В чому сенс мого існування?

Статті
Друкарня

У відповідь на підняте у другому випуску журналу «Аль-Ваъй» питання «В чому сенс існування?» ми отримали лист від читача, в якому він виразив свою думку з цього приводу.

Далі іде текст цього листа:

В журналі «Аль-Ваъй» було підняте питання «В чому сенс вашого існування?» Хороше питання, яке вимагає обговорення. Але чи наважиться хто-небудь чесно на нього відповісти? Так, ми говоримо «чесно», а не просто «відповісти». Тобто поведінка того, хто відповідає, повинна узгоджуватись з його відповіддю.

Людина, яка здатна вивчати таємниці світу і життя і має багато життєвої енергії, відрізняється від решти усієї іншої матерії своїми розумовими здібностями. Так в чому ж сенс існування?

Людині підкорено усе, що на землі. Їй підкорена матерія так, що вона може видозмінювати її як хоче, згідно зі своїми здібностями. Людині підкорені інші живі істоти. Деяких тварин вона вживає у їжу, деяких використовує для верхової їзди, деяких — для прикрашання, а деяких зовсім винищує. При цьому як сама людина, так і інші істоти прагнуть до двох речей: виживанню і безперервності існування.

Кожна жива істота їсть, п’є і вживає усіх заходів безпеки, щоб захистити себе, спарюється і розмножується згідно з наділеним інстинктом. Проте чи один сенс існування в усіх живих істот на землі?

Хтось сказав: «Людина відрізняється від інших тварин розумом, і задача розуму — досягти щастя, а щастя — це вдоволення усіх фізичних потребі і насолода тим, що можна отримати».

Інший сказав: «Є тільки наше мирське життя. Ми помираємо і народжуємось, і нас не губить ніщо, окрім часу».

Іще один сказав: «Неминучість еволюції визначає мету,до якої ми прагнемо. Еволюція перетворила деякі види мавп в людей».

Багато людей ховають голову в пісок, побоюючись дати однозначну відповідь, оскільки не бачать різниці між своєю метою в житті і метою будь-якої тварини. Людина не хоче визнавати те, що вона живе як тварина, як сказав Аллах в Корані:

إِنْ هُمْ إِلَّا كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ سَبِيلًا

«Вони — усього лише подоба худоби, але вони іще більше збились зі шляху» (25:44).

Багато хто не знайшли в собі сміливості задати самому собі це питання, щоб не утруждатись, відповідаючи на нього. Деякі із людей навіть не думали задати собі таке питання. Спасибі журналу і автору питання, на яке читачі можуть дати відповідь самостійно.

Я бачу сенс свого існування в тому ж, в чому сенс існування кожної людини, яка пишається тим, що виділяється серед усіх інших істот. Цей сенс визначений моєю вірою і основоположною ідеєю, яку я прийняв. Багато аятів Корану вказують на це:

وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ

«Ми вшанували синів Адама» (17:70),

وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَائِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَلِيفَةً

«Ось твій Господь сказав янголам: «Я встановлю на землі намісника» (2:30),

وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ

«Ось сказали Ми янголам: «Падіть ниць перед Адамом!» (18:50),

لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ

«Ми створили людину в чудовішій постаті» (95:4),

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

«Я створив джинів і людей тільки для того, щоб вони поклонялись Мені» (51:56),

قُلْ إِنَّ صَلَاتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

«Скажи: «Воістину, мій намаз і моє жертвоприношення (або поклоніння), моє життя і моя смерть присвячені Аллаху, Господу світів» (6:162),

يَا أَيُّهَا الْإِنسَانُ إِنَّكَ كَادِحٌ إِلَى رَبِّكَ كَدْحًا فَمُلَاقِيهِ

«О, людина! Ти прагнеш до своєму Господу і зустрінешся з Ним» (84:6),

فَمَن زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ

«Хто буде віддалений від Вогню і введений в Рай, той набуде успіху» (3:185).

Мирське життя — це обмежений по часу етап, подібний екзаменаційному залу, після якого чекає перевірка. Тому той, хто буде віддалений від Вогню і введений в Рай, набуде успіху. Це бажаний результат, бажаний кінець і шлях до ньому. Аллах говорить:

فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ، وَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ

«Той, хто зробив добро вагою у найдрібнішу частку, побачить його. І той, хто зробив зло вагою у найдрібнішу частку, побачить його» (99:7,8),

لِّلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَإِن تُبْدُوا مَا فِي أَنفُسِكُمْ أَوْ تُخْفُوهُ يُحَاسِبْكُم بِهِ اللَّهُ

«Аллаху належить те, що на небесах, і те, що на землі. Виявите ви те, що в ваших душах, або приховаєте, Аллах пред’явить вам рахунок за це» (2:284).

Отож, моя місія і мета у житті — зробити своє існування для Аллаха, Господа світів. Я пишаюсь своїм служінням Аллаху, роблячи усе можливе, щоб піднести Його Слово, несучи Його Послання людству і нагадуючи, яке високе місце для людини визначив Аллах.

Отож, я не визнаю походження людини від мавпи і застерігаю інших від падіння до рівня тварин, як говорив Аллах:

إِنْ هُمْ إِلَّا كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ سَبِيلًا

«Вони — усього лише подоба худоби, але вони іще більше збились зі шляху» (25:44).

Головне меню