Народ Ємену в полі смерті

Огляд новин
Друкарня

Народ Ємену страждає від розкиданих мін з початку політичних і військових конфліктів, починаючи з 60-х років минулого сторіччя, а також війні і подій 1994 року і по сей день.

З початку нещодавнього конфлікту в Ємені міни були встановлені в районах Таіз, Саада, Ходейда, Маріб, Абьян, Лахдж, Ед-Далі, Ель-Джауф, Аль-Байда, Сана, Шабва та інших місцях. Більша частина мін буда встановлена навмання, немає карт розташування і типів встановлених мін, що ускладнює їх виявлення. До того ж нестача місцевих кваліфікованих саперів не дозволяє вилучити міни в стислі строки. Серед технічних проблем — відсутність сучасних засобів виявлення. Окрім того, проливні дощі змили частину мін із одного району в інший, що так само ускладнює їх ліквідацію.

Інформаційний офіс Хізб ут-Тахрір в Ємені опублікував прес-реліз, в якому говориться:

«Міни в Ємені унесли життя багатьох дітей, жінок і старих, а інших залишили інвалідами. Також постраждав приватний і економічний сектор. Зазначається, що установка мін зосереджена у селах, на сільськогосподарських угіддях, пасовиськах, всередині домів, шкіл і мечетей. Можливо, це було зроблено у військових цілях, але у той же час — для тероризування місцевого населення.

Це свідчить про те, що сучасні війни не позбавлені жахливих засобів по знищенню людей, і міни є одним із таких видів зброї. Хусіти використовують їх переважно на західному узбережжі Ходейди і в Шабве. Не минає і тижня без жертв, за останні шість років загинуло 1929 мирних жителів, зруйновано і пошкоджено 2872 об’єкти. Останні статистичні дані від саудівського гуманітарного проекту по розмінуванню «Масам» в Ємені показують, що з миті створення проекту в 2018 році по квітень 2022 року було знешкоджено і знищено 322789 мін, вибухових пристроїв і снарядів.

Дивно, що той, хто встановлює ці міни, сам же знаходиться у пошуку міжнародної підтримки для їх ліквідації. Ці люди встановлюють наземні і навіть морські міни, щоб відбирати життя людей своєї ж віри і країни, які вирушають у пошуках засобів до існування. Сана попросила ООН надати підтримку по розмінуванню територій, внаслідок чого були отримані повнопривідні автомобілі, які згодом використовувались на війні. Уряд Ємену об’явив, що держави-учасники «Оттавського договору про заборону мін» погодились надати допомогу Ємену в області розмінування строком на 5 років.

Жорстокі дії конфліктуючих сторін в Ємені свідчать про те, що їм немає діла до власного народу, його безпеки . голоду і холоду. Їх не хвилює нічого, окрім власних інтересів і інтересів крупних держав, вони борються за Ємен кров’ю, частинами тіл і майном народу. Тільки лише держава істини і справедливості зупинить вбивства і руйнування в Ємені — лише Праведний Халіфат, правління в якому буде здійснюватись за методом пророцтва. Ми просимо Всевишнього Аллаха наблизити час цієї держави і направити народ Ємену до діяльності по його встановленню з щирістю і усвідомленням. Амін».

 

Із рубрики новин газети «Ар-Рая» № 426
25 Джумада ас-сані 1444 р.х.
18 січня 2023 р.

Головне меню