Коли овацій недосить

Статті
Друкарня

Пандемія коронавірусу стала причиною панічної атаки у правителів, у чиїх країнах уклад і система були на грані краху.

Окрім того, ми усі спостерігали, як голови країн йшли врозріз зі своїми принципами,щоб врятувати і утримати на плаву економіку. Пандемія показала істинні пріоритети цієї системи і розкрила гнилі цінності,які націлені лише на захист і відстоювання їх порядку. Тріщини у системах цих країн регулярно проглядалися і раніше, а COVID-19, безперечно, лише розширив їх.

26 березня 2020 року британці провели всенародну акцію, де аплодисментами виразили повагу працівникам охорони здоров’я, які ризикують своїми життями під час лікування пацієнтів, заражених COVID-19. В акції брали участь як політики і знаменитості, так і звичайні люди. На перший погляд, складається враження, що цією акцією народ показав, як цінує і поважає медпрацівників, проте, якщо поглянути углиб, то ми бачимо, що система цих країн зазнала поразки і підвела людей.

Останні десятиріччя змінюючі один одного правителі позбавили Державну службу охорони здоров’я Британії життєво важливих ресурсів і працювали над тим, щоб за допомогою капіталістичної моделі управління забезпечити величезний прибуток банкірам, крупним підприємствам і корпораціям. Під час таких подій, як, наприклад, пандемія, видно, кого захищала і ставила в пріоритет капіталістична система. Один лікар, безпосередньо працюючий з хворими COVID-19, прокоментував:«Починаючи з 2016 року, через те, що люди довго чекали госпіталізації, в одній тільки Англії померло біля 5500 пацієнтів. Для порівняння: це майже вдвічі більше людей, згиблих внаслідок терористичних атак з 1970 року у Великобританії. Ми повинні обурюватись з цього приводу».

«В Англії не вистачає 40000 медсестер і 10000 лікарів, час очікування швидкої медичної допомоги — найгірший за усю історію Державної служби охорони здоров’я Великобританії; хворі на рак чекають допомоги довше, аніж коли-небудь; зачинили багато районних лікарень, нам залишили замало лікарняних ліжок, соціальна допомога — без коментарів, психіатрична допомога недоступна. Ви позбавили нас можливості надавати допомогу людям, щоб люди не лежали у лікарнях і були здорові. Біля 5500 людей загинуло внаслідок вашої політики».

В останньому звіті Європейської банківської організації (EBA) було сказано, що 3567 британських банкірів заробили більше 1 млн. євро у 2017 році. Їх середня заробітна плата, разом з величезними, нерівномірно розподіленими страховими виплатами, склала 2 млн. євро. Разом вони привласнили майже 10 млрд. євро. Майже кожна п’яти із найбільших британських компаній не платила ані копійки податку на прибуток корпорацій у 2017 році. Загальна сума податків, яку щорічно не виплачують крупні корпорації, більше аніж у три рази перевищує бюджет Державної служби охорони здоров’я Великобританії. Це еквівалентно усьому валовому внутрішньому продукту (ВВП) Бельгії.

Аплодисменти політикам охорони здоров’я — символічний жест, який у кращому випадку — просто порожній звук. Це ті ж самі плескаючі політики, які працюють на благо системи, яка просто знецінює мужній труд працівників охорони здоров’я. Уряд Великобританії у лютому цього року об’явив, що іноземні робітники, які заробляють менше 25 тис. фунтів стерлінгів на рік, не будуть допущені у Великобританію через нові і міграційні закони. Уряд забезпечує зарплату медсестрам менше, аніж 25 тисяч фунтів стерлінгів на рік! Іронія полягає у тому, що уряд Великобританії усього декілька тижнів назад продовжив візи іноземним працівникам охорони здоров’я, щоб вони могли боротись з коронавірусом.

