Тяжкість гріха говорити про Аллаха без знань

Хадіс
Друкарня

Розповів аз-Зухрі, від Умара бін Шу’айба, від свого батька, від свого діда, який сказав: «Посланець Аллаха, ﷺ, почувши людей, які сперечалися між собою, сказав: «Воістину, це згубило тих, хто був до вас. Вони зіштовхували аяти Книги Аллаха один з одним. Воістину, Аллах ниспослав Писання, щоб підтвердити одним інше, а не спростовувати одне іншим. Те, що вам зрозуміло з неї – беріть, а те, що ви не знаєте – залишайте тим, хто це знає!»» Хадіс передає Ахмад у його Муснаді.

Зі слів Айюба від ібн Буляйка, сказав: Абу Бакр ас-Сиддік, хай буде Аллах вдоволений ним, спитали про аяти, він сказав:  «Яка земля вмісить мене і яке небо мене вкриє, якщо я скажу про Книгу Аллаха неугодне Йому?!».

Ібн Мас´уд та ібн Аббас говорили: «Той, хто відповідає людям на усі їх питання – божевільний!»

Шафії, хай змилується над ним Аллах, сказав: Я чув як імам Малік сказав: Я чув, як Ібн Аджлян сказав: «Якщо вчений недбало ставиться до слова «я не знаю», то з ним можна битися».  Про це згадав Ібн Аджлян від Ібн Аббаса.

Абу Хусайн аль-Асдій сказав: «Воістину, хтось із них виносить фетву з якогось питання, але якщо б це питання було поставлене Умару, то він зібрав би сподвижників, які брали участь у битві при Бадрі, щоб відповісти на нього».

Передається, що Ібн Мас‘уд сказав: «О люди! Бійтесь Аллаха. Якщо один із вас буде обізнаний у чомусь, то нехай розповість те, що знає, а якщо не буде знати, то нехай скаже: «Аллаху а‘лам». Адже кращим знанням для будь-кого з вас буде сказати про те, чого він не знає, «Аллаху а‘лам».

І Великий та Всемогутній Аллах сказав своєму пророкові, хай благословить його Аллах і привітає:

قُلْ مَا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ مِنْ أَجْرٍ وَمَا أَنَا مِنَ الْمُتَكَلِّفِينَ

«Скажи: «Я не прошу у вас за це винагороди, і я не з тих, хто приписує собі те, чого у них немає». »  (38:86)

Якщо такими були слова попередників кращої Умми, які були зі сподвижників і їх послідовників, були кращими людьми у кращих сторіччях, і взагалі будь коли, то що ж кажуть сучасні вчені, які насмілюються зазіхнути на релігію Аллаха і дати фетву людям, якою не вдоволений Всевишній Аллах. Про що вони думають, що з ними, вони так відважно кидаються у полум’я у гонитві за мирським, вони прагнуть до вдоволення своїх правителів викликаючи гнів Аллаха, вводять людей в оману. Посланець Аллаха ﷺ сказав про них: «Якщо побачите вчених коло воріт правителів, то бійтеся їх за свою релігію".

21 Раджаб 1435 р.х.
20.05.2014

Головне меню