Розділ про зникнення знань і їх забирання, а також появу невігластва і смут в останній час

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, любі слухачі, у нашому новому випуску програми «Разом із благородним хадісом», і почнемо її з найкращого привітання:
Ас-саляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух!

У збірці імама Мусліма у розділі «Зникнення знань і їх забирання, поява невігластва і смут в останній час» приводиться:

Нам розповідав Шейбана ібн Фаррудж від Абдульваріса, який передав від Абу Тайяха, що Анас ібн Малік сказав: Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Воістину, передзнаменуваннями наближення Часу цього стануть зникнення знання, утвердження невігластва, розпивання спиртного і широке розповсюдження перелюбства, вживання вина, а також те, що чоловіки будуть йти, а жінки – залишатися, і (зрештою) на п’ятдесят жінок буде приходитися тільки один чоловік, що опікає їх ».

Слова «утвердження невігластва», тобто зміцнення, а у деяких передачах – «розповсюдження», тобто стане повсюдним і прийнятим. Сенс слів «розпивання спиртного» - тобто стане розповсюдженим. «Передзнаменування близькості Часу» - тобто ознаки. «Чоловіки будуть йти» - з причини війн і боїв, через що збільшиться кількість жінок – це і послугує причиною розповсюдження невігластва і порочності, і широке розповсюдження перелюбства і вживання спиртного. «І наблизиться Час» - тобто кінець світу. І у серця закрадеться скупість.

Знання та невігластво не можуть об’єднатися. І якщо проявилося знання – зникає невігластво, а якщо з’явилося невігластво – зникає знання. Так, о мусульмани, це невігластво, про яке говориться в хадісі, невігластво, яке привело до вживання алкоголю і зростаючої хвилі перелюбств, хоча вони і є великими гріхами. У хадісі ці вчинки приводяться як передзнаменування Часу, однак у той самий час хадіс вказує на невігластво, яке розповсюдилося в Уммі. І це з причини того, що відбувається сьогодні, як відкриття державою спеціальних місць проституції і спеціальних місць для вживання алкоголю… і де це відбувається? У країнах мусульман. І з якої причини? З причини їх правителів. І що ж ви робите, о мусульмани? Чи ви звикли мовчати у надії, що Аллах не спитає вас за це? Ні, клянусь Аллахом, Він неодмінно спитає! Так що ви приготували у якості відповіді? Працюйте ж із тими, хто старається вже на протязі десятиліть для встановлення законів Аллаха на землі за допомогою Ісламської держави і Халіфа усіх мусульман. І якщо ви стараєтеся на цьому шляху, то ви підготували відповідь на питання, не дивлячись на те, чи була встановлена держава у ваш час або буде встановлена після вас.

Любі слухачі, до нових зустрічей із черговим хадісом Посланця ﷺ. Хай Аллах береже вас, ва ас-саляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух!


16 Шабан 1435х.
14/06/2014

Головне меню