Вдаватись до Аллаху від Аллаха

Статті
Друкарня

Влада Аллаха (СубханахуваТааля) домінує скрізь. Він бачить усе і скрізь. Його міць вище усіх і усього. Немає нікого, хто міг б перечити Його слову. Аллах — Той, Хто створив землю, світ, Всесвіт. Він — Той, Хто створив людину.

Усі живі істоти перебувають у примушеному стані, окрім людей, усі системи рухаються так, як побажає того Аллах, згідно з Його бажанням. Коли людина відмовляється визнавати свою безпорадність, недосконалість, те, звідки вона прийшла і куди піде — вона може почати діяти всупереч своїй природі (фітрі), у протиріччі мети свого створення, і продовжує просто існувати.

Нещодавно я помітив, що такі погляди, як неприйняття Ісламу, недооцінка чи навіть глузування над деякими із норм Ісламу, поширюються серед «еліти». Вони думають, що цей прошарок знає усе і заслуговує усього найкращого. Але хіба людина зі здоровим глуздом не зробить спроби достукатись до правди? Хіба вона не усвідомлює свою безпорадність? На жаль, але вони безпорадні, щоб навіть зрозуміти це. Це чистої води положення безпечності. Шайтан оплутав їх брехнею і показує їм їх справи у чудовому світлі і тонах. Твоя цінність оцінюється не грошима, положенням, славою расою, родиною чи професією, а тим, як тебе зустріне у Судний день Аллах. Подумай краще про це!

Той, хто дійсно усвідомлює, розуміє свою слабкість і звертається до свого Господа. Така людина старається у справах, які повинна робити, і уникає того, чого не повинна робити.

Якщо ми не робимо того, що повинні, і робимо те, на що не мали права у межах велінь і заборон Аллаха — тоді на нас чекають заслужені гнів і покарання від Аллаха. Немає нічого, нікого і ніякої компетентної особи, яка могла б врятувати нас від цього гніву Аллаха. У такому випадку ми можемо лише просити Його пробачити нас, шукаючи притулку у затишку Його обширної милості. Саме так виглядає вдавання до Аллаху від Нього ж.

Давайте прислухаємось до хадісу Посланця Аллаха ﷺ:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِرِضَاكَ مِنْ سَخَطِكَ وَأَعُوذُ بِمُعَافَاتِكَ مِنْ عُقُوبَتِكَ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْكَ

«О, Аллах! Вдаюсь до Твого вдоволення від Твого гніву. Вдаюсь до Твого прощення від Твого покарання. А також вдаюсь до Тебе від Тебе» (Муслім, «Намаз»).

Це схоже на те, як дитина так чи інакше іде обіймати свою мати, яка зла на неї. Дитина розуміє, що милість її матері більше, аніж її гнів. Якщо милість матері така величезна, то уявіть, наскільки милостивий Аллах.

О, брат, який відносить себе до «еліти», вдайся і ти до милості Аллаха, покайся за своє положення і почни робити те, що ти повинен робити. Як ти робиш усе можливе, щоб догодити своєму начальнику по роботі, а також стараєшся уникати неправильних вчинків, щоб уникнути його критики, таким же чином роби іще більше, щоб отримати вдоволення Господа, який тебе створив. Не забувай! Одного разу і ти помреш, як і решта людства.

Існує і інша ситуація, коли «еліта» виходить не лише проти Ісламу, але й проти правителів, оскільки нинішні правителі мусульманських країн говорять, одягаються і створюють образ, повний ісламських елементів, і нібито борються за Іслам. В результаті виходить так, ніби сьогоднішні безлади викликані тим, що правителі є більш схильними до Ісламу. У зв’язку з цим заявляю: заспокойтесь, брати, на сьогодні у жодного із правителів мусульманських краї немає проісламського порядку денного. Тобі можуть не подобатись правителі та їх дії, ти можеш критикувати їх, але це не дає тобі приводу критикувати Іслам і його положення.

До того ж, проблема полягає у тому, що ці правителі далекі від Ісламу і положень Аллаха, і більше того, вони правлять згідно демократії. Як би ти на них не злився, вони дорожать секуляризмом, демократією і капіталізмом більше, аніж тобою. Уся проблема полягає у цьому. Ти з ранку до вечора нічим не займаєшся, окрім критики,проте заявляєш, що ти ведеш величезні бої. Миша на крупу три роки дулась, а та і не відала.

Пора провести тобі жирну лінію між цими двома питаннями. Якщо і варто на когось злитися, то злись на правителів. Будь прив’язаним до Ісламу, а також доклади зусилля до того, щоб виправити правителів згідно Ісламу.

А також пам’ятай, що повернення — до Аллаху!

 

Мехмет Четінбудак (MehmetÇetinbudak)
«Köklü Değişim»
28.03.2019

Головне меню