Підготовка і перемога

Статті
Друкарня

Всевишній Аллах в сурі «Аль-Анфаль» («Трофеї») сказав:

إِنْ تَسْتَفْتِحُواْ فَقَدْ جَاءَكُمُ الْفَتْحُ وَإِنْ تَنتَهُواْ فَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ وَإِنْ تَعُودُواْ نَعُدْ وَلَن تُغْنِيَ عَنكُمْ فِئَتُكُمْ شَيْئاً وَلَوْ كَثُرَتْ وَأَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُؤْمِنِينَ

«Якщо ви (невіруючі) просили перемоги, то перемога вже явилась до вас. Якщо ви припините, то так буде краще для вас. Але якщо ви відновите, то і Ми відновимо, і ваш загін не принесе вам ніякої користі, навіть якщо буде численним. Воістину, Аллах — з віруючими» (8:19).

Яке значення слів «якщо ви просили перемоги»?

В тафсірі Корану «Ат-Тафсір аль-муяссар» («Полегшене тлумачення») даний аят пояснюється наступним чином: «О, невіруючі, якщо ви просите Аллаха, щоб Він нашкодив і покарав злочинців і беззаконників, то адже Аллах відповів на ваше прохання, і тоді спіткало вас страждання, і це служить покаранням для вас і назиданням для богобоязливих. О, невіруючі, утримайтесь від невір’я в Аллаха і Його Посланця ﷺ і відмовтесь від битв проти Посланця Аллаха ﷺ — це буде краще для вас як в цьому житті, так і в Наступному. Але якщо ви повернетесь до битви проти Пророка ﷺ і віруючих, то і Ми повернемось, завдаючи вам поразку, як завдали Ми вам її при Бадрі. І не врятує вас ваше зборисько, ваша численність і краща оснащеність, навіть якщо віруючі будуть нечисленні і з гіршою зброєю, як це було при Бадрі. Знайте, що Аллах — разом з віруючим. Він підтримує їх і допомагає».

Один брат задав мені питання: «Така велика країна, як Україна, на території якої колись була ядерна зброя, коли розпадався СРСР, не змога протистояти російській агресії без підтримки і постійного постачання ззовні зброєю. А що на рахунок наших країн, в яких відсутня будь-яка промисловість, і тим більше — оборонна. Коли утвориться держава Халіфат, усі країни укладуть договір і заборонять експортувати зброю новоутвореній державі, особливо на початку, коли держава буде вставати на ноги і запускати свою індустрію. З іншого боку, деякі країни побажають втрутитись у внутрішні справи держави, щоб завадити її розвитку і промисловості. Відомо, що країни з розвинутою важкою промисловістю, як машинобудування або суднобудування, можуть швидко трансформувати її із громадянського у військове виробництво. Що стосується наших країн, то там не розвинуто навіть сільське господарство, не говорячи вже про промисловість. Яка ваша думка щодо цього? Я знаю, що Аллах здатний на усіляку річ, проте я хочу почути відповідь, адже Абу Бакр ас-Сиддик готувався до війни, як нібито взагалі не уповав на Аллаха».

Сьогодні я читав Книгу Аллаха, і цей аят в сурі «Аль-Анфаль» привернув мою увагу. Цей аят містить відповідь на тривогу і хвилювання брата відносно держави Халіфат, яким чином вона буде захищати себе і протистояти ворогам. А також він сприяє набуттю необхідних наукових, технічних і військових знань, щоб давати відсіч недругам, розвиватись і підноситись.

Цей благородний аят зменшить або зовсім позбавить від хвилювання і страху,які можуть виникнути у віруючих у будь-яку епоху. Сьогодні цей страх пов’язаний з утворенням Другого Праведного Халіфату, а саме — з тим, яким чином молода держава буде протистояти ворогам Умми, у яких розвинута промисловість і військова справа. Всевишній Аллах в цьому аяті повідомив невіруючим гірку правду, що, незважаючи на їх численність і передові технології в промисловості і в військовій сфері, цього буде недосить, щоб подолати Умму Мухаммада ﷺ. Якщо Америка, Європа і Росія зберуться, і їх число буде тільки збільшуватись, Всевишній Аллах усе одно знаходиться на боці віруючих, які, у свою чергу, приготують усі свої сили, щоб допомогти своїй релігії, і навіть якщо вони нечисленні, перемогу дарує тільки Аллах. Це ясна відповідь і істинна обіцянка Аллаха — переваги невіруючих в численності і якості озброєння недосить для перемоги над віруючими.

