Алжир: політичні реалії і майбутні виклики

Статті
Друкарня

Алжир готується до президентських виборів 12 грудня, у той час як народні хвилювання тривають 42-ий тиждень без перерви після скинення президента Бутефлікі у квітні поточного року ода.

Передвиборча кампанія проходить на тлі розколу вулиць на прибічників виборів, які вважають це необхідним заходом для подолання кризи, що триває майже дев’ять місяців, і на їх опонентів, які вимагають відкласти вибори на тому підґрунті, що обставини несприятливі для проведення виборів на даний час і що вони лише приведуть до влади нові обличчя старого режиму.

На тлі хвилювань і виборчої кампанії міністерство оборони Алжира опублікувало відеозапис з виступом начальника генштабу Каїда Салеха на закритій нараді військових керівників, у якій говорилось: «Ми мали справу з кризою на протязі 9 місяців без єдиної краплі крові. Це непросто». Потім він закликав людей вибрати наступного президента.

Військове керівництво стверджує, що воно не підтримує жодного із кандидатів у майбутній виборчій кампанії, залишаючи вибір народу. Хоча 20 листопада у столиці Алжиру услід за масовими демонстраціями відбулась безпрецедентна кампанія арештів і переслідувань у відношенні групи журналістів, політичних і правозахисних активістів, а також блогерів, які очолюють і направляють рух, які усе частіше виступають проти проведення виборів з участю старого режиму. Досить поглянути, як пересуваються усі п’ять кандидатів під час передвиборчих акцій під захистом підрозділів поліції по боротьбі з вуличними безладами.

Складність і прискорення подій в Алжирі спонукали Європейський парламент виступити з заявою, яка засуджує свавільні і незаконні затримання. Європейський Союз зробив вигляд, що стурбований положенням прав людини і основних свобод в Алжирі. Він почав вимагати від Алжира змінити закони, які обмежують свободу віросповідання, натякаючи на тих, хто підняв берберські стяги на чолі з опозиціонером Ферхатом Мехенні, і негайно і беззаперечно звільнити усіх звинувачуваних. МЗС Алжиру різко відреагував на заяву Європейського парламенту, охарактеризувавши його, як «грубе» втручання у внутрішні справи і звинувативши у розпалюванні хаосу, маючи на увазі «Арабську весну».

Насправді, відповідь вийшла за межі простих заяв, оскільки начальник Генштабу генерал-лейтенант Ахмад Каід Салех закликав до військово-морських вчень у Середземному морі у французьких територіальних водах за участю Росії та Китаю у період від 23 листопада по 27 грудня 2019 р.

Сміливі і безпрецедентні дії алжирських політиків можуть зруйнувати старі відносини з Францією, яка вважає себе поліцейським регіону. Алжир погрожує виходом з-під впливу і припиненням дипломатичних відносин між двома країнами. Запрошення у регіон крупних військових держав, таких як Росія і Китай, є негативною і небезпечною ознакою у найближчі дні, яка загрожує регіону і політичним відносинам між Європейським Союзом (головним чином — Францією) і між Північною Африкою, особливо після того, як. Британія вийшла із Союзу, а президент Макрон закликав вийти із НАТО і створити європейський альянс.

Тут ми знаходимо, що Каід Салех влучив у двох зайців одним пострілом:

По-перше, він вивів конфлікт Алжиру з Францією на міжнародний рівень у той час, коли Франція вже була готова винести на міжнародне обговорення внутрішні справи Алжиру. Вона втягнула усю Європу у спричинення політичного тиску на Алжир, чого не могла зробити в одиночку. Тепер цей тиск може розвитись до розриву політичних і економічних відносин, і це загрожує тим, що Алжир перейде на сторону ворогів Європи — Росії та Китаю, що може потягти припинення європейської гегемонії у регіоні.

По-друге, опозиціонери всередині країни скорочують дистанцію між собою і керівництвом армії, об’явивши, що усі вони обурені закордонним втручанням у внутрішні справи Алжиру. Таким чином, усі політичні сили всередині країни об’єднуються навколо національного суверенітету. На практиці це було виражено у численних заявах опозиційних партій, таких як «Громадський рух за мир» і профспілка робочих, а також у гаслах, піднятих демонстрантами на вулицях «Ні закордонному втручанню», «Вільні проти європейського втручання, офіційного чи неофіційного», «Ні внутрішній чи зовнішній опіці над вибором народу».

Чи зможе Каід Салех зупинити кровотечу на тілі алжирського народу, залікувати рани і вчасно перейти до президентських виборів?

Чи відступить алжирсько-сіоністський опозиціонер Ферхат Мехенні від погроз скинення на адресу начальника Генштабу і чи відмовиться від закликів до незалежності берберів від Алжиру?

Найближчі дні виявлять приховані політичні змови, які виношуються для Алжиру всередині країни і за її межами. Але ми твердо переконані у тому, що нічого не зміниться. Просто політики поглинуть частину народного гніву і дадуть йому знеболювальні засоби. Мусульмани лише рухаються до невідомого, поки Алжир та інші країни розірвані і розсіяні і не управляються праведним мусульманином, який видворить колонізатора із наших країн і покінчить з залежністю від невірного Заходу, захистивши Іслам і об’єднавши мусульман під одним стягом у Праведному Халіфаті.

وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَ ، بِنَصْرِ اللَّهِ

«У той день віруючі зрадіють допомозі Аллаха» (30:4,5).

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
10 Рабі ас-сані 1441 р.х.
07.12.2019 р.

Головне меню