Розділ: сон в мечеті

Хадіс
Друкарня

В ім’я Аллаха Милостивого Милосердного!

Разом із благородним хадісом - Розділ: сон в мечеті

Вітаємо вас, шановні брати, почавши з кращим привітанням, у циклі нових лекцій «разом із благородним хадісом», ас-саляму алейкум ва рахматуллах.
У примітках тлумачення «сунан Ібн Маджа» розділ «сон у мечеті» оприлюднено наступне:

Розповів нам Абу Бакр ібн Абі Шейба, розповів аль-Хасан ібну Муса, розповів Шейбан ібн Абду-Ррахман від Яхья ібн Абі Касіра від Абі Саляма ібн Абді-Ррахмана, щ Яіщ ібн Кайс ібн Тахфа розповів йому від батька, який був із числа асхаб ас-Суффа (Асхаб ас-суффа – прибічники і послідовники Пророка Мухаммада, які здобували знання під навісом, побудованим Пророком коло його мечеті в Медині), як він сказав: «сказав нам Посланець Аллахаﷺ: «рушайте», і ми рушили у дім Аїші, поїли і попили, і Посланець Аллахаﷺ сказав нам: «якщо бажаєте, можете поспати ось тут, а якщо побажаєте, рушайте до мечеті, і ми відповіли: «ми вирушимо до мечеті»».

Шановні брати!

Мечеть – це перший університет, випускниками якого були благородні Сахаби. Мечеть – це промені світла та іману, з мінаретів якої чутно найвеличніші слова: «немає божества окрім Аллаха і Мухаммад Посланець Аллаха». В мечеті вирішуються усі розбіжності між людьми. У ній мусульмани підносяться за фахом, науками і знаннями, за допомогою чого пастухи овець стали головами і панами держав. Роль мечеті не обмежувалася лише намазом. Навпаки, двері мечетей завжди було відчинено, і ніхто з неї не виганявся. У ній проводилися уроки, вручалися стяги джихаду, вона охоплює благі справи заклику. Як було зазначено в хадісі, що деякі мусульмани знаходили у ній місце для відпочинку і сну, а це вказує на широко відчинені двері, які не зачиняються перед обличчями мусульман.

О мусульмани!

Спостерігач за реальністю мечетей сьогодні в країнах мусульман, не спостерігає того, про що ми говоримо, але бачить протилежне. Сьогодні мечеті подібну роль не виконують. Якщо у часи Пророка, мир йому, мечеть була відкрита навіть для тих, хто хотів поспати чи відпочити в ній, то сьогодні без перешкод неможна навіть здійснити молитву, немає місця політиці, окрім політики правителя, немає науки, окрім його наук. Після завершення молитви, двері мечеті зачиняються, і у свою чергу її роль завершена, немає місця ані знанням, ані їх вивчанню.

Чому так відбувається? Тому що правителі, котрі вп’ялися у голови мусульман, усвідомили небезпечність мечетей, оскільки саме вони випускають ісламських особистостей, що у свою чергу створює загрозу для світського правління невірних, у результаті чого мечеть стала просто порожньою будівлею, позбавленою життя. І для того, щоб до мечеті повернулися її минулі яскраві промені і осяйне світло, повернулася споконвічно відведена їй роль, необхідно усунути цих правителів і очистити від них країни мусульман. Вони виступають проти Аллаха і Його Посланця, зробивши мечеті своєю приватною власністю. Якщо мусульманин біля Кааби скаже: В ім’я Аллаха Милостивого Милосердного, можливо не встигнувши ще сказати слово «Милосердного», він тут же стане з числа зниклих безвісти чи обвинувачуваних у тероризмі. Ми закликаємо усіх наказувати схвалюване і засуджувати зло в аль-Харамі, домі Аллаха. Хіба цей дім не потребує визволення, як і будь-які інші будинки Аллаха, для виконання законів Аллаха? Хіба не настав для цього час? O мусульмани! Воістину, час настав!

Ми просимо Всемогутнього Аллаха, Господа Великого Трону, зробити нас із числа тих, хто здійснить визволення цих мечетей, особливо Священного дому аль-Харам і мечеті Аль-Акса від окупації сіоністів, родини Саудів та інших. Аллахумма Амінь.

Шановні брати! До наступної зустрічі з іншим благородним хадісом, и залишаємо вас під опікою Всевишнього Аллаха.
Вассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху.

http://www.hizb-ut-tahrir.info/info/index.php/contents/entry_34890

 

Головне меню