Капіталізм і Іслам після 1989 року

Статті
Друкарня

Спостерігаючи за історичною хронологією, особливо, починаючи з розпаду Халіфату у 1924 році і закінчуючи кінцем Другої світової війни у 1945 році, можна побачити, що вагомий голос у світовій політиці мали Англія, Франція, Росія, США і частково Німеччина. Проте картина сильно змінилась після 1945 року.

Безперечно, після Другої світової війни у світовій політиці стали мати голос два світогляди і два географічних полюси, а саме — США і Радянський Союз. США, які хотіли уникнути застрявання на Американському континенті і домінувати на багатих підземними ресурсами Близькому Сході та у Центральній Азії, стали у першу чергу брати під свій контроль країни Близького Сходу і Північної Африки, скориставшись послабленням Англії, Франції і Німеччини внаслідок важкого удару, завданого по ним під час Другої світової війни. При реалізації даного плану мали місце бути, як і у наші дні, серйозні політичні кризи, а також війни за владу між Америкою та Англією на Близькому Сході і між Америкою і Францією у Північній Африці. Англія і Франція на ту мить вже були не так могутні, але іще мали сили заявляти про себе. Ідеологічний ворог США Радянський Союз до 1989 року спочатку був серйозним супротивником Вашингтону, а потім між ними проходив період інтенсивної «Холодної війни».

Чому вона називалась холодною? Тому що дві держави, маючи сотні одиниць ядерної зброї, могли об’явити одна одній ядерну війну у будь-яку мить, але стримували себе, через що протистояння отримало назву «холодної» війни. З цієї причини у 1949 році 12 країнами була організована НАТО («Організація Північноатлантичного договору») проти загрози Радянського Союзу, щоб представляти Захід і виражати ідеологічну єдність між Сполученими Штатами, Великобританією і Францією. Потім, у 1952 році, у період правління уряду Аднана Мендереса у Туреччині, Турецька республіка та Греція були також включені в НАТО. У 1955 році у відповідь на НАТО Радянський Союз створив військовий союз «Варшавський договір» з країнами Центральної і Східної Європи. Найбільш цікавим учасником Варшавського договору була Німеччина, яка була розділена на дві частини, причому Західна частина Німеччини (Федеративна Республіка Німеччина) була членом НАТО, а Східна частина (Німецька Демократична Республіка) — членом Варшавського договору.

Усі ці політичні, військові та ідеологічні баланси повністю змінились внаслідок розпаду Радянського Союзу у 1989–1991 роках, і США стали єдиною наддержавою. Домінуючою ідеологією у світі тепер став «капіталізм». Основною ідеєю капіталізму було відокремлення державних справ від релігійних. І той факт, що гроші були буквально обожествлені на основі безбожного розуміння держави, і ідеологія капіталізму була запроваджена над суспільством у жорстокому виді, призвів до подій 2011 та 2020 років. У 2011 році мусульманські народи повстали за допомогою «Арабської весни», а тепер, у 2020 році, після інциденту з Джорджем Флойдом, повстали і західні народи. Іншим аспектом цього жорстокого капіталізму є те, що кожен день сильні обрушують шквал тиску і пригноблення на слабких. Можливо, явним проявом цього служить Джордж Флойд, якого 25 травня 2020 року в американському місті Миннеаполісі поклали на землю четверо поліцейських і який був вбитий внаслідок того, що один із поліцейських давив на його шию своїм коліном на протязі 9 хвилин. Після того, як дане вбивство було знято на відео 17-річним громадянином США, даний інцидент набрав оберти по усьому світу, і сотні тисяч людей у західних країнах, у тому числі — і в США, вийшли на вулиці з протестами. Більше того, забавно, що усе це відбувається на тлі економічного удару по західним країнам, нанесеного пандемією коронавірусу.

У чому ж причина даних безладів? А у тому, що капіталізм існує лише як система для багатих. Модель держави виконує функції по створенню різноманітних можливостей для того, щоб грошові барони ставали іще багатше. Була створена модель людства, якій немає діла до бідних і тих, хто залишився на вулиці. Був утворений світ, в якому багаті стають багатше, а прошарок зі середнім і низьким прибутком експлуатується, перебуваючи в анабіозі різноманітних розваг.

Поки відбувалось усе це, в режимі очікування знаходився черговий «ворог», якому іще, можливо, тоді не вигадали назву, але про якого говорили такі мислителі, як Хантінгтон у своєму трактаті «зіткнення цивілізацій». Цим ворогом був Іслам. Чому Іслам був ворогом? Та тому, що, як виражаються праві популісти на Заході, Іслам є не просто релігією, а швидше, системою життя і єдиним порятунком людства від нікчемних рукотворних систем. Іншими словами, тому що в Ісламі є всеохоплююче рішення, здатне усунути несправедливість, від якої постраждали люди на Заході. Знов-таки, в Ісламі є потенціал полегшити духовну кризу і дати людям на Заході комфортно задихати.

Безперечно, іще однією жорстокою особливістю капіталізму є перетворення людей у сучасних рабів. Капіталістичний Захід, перетворюючи людей у сучасних рабів, іде наступним шляхом:

• Люди повинні бути втягнуті у постійний процес споживання. З цієї причини Захід надає величезного значення рекламі товарів народного споживання. Крупні бренди можуть дозволити собі витрати мільйони доларів на рекламу продукту. Таким чином, вони хочуть, щоб нові продукти були придбані і щоб утворилась прив’язаність до цих продуктів. Буває так, що той, хто раніше не був багатим, але з часом розбагатів, перестає бути споживачем і стає виробником, який також експлуатує енергію, духовне і психічне здоров’я людей подібно кровопивці. На жаль, процес перетворення у подібного монстра можна побачити і серед мусульман, але є і винятки. Назвою системи, яка відкриває двері у жалюгідне життя, зосереджене на жадібності, задоволенні і прагненні стати багатше, безперечно, є капіталізм.

Народи, які бачать і розуміють це, не можуть покласти цьому край. Вирішити дану проблему можуть лише мусульмани. І навіть лідери діють у ролі клапана для віддушини перед обличчям капіталізму, не зможуть запобігти даному процесу.

На додаток до вищесказаного величезна роль належить впливовим представникам серед мусульманських народів. Частина із них неодмінно усвідомить, що рукотворні системи, у тому числі — капіталізм, є прогнилими, і що єдине позбавлення від них міститься у пануванні ісламської системи. ІншаАллах, зміни, здійснені мусульманами разом з правильною партією, стануть променем надії і для західних країн!

 

Мехмет Айдин
13.06.2020 р.

Головне меню