إِلَىٰ صِرَٰطٖ مُّسۡتَقِيمٖ ١٠١ يَٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِۦ وَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسۡلِمُونَ ١٠٢ وَٱعۡتَصِمُواْ بِحَبۡلِ ٱللَّهِ جَمِيعٗا وَلَا تَفَرَّقُواْۚ وَٱذۡكُرُواْ نِعۡمَتَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡ إِذۡ كُنتُمۡ أَعۡدَآءٗ فَأَلَّفَ بَيۡنَ قُلُوبِكُمۡ فَأَصۡبَحۡتُم بِنِعۡمَتِهِۦٓ إِخۡوَٰنٗا وَكُنتُمۡ عَلَىٰ شَفَا حُفۡرَةٖ مِّنَ ٱلنَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنۡهَاۗ كَذَٰلِكَ يُبَيِّنُ ٱللَّهُ لَكُمۡ ءَايَٰتِهِۦ لَعَلَّكُمۡ تَهۡتَدُونَ ١٠٣ وَلۡتَكُن مِّنكُمۡ أُمَّةٞ يَدۡعُونَ إِلَى ٱلۡخَيۡرِ وَيَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَيَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنكَرِۚ وَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡمُفۡلِحُونَ١٠٤

«О ті, які увірували! Якщо ви підкоритесь деяким із тих, кому було даровано Писання, то вони обернуть вас у невіруючих після того, як ви увірували. Як ви можете не вірувати у той час, як вам читають знамення Аллаха, а Його Посланець знаходиться серед вас? Хто міцно тримається за Аллаха, той дійсно наставлений на прямий шлях. О ті, які увірували! Бійтесь Аллаха належним чином і помирайте не інакше, як будучи мусульманами! Міцно тримайтесь за вервь Аллаха усі разом і не розділяйтесь. Пам’ятайте по милість, яку Аллах надав вам, коли ви були ворогами, а він об’єднав ваші серця і по Його милості ви стали братами. Ви були на краю Вогняної прірви і Він врятував вас від неї. Так Аллах роз’яснює вас Свої знамення, — можливо, ви підете прямим шляхом. Нехай серед вас буде група людей, які будуть закликати до добру, наказувати схвалюване і забороняти засуджуване. Саме вони будуть тими, хто набув успіху» (3:100–104).

Ісламська Умма повинна повернути свою релігію  до життя і встановити на землі Ісламську Державу, яка буде правити і організовувати життя людей згідно Шаріату Аллаха. Посланець Аллаха ﷺ встановив державу у Медині і поширив Іслам по усьому Аравійському півострову. Потім сподвижники, слідуючи його прикладу, поширили Іслам за межі півострову. Після них мусульмани поширили Іслам по усьому світу. І сьогодні мусульман нараховується біля двох мільярдів.

У своєму існуванні Ісламська Умма завдячує ісламській акиді. Іслам втілився у її житті, яке формується із систем, законів, моральності, поведінки, почуттів, умов і образу життя людей в ісламському суспільстві, заснованому на ісламській акиді.

«О ті, які увірували! Якщо ви підкоритесь деяким із тих, кому було даровано Писання, то вони обернуть вас у невіруючих після того, як ви увірували. Як ви можете не вірувати у той час, як вам читають знамення Аллаха, а Його Посланець знаходиться серед вас? Хто міцно тримається за Аллаха, той дійсно наставлений на прямий шлях». Це означає, що підкорення людям Писання (Ахлю-ль-Кітаб), прийняття їх у якості помічників і покровителів, слідування їх образу життя вважається виходом із Аллаху і Його Посланцю ﷺ. Іншими словами, це  — відмова від релігії Аллаха і слідування невірним.

Не секрет, що люди Писання бажають відвернути мусульман від Ісламу і зробити їх схожими на себе: «Вони обернуть вас у невіруючих після того, як ви увірували. Як ви можете не вірувати у той час, як вам читають знамення Аллаха, а Його Посланець знаходиться серед вас? Хто міцно тримається за Аллаха, той дійсно наставлений на прямий шлях». Аллах говорить у виді риторичного питання, маючи на увазі : «Як ви можете не вірувати, підкорятись людям Писання і жити як вони, тоді як ви відмовились від невір’я, увірували в Аллаха і Його Посланця ﷺ, вам читають знамення Аллаха, а Його Посланець ﷺ знаходиться серед вас, від кого ви вчитесь релігії?!». Триматись за Аллаха означає дотримуватись лише того, з чим прийшов Посланець Аллаха ﷺ, і звертатись до законів Шаріату у врегулюванні усіх життєвих справ. Хафіз Абу Яла аль-Мосулі передає від Хаммада, а він  — від Шабі, далі — від Джабіра,що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لا تَسْأَلُوا أَهْلَ الْكِتَابِ عَنْ شَيْءٍ، فَإِنَّهُمْ لَنْ يَهْدُوكُمْ وَقَدْ ضَلُّوا، وَإِنَّكُمْ إِمَّا أَنْ تُصَدِّقُوا بِبَاطِلٍ، وَإِمَّا أَنْ تَكْذِبُوا بِحَقٍّ، وَإِنَّهُ وَاللَّهِ لَوْ كَانَ مُوسَى حَيًّا بَيْنَ أَظْهُرِكُمْ مَا حَلَّ لَهُ إِلا أَنْ يَتَّبِعَنِي