Щодо цього є багато аятів, але в даному форматі ми обмежимось деякими. Всевишній Аллах сказав:

إِنَّ الَّذِينَ يُبَايِعُونَكَ إِنَّمَا يُبَايِعُونَ اللهَ يَدُ اللَّهِ فَوْقَ أَيْدِيهِمْ

«Воістину, ті, які присягають тобі, присягають Аллаху. Рука Аллаха — над їх руками» (48:10).

Рука Аллаха — над їх руками, тобто Аллах надасть підтримку тим, хто щиро надає допомогу Його релігії і Уммі.

Але це не означає, що припустимо нехтувати підготовкою з ворогом і обмежитись тільки упованням на Аллаха. Всевишній Аллах вимагає, щоб мусульмани підготували доступні їм сили і можливості, щоб стійко стояти перед ворогами Умми. Сказав Всевишній Аллах:

وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّنْ قُوَّةٍ وَمِنْ رِّبَاطِ الْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَعَدُوَّكُمْ وَآخَرِينَ مِن دُونِهِمْ لَا تَعْلَمُونَهُمُ اللهُ يَعْلَمُهُمْ وَمَا تُنفِقُواْ مِنْ شَيْءٍ فِي سَبِيلِ اللهِ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ وَأَنتُمْ لَا تُظْلَمُونَ

«Приготуйте проти них скільки можете сили і бойових коней, щоб устрашити ворога Аллаха і вашого ворога, а також тих, кого ви не знаєте, але яких знає Аллах. Що б ви не витратили на шляху Аллаха, вам буде повернено сповна, і з вами не вчинять несправедливо» (8:60),

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ يَنصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

«О, ті, які увірували! Якщо ви допоможете Аллаху, то і Він допоможе вам і утвердить ваші стопи» (47:7).

На сьогоднішній день в рамках підготовки сил проти ворога головною задачею виступає справа, яку повинна організувати Умма, — відновлення Праведного Халіфату. Тоді у нашої Умми буде одна держава,один правитель, одна армія і одна конституція. Єдність навколо релігії Аллаха і Його Шаріату можлива лише у Праведному Халіфаті; з яким прийшов наш Пророк ﷺ, в це ми знаємо із нашої історії і спадщини. Тільки з єдиною державою Умма зможе протистояти ворогам, бути лідером серед інших народів, поширювати Іслам по усьому світу і захищати свою країну і багатства.

Неможлива наявність іншого рішення, щоб протистояти нашими ворогам. Як підготується Умма без держави, яка об’єднує її і стане перешкодою для розділення? Як можливо здійснити підготовку в країнах, заснованих на угоді Сайкс-Піко? Як можливо здійснити підготовку в регіональних, націоналістичних, принижених, розділяючих мусульман країнах? Як можна здійснити підготовку, якщо правителі в наших країнах підкоряються Заходу, вони грабують багатства Умми, бажаючи задобрити і вдовольнити своїх хазяїв? Як здійснити підготовку в країнах, де скрізь проникла корупція: серед військових, наукових, технічних і адміністративних кіл?

Тому першим кроком у підготовці проти ворога є держава, яке об’єднає ряди Умми, її сили і фінансові засоби для підтримки релігії, самої країни і народу. Другий Праведний Халіфат, з волі Аллаха, буде встановлений у найближчий час, і це краща підготовка проти нашого ворога.

وَأَطِيعُواْ اللهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَنَازَعُواْ فَتَفْشَلُواْ وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُواْ إِنَّ اللهَ مَعَ الصَّابِرِينَ

«Підкоряйтесь Аллаху і Його Посланцю і не сперечайтесь, а не то ви падете духом і позбавитесь сил. Будьте терплячими, адже Аллах — з терплячими» (8:46).

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Фарадж Мамдух

Головне меню