Рух повинен бути глобальним чи регіональним?

Статті
Друкарня

В Уммі є люди які стверджують, що ісламський рух повинен бути глобальним, оскільки Іслам — це релігія для усього світу, оскільки Пророк ﷺ був відправлений до усіх людей і оскільки рух зустрінеться на своєму шляху з іншими глобальними силами.

Окрім того, для ісламських змінень необхідні величезні зусилля, і це теж вимагає того, щоб рух був глобальним. Ця думка підкріплюється наступними аятами:

 وَكَذَلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمَّةً وَسَطًا لِّتَكُونُوا شُهَدَاءَ عَلَى النَّاسِ وَيَكُونَ الرَّسُولُ عَلَيْكُمْ شَهِيدًا

«Ми зробили вас общиною, яка дотримується середини, що ви свідчили про усе людство, а Посланець свідчив про вас самих» (2:143),

قُلْ يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُمْ جَمِيعًا

«Скажи: «О, люди! Я — Посланець Аллаха до усіх вас» (7:158),

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا كَافَّةً لِّلنَّاسِ بَشِيرًا وَنَذِيرًا

«Ми відправили тебе до усіх людей добрим вісником і застергіаючим увещевателем» (34:28).

Посланець Аллаха ﷺ скерував свій заклик до усього світу: кожній стороні, табору і королю. Він відправив послів до царю Ефіопії Наджаши, візантійському імператору Іраклію, правителю Єгипту Мукаукісу і правителю Хосрову. Отож ісламський рух не повинен походити на лавки і ферми, розкидані там і тут, і не повинен залишатись криком у порожній долині.

Так, насправді Іслам є релігією для усього світу, як з точки зору акиди, так і з точки зору системи.

Аллах — Творець усього існуючого, Управитель усіма світами, Відаючий про усе. До Нього повинна вдаватись людина, яка неповноцінна по своїй природі і створена із краплі презренної рідини. Аллах — Творець людини. Аллах — Господь кожної людини. Існування людини зв’язано з метою, заради якої вона була створена. І цією метою є поклоніння. Існування людини також пов’язано з тим, що буде після життя, а саме — з воскрешенням і Судним днем, Раєм і Пеклом, відплатою на віру і невір’я, за підкорення і непослух. Реальність акиди є такою, що вона повинна бути донесена до кожної людини.

لِّيَهْلِكَ مَنْ هَلَكَ عَن بَيِّنَةٍ وَيَحْيَى مَنْ حَيَّ عَن بَيِّنَةٍ

«Щоб загинув той, хто загинув при повній ясності, і щоб вижив той, хто вижив при повній ясності» (8:42).

Система, яку Аллах ниспослав в Одкровенні Посланцю ﷺ і яка виходить з ісламської акиди, є системою для кожної людини, незалежно від її кольору шкіри, раси чи статусу.

Так, насправді Іслам — релігія для усього світу. І це вимагає, щоб насіння створення Ісламської Держави було глобальним. Отож, Іслам вимагає, щоб група підготувалась до виконання такої задачі. Тому групі не варто дивитись на свою задачу вузько або обмежувати свою кордонами країни, в якій вона знаходиться, і вона не повинна приймати косметичні чи поступові варіанти, які розривають істину на частини і позбавляють її масштабності. Швидше, вона повинна розуміти, що її задача — врятувати усе людство від обману невір’я і многобожжя, які б форми вони не приймали. Раніше люди звертались до ідолів, вважаючи, що ті можуть принести користь чи шкоду, а тепер люди звертаються до певних ідей, вважаючи, що з ними буде досягнута користь, а без них буде завдана шкода.

Потім група повинна повернути людей до істини, яка не приймає різні постаті. Усе це повинна розуміти група, і вона повинна будувати на цьому свою просвіту. Таким чином, вона буде мати чітке бачення і план. І якщо група буде дотримуватись своєї лінії без відхилення і терпіти усі труднощі без потурання, перемир’я і лестощів, тоді Аллах підготує її теоретично і практично до виконання глобальної задачі після встановлення держави Ісламу. Отож, з теоретичної сторони група має глобальну ідею, а з практичної сторони вона є групою, яка веде діяльність де б не було для встановлення Халіфату. Потім саме Халіфат виконає найважливішу задачу.

Залишилось зазначити у цій темі, що ісламський світ розділений на багато країн, і мусульмани в цих країнах живуть в однаковій атмосфері з відмінністю у деяких питаннях, які не вимушують змінювати метод і не перешкоджають поширенню єдиної організованої діяльності у більш аніж одній країні. Ця масштабність надасть групі силу і зробить її орієнтацію ширше і ефективніше, а також допоможе Халіфату, що з’явиться в одній країні, швидко розширюватись і розповсюджуватись в інших. І таке положення допоможе групі виконати місію, яка ляже на неї після встановлення держави, і підготує державу до вступу в етап міжнародної боротьби. В обох випадках покладатись треба тільки на допомогу Аллаха.

 

Із книги «Заклик до Ісламу», Ахмад Махмуд

Головне меню