Очевидно, що під час цієї пандемії, коли люди гостро потребують допомоги, медики на передовій мають виключно велике значення, проте цінності у західних країнах, засновані на світській ліберальній ідеології, вихваляють артистів більше, аніж тих, хто фактично рятує життя. Це засновано на тому, що світське життя — це життя сьогоднішнім днем, а без розваг і матеріальних благ таке життя нічого не варте. Окрім того, ми бачимо, що вартість ринку індустрії розваг і ринку засобів масової інформації у Великобританії збільшується з 2013 року, досягнувши більше 62,8 млрд. фунтів стерлінгів у 2017 році. До 2023 року обсяг ринку індустрії розваг і засобів масової інформації у Великобританії, згідно прогнозам, досягне 80,5 млрд. фунтів стерлінгів.

Очевидно, що капіталістична система підвела людей, і світ має потребу в альтернативі. Люди потребують системи, для якої більш важливі люди, а не гроші; яка цінує життя людей, а не вважає їх витратним матеріалом. Потрібна альтернативна система, в якій охорона здоров’я — це право, а не розкіш, в яку підсилено вкладають засоби через турботу про життя людей. Потрібна система, в якій не просувають артистів і жартівників, а просувають людей, які піклуються про стан людей як фізично, так і духовно. Аллах ﷻ сказав:

وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا

«Хто збереже життя людині, той ніби збереже життя усім людям» (5:32).

Турбота про людей — дане Ісламом зобов’язання, а наявність ефективної системи охорони здоров’я є одним із ключових принципів захисту життя. Іслам, на відміну від капіталістичної системи, не робить вибір на користь економіки, коли стоїть питання про захист людей та їх здоров’я. Іслам захищає і завжди буде захищати тих, хто потребує допомоги і захисту більше за усе. Коли Абу Бакр (р.а.) став халіфом, у його вступній промові було сказано, що релігія на боці слабких і потребуючих, а не на боці тих, хто у пошуках вигоди.

«Кожне слабкий із вас буде для мене сильним, поки я, з дозволу Аллаха, не поверну слабкому те, що належить йому по праву, а кожен сильний із вас буде для мене слабким, поки я, з дозволу Аллаха, не візьму с нього належне» («Аль-Бідаява-н-Ніхая», передано Анасом ібн Маліком).

Окрім того, у часи Османського Халіфату, внаслідок об’єднання мусульманських земель медичні заклади перетворились на державному рівні із локальних терапевтичних лікарень на централізовані об’єкти охорони здоров’я. Були також засновані районні медичні заклади. Метою створення фінансованих державою медичних закладів було усунення і профілактика хвороб. У зв’язку з цим Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إِنَّ اللَّهَ أَنْزَلَ الدَّاءَ وَالدَّوَاءَ وَجَعَلَ لِكُلِّ دَاءٍ دَوَاءً فَتَدَاوَوْا وَلاَ تَدَاوَوْا بِحَرَامٍ

«Воістину, Всевишній Аллах ниспослав хворобу і ліки і зробив від кожної хвороби ліки, тому лікуйтесь, тільки не лікуйтесь забороненим» («Сунан» Абу Дауда, 3874).

Дійсно, в Ісламі благополуччя — дане Аллахом ﷻ право народу. Деякі факіхи на основі вищезгаданих хадісів та інших доказів для того, щоб прищепити практику лікування, рекомендували лікуватись. У деяких випадках, коли результат певного методу лікування був невідомий, лікування було дозволено і рекомендовано. Проте, якщо відомо, що лікування несло за собою необхідну користь, то воно ставало обов’язковим.

Іслам також спонукає людей витрачати свій час на плідну діяльність, спонукаючи людей робити добро і триматись від зла подалі, на відміну від світських ліберальних суспільств, де розважання і потурання пристрастям займає важливе місце у житті людей, як і грошова вигода, і де людина цінується лише як витратний матеріал. Навпаки, Аллах ﷻ стверджує:

وَالْعَصْر إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ

«Воістину, кожна людину у збитку, окрім тих, які увірували, робили праведні діяння, заповідали один одному істину і заповідали один одному терпіння!» (103:1–3).

Це саме ті піднесені цінності, які необхідні, щоб вивести людство із того гнітючого положення, в якому воно перебуває. Люди мають потребу в державі, яка піклується про інтереси людей і ставить вище за усе те, що необхідно для благополуччя людини, а не підтримує тих, хто потурає своїм пристрастям і прагне лише до отримання задоволень.

 

Джунейд Абу Юсуф
21.04.2020

Головне меню