Капіталізм — причина експлуатації дитячої праці

Статті
Друкарня

Міністр праці і адміністративних реформ Судану Суад аль-Тайіб Хасан повідомила про публікацію списку із 61 виду робіт, де забороняється використовувати дитячу працю, із них — робота в шахтах, в морі і на теплових станціях.

Суад вказала, що цей список заснований на суданському законі про дітей за 2010 рік; вона виразила занепокоєність щодо використання дитячої праці в небезпечних зонах («alharakalseyasi» за 28 червня 2022 року).

Ідея дитячої праці уперше виникла на Заході, коли фабрики і шахти почали використовувати і експлуатувати дешеву дитячу працю. Діти були вимушені працювати в жахливих санітарних умовах, до того ж — за низьку заробітну плату. Потім Заходом були прийняті закони, щоб усунути цю проблему і захистити дітей, проте проблема не вирішена, і мільйони дітей як і раніше продовжують працювати у нелюдських умовах. Ця проблема актуальна не тільки в бідних країнах, вона так само присутня в країнах з крупною і сильною економікою. Згідно даним міжнародної організації праці сьогодні у світі нараховується біля 215 мільйонів дітей до 18 років, чия праця використовується, і багато із них працюють повноцінний робочий день. На мусульманські країни приходить велика частка цих лякаючи цифр, вони показують масштаби експлуатації, насильства і жорстокого обходження з дітьми. Правителі мусульман тільки розповідають про закони і права дітей, але на ділі не можуть забезпечити гідне життя дітям, вони загнали власний народ в зубожіння і примусили до такої реальності, хоча мусульманські країни багаті на природі ресурси. В штучних опосередкованих війнах, які розпалює Захід, гинуть кормильці родин, і це вимушує дітей в 7-річному віці утримувати цілу родину, виконуючи непосильну для їх віку і розуму роботу, і це не перебільшення, а жорстока реальність. Усе це відбувається з причини жалюгідних мусульманських правителів; вони покірні перед Заходом,який створює кризи і продовжує грабувати наші багатства. Діти ж стають головними жертвами політики Заходу, вони позбавлені освіти і нормального життя.

Раніше діти мусульман заради шматка хліба не знали тяжкої праці, адже Всевишній Аллах поклав на батька обов’язок забезпечувати родину необхідним, і Аллах зробив цю справу винагороджуваною. У випадку, якщо батько хворий і не в змозі забезпечити родину або ж він помер, то найближчі родичі повинні надати цій родині підтримку, якщо ж вони не в змозі, то Ісламська Держава бере цей обов’язок на себе. Вона витрачає із закяту, хараджа, джиз'ї, трофеїв та із інших джерел прибутку. Умар (р.а.) велів витрачати із казни мусульман на немовлят із малозабезпечених родин.

Під час правління Ісламу діти, залишаючись дітьми, своєю кмітливістю рівнялись дорослим, і це було з причини світлості розуму і набуваємих знань. Серед них були ті, хто отримав визнання у ранньому віці. Від таких дітей передавали знання ті, хто був старше їх за віком. Люди споряджали верблюдів і вирушали у дорогу, щоб познайомитись з цими дітьми. Навіть імами, які були старші за віком, переймали від таких дітей знання. Діти вивчали Коран і Сунну, посягаючи великі знання і благородний нрав.

Імам Ахмад ібн Ханбаль до 10 років вивчив Священний Коран, він став великим вченим Ісламу, він був знавцем хадіса і його наук, фікха і його тонкощів, сунни і її методів, зухда (аскетизм) і його істин, благочестя і його тонкощів.

Шейх Ісламу і вчений Умми Малік ібн Анас (93–179 р.х.) почав навчання в 7 років, він навчався у табіїнів — учнів сподвижників. Коли він досяг 17 років, він почав давати свої уроки, і з часом його наукові зібрання перевершили зібрання його вчителів та інших вчених. Турботою дітей того часу був Коран, вони вдень і вночі читали його і повторювали, вони міркували над ним і вчиняли згідно з ним, їх серця наповнились світлом Корану, вони були чистими і богобоязливими.

Про яке щастя дітей може сьогодні йти мова? Про які права говорять ці «освічені розуми»? Вони дивляться на дітей мусульман як на проект для Заходу і його культури, яка перша порушує права дітей.

Вони теревенять про права дітей, але це ніщо інше, як обман і омана капіталістичної системи. Вони порушили право дитини на існування своїми законами про аборти і планування родини! Тільки Праведний Халіфат — правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва — поверне дітям їх права, вони будуть жити щасливо і не будуть позбавлені освіти і розвитку.

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Гада Абдуль-Джаббар (Умму Аваб), Судан
8 Зуль-хіджа 1443 р.
7 липня 2022 р.

Головне меню