«Не питайте у людей Писання нічого. Воістину, вони не направлять вас на шлях істини, воістину, вони самі збились з нього. (Якщо ж ви спитаєте їх що-небудь, то) ви повинні будете погоджуватись з їх брехнею або заперечувати істину. Воістину, клянусь Аллахом, якщо б був пророк Муса (а.с.) живий серед вас, не дозволено було б і йому нічого, окрім слідування за мною».

Тому не дозволяється мусульманам брати від людей писання нічого із того, що стосується акиди і законів, які регулюють справи людей і встановлюють серед них справедливість, охороняють їх релігію і єдність. Що стосується досягнень науки, то немає нічого поганого у використанні цих знань.

«О ті, які увірували! Бійтесь Аллаха належним чином і помирайте не інакше, як будучи мусульманами! Міцно тримайтесь за вервь Аллаха усі разом і не розділяйтесь. Пам’ятайте по милість, яку Аллах надав вам, коли ви були ворогами, а він об’єднав ваші серця і по Його милості ви стали братами. Ви були на краю Вогняної прірви і Він врятував вас від неї ё. Так Аллах роз’яснює вас Свої знамення, — можливо, ви підете прямим шляхом». Коментуючи слова Аллаха «бійтесь Аллаха належним чином», Ібн Масуд (р.а.) сказав, що необхідно підкорятись Аллаху і не ослухатись, поминати і не забувати, дякувати і не проявляти невдячність. Ібн Аббас (р.а.) розповідав, що вони бились на шляху Аллаха належним чином, не боячись ніяких докорів, вчиняючи справедливо навіть у відношенні себе, батьків і дітей.

«Помирайте не інакше, як будучи мусульманами» означає повністю і до кінця підкорятись Аллаху, слідувати Його релігії,звертатись до Його Шаріату, дотримуватись Його наказів і заборон.

«Міцно тримайтесь за вервь Аллаха усі разом і не розділяйтесь» означає братерство у релігії. Іслам об’єднує мусульман. Підкорення Аллаху і Його Посланцю ﷺ, любов до них, слідування їх наказам і заборонам — усе це об’єднує мусульман, роблячи їх братами, між якими немає ворожнечі і лицемірства.

В останній час деякі багато говорять про дари Шабана чи Рамадана, але не надають значення правлінню згідно Ісламу. Вони беруть собі у друзі і помічники невірних, підкоряються їм, люблять їх, живуть як вони і організовують життя мусульман по їх правилам. Вони відвернулись від того, що ниспослано Аллахом. Іслам — це образ життя, який відрізняється від інших вірувань і релігій. Головна задача Ісламу полягає у тому, щоб організувати життя людства у політичній, економічній і соціальній сферах, щоб визначити поведінку, моральність, почуття, традиції і звичаї, а також привести у порядок життя людини від народження і до смерті. Кожен мусульманин повинен прагнути до втілення у життя Ісламу, який прийшов з метою повести людство прямим шляхом, що і здійснювалось на протязі довгих сторіч. Іслам знов повинен повернусь до керівництву і управлінню.

«Нехай серед вас буде група людей, які будуть закликати до добру, наказувати схвалюване і забороняти засуджуване. Саме вони будуть тими, хто набув успіху». Тільки лише проповідь і наставляння не призведуть до бажаних результатів. Ісламський заклик не обмежується проповіддю і наставлянням, які сьогодні контролюються деспотичними правителями. Серед мусульман, принаймні, повинна бути присутня група, яка буде вести діяльність по відновленню ісламського образу життя. Адже сьогодні Шаріат не застосовується, а мусульмани розділені. Немає держави, яка застосовувала б і поширювала б Іслам, а також захищала інтереси мусульман. Ісламське життя зупинене, і необхідно відновити його шляхом встановлення Ісламської Держави, яка поверне Іслам у життя людей і буде правити по Книзі Аллаха справедливо і відкрито, а не шляхом обману і хитрощів.

Кожен мусульманин повинен докласти усіх зусиль для встановлення Ісламської Держави, щоб релігія Аллаха знов управляла справами людей. Хто візьметься за цю справу, той опиниться у числі тих, набув успіху, які підкорились велінню Аллаха і врятувались від Його гніву.

وَٱللَّهُ غَالِبٌ عَلَىٰٓ أَمۡرِهِۦ وَلَٰكِنَّ أَكۡثَرَ ٱلنَّاسِ لَا يَعۡلَمُونَ

«Аллах владний вершити свої справи, проте більшість людей не знає про це» (12:21).

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Ібрахім Саляма
17 Шабана 1440 р.х.
23.04.2019 р.

Головне меню