«AFAD»: число загиблих збільшилось до 31974 людини

Огляд новин
Друкарня

Число загиблих зросло до 31974 після двох землетрусів магнітудою 7,7 і 7,6 з епіцентром в Кахраманмараші, які викликали руйнування в 10 провінціях.

«AFAD» («Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı», «Управління по запобіганню і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій») повідомило, що внаслідок землетрусів з епіцентром в Кахраманмараші загинуло 31974 людини і 63937 людей отримали поранення [1].

Почастішали скарги на некомпетентність пошуково-рятувальних операцій і недостатність допомоги постраждалим від землетрусу.

Землетруси, які отримали назву «катастрофа сторіччя», викликали великі руйнування в Кахраманмараші, Кілісі, Діярбакирі, Адані, Османії, Газіантепі, Шанлиурфі, Адиямані, Малатьї і Хатаї.

Згідно новинам із регіону, в Адиямані і Хатаї спостерігаються великі руйнування. Люди повстають проти недостатності і затримок у роботах по розбору завалів, особливо в Кахраманмараші, Адиямані і Хатаї.

Незважаючи на холодні погодні умови в регіоні, в агентства новин надходять нові історії про людей, які чіпляються за життя. 35-річнк жінку на ім’я Хене Хаммеко, іноземку на 9 місяці вагітності, через 70 годин вилучили з-під завалів із апартаментів комплексу «Minyas» в районі Думлупинар в центрі міста Кахраманмараш.

З іншого боку, пошуки в регіоні активізувались після того, як пролунав звук з-під уламків 14-поврехового будинку в районі Газіантеп Меркез Батикент. Після тривалої роботи команд, 3 людини, імена яких невідомі, були вилучені живими. Постраждалу родину вилучили з-під уламків і вітали такбірами.

Поранені, врятовані через 76 годин після землетрусу, були доставлені у лікарню машинами швидкої допомоги.

Koeklue Degisim Erdogan Deprem Boelgesinde c44fc01adf

Президент Ердоган в районі землетрусу

Президент Реджеп Тайіп Ердоган так само відвідав регіон, щоб оглянути місця, постраждалі від землетрусів . Відвідавши наметове містечко, розбите на стадіоні «12 Şubat» в Кахраманмараші, Ердоган об’явив, що на протязі року в 10 провінціях, постраждалих від землетрусу, будуть побудовані нові дома, а жертви землетрусу будуть розміщені в готелях Антальї, Аланьї і Мерсіну.

Президент Ердоган виступив з заявою перед журналістами після інспекції в Хатаї, зазначивши, що тут трапились два сильних землетруси, які не мають ючи аналогів у світі, і заявив:

«Хатай — одне із міст, найбільш постраждалих від цього стихійного лиха, де було більше усього руйнувань і людських жертв. Я тільки-но побував Кахраманмараші, епіцентрі землетрусу, і побачив усю серйозність ситуації там. І картина, яку ми спостерігаємо зараз в Хатаї, не сильно відрізняється від тамошньої».

Заявивши, що державні заклади поквапились на допомогу громадянам з миті землетрусу, Ердоган сказав:

«Звичайно, подальші роботи продовжувались під координацією нашого «AFAD» по усій країні. Безперечно, наша робота була нелегкою. До масштабів і ступені руйнувань, викликаних цим землетрусом, що розширились на території в 500 кілометрів, на який проживає біля 13,5 мільйонів наших людей, додались складності погодних умов. Незважаючи на це, ми мобілізували усі ресурси держави і нації і направили їх в район лиха. Від державних службовців до членів неурядових організацій від команд по ліквідації наслідків стихійних лих з-за кордону до волонтерів — до 60 тисяч акредитованих людей напружено працюють над кожним нагальним і важливим питанням. В усіх без винятку 71 провінціях нашої країни були організовані автоколони з гуманітарною допомогою для наших рятувальних команд, які перебувають у зоні землетрусу. Таким чином, десятки тисяч людей вирушили підтримати наших громадян в зорні землетрусу. Звичайно, є і недоліки. Умови в усіх на виду і усім ясні. Неможливо бути готовим до такому великому лиху. Держава і народ будуть працювати пліч-о-пліч, і, з дозволу Аллаха, ми приберемо руїни, викликані катастрофою і не залишимо без нагляду жодного із наших громадян. Ми об’явили район землетрусу зоною лиха, щоб проводити роботи більш ефективно. Ми також прискорили процес, прийнявши рішення про введення надзвичайного положення в 10 провінціях. Вживаючи усі необхідні кроки, ми проведемо ліквідацію наслідків лиха, яка нікого не залишить під руїнами і нікого не зробить жертвою».

Ердоган продовжив:

«На дану мить в Хатаї чергують в загальній кількості 21200 військовослужбовців, співробітників жандармерії і поліції. У зв’язку з цим деякі нечестиві,, я говорю відверто, безчесні люди ведуть кампанію і поширюють брехливий і неправдивий наклеп, говорячи, наприклад, «ми не бачили в Хатаї ані солдатів, ані жандармів, ані поліцейських». Наші солдати, наша жандармерія, наша поліція гідні пошани і поваги. Але ми не дозволимо цим нечестивим гратись вшанованим іменем наших офіцерів і солдатів. Це повинен знати кожен».

Закликаючи до єдності, солідарності і згуртованості, Ердоган сказав:

«В такий період я усе іще не можу насолоджуватись проведенням тут негативних кампаній заради простого політичного інтересу. Окрім того, якщо б на мені не було відповідальності займаємої посади, я б не говорив сьогодні так, я б говорив зовсім по-іншому. Тому що нинішній уряд мобілізував усі свої засоби і вжив кроки, особливо казначейство і фінанси, і об’явив про рішення виділити в цей проміжний період по 10 тисяч лір усім постраждалим від землетрусу в Кахраманмараші. Це не усе. Іще я дав вказівку на протязі одного року забезпечити житлом усіх постраждалих від стихійного лиха в кожній із 10 наших провінцій, ми прискоримо як розбір завалів, так і будівництво житла, активізувавши усі підрядні компанії під управлінням «TOKİ». На протязі року наша мета — побудувати дома в Малатьї, Елязигу, Бінгелі і Вані, що ми вміємо робити. Ми — уряд, який виявив свою спроможність в цих питаннях. Ми зробимо це. З дозволу Аллаха, ми зможемо попіклуватись про усе це, аж до рішення проблем невеликих районів. У даний час усі намети «AFAD» і усі округи знаходяться у розпорядженні постраждалих від землетрусу. Роботи продовжують вестись».

 

«Köklü Değişim Medya»

[1] Дані на 13:00 14.02.2023

Головне меню