Розділ про широту милості Всевишнього Аллаха і про те, що вона випереджає Його гнів

Хадіс
Друкарня

Ми вітаємо усіх вас, наші любі брати в усьому світі, у новій серії програми «Разом із благородним хадісом». І ми хочемо почати з найкращим привітанням – мир вам, милість і благословення Аллаха!

Приводиться у сахіх імама Мусліма у поясненні ан-Нававій у «Розділі про широту милості Всевишнього Аллаха і про те, що вона випереджає Його гнів».
Розповів нам Кутайба бін Саїд, сказавши, що їм розповів аль-Мугіра, має на увазі аль-Хузамій, від Абу Занада від Авадж від Абу Хурайра, який передав від Пророка, хай благословить його Аллах і привітає, який сказав: «Коли Аллах створив творіння, Він написав у Писанні Його, і воно біля Нього, над троном: «Істинно, милість Моя перемагає гнів Мій».

Слова Аллаха: «Істинно, милість Моя перемагає гнів Мій». В іншій версії хадісу говориться: «милість Моя випереджає гнів Мій». Вчені кажуть: гнів Усемогутнього Аллаха і Його вдоволення означають Його волю і бажання. Так наприклад, за Його волею винагороджується покірний і це інтерес раба, що називається вдоволенням і милістю, і карається грішник, залишається без допомоги, підтримки і це називається гнівом. Воля Всевишнього Аллаха це Його вічна якість, що означає уся Його воля і усі бажання. Вчені сказали, що слова хадісу (випереджає і перемагає) означають широту, велич і рясність милості й те, що вона охоплює все. Подібно до того, як говориться: людину винагороджувала щедрість і мужність, якщо цих якостей було рясно.

Хвала Аллаху завжди, а потім знову Хвала Аллаху за благо створення, хвала Аллаху за благо Ісламу, хвала Аллаху за благо заклику до Ісламу. Воістину, це милість Аллаха і милість те, що створив нас і поверне нас до Себе. Однак положення людей зовсім інше, адже з них є дехто, хто не милостивий до себе, вони не захищають себе тим, що не нашкодить їм безжально у цьому світі і в майбутньому житті, вони не уникають гріху і засуджуваного. Вони не наближаються до Аллаха поклонінням. Як багато таких людей, які шкодять собі і помилують душу свою? Вони прийняли принципи, вигадані людиною і живуть по них у нещасті й горі. Але ж Шаріат попередив про суворість та жорстокість, і поставився до тих, хто не милостивий до інших, нещасних. Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Не позбавляється милості жоден, окрім нещасного безсоромного злодія». Пророк ﷺ повідомив нам, що жінка зайшла у Пекло через кішку. Тоді що казати про тих, хто вбиває мусульман, як це відбувається сьогодні у Сирії та інших місцях, з усією жорстокістю та дикістю? Немає жодних сумнівів, що милість Аллаха не торкнеться подібних грішників, а гніву Аллаха їм не уникнути. Милість Свою Аллах дасть тим, хто увірував у Нього і працював для того, щоб виконати Його шаріат на землі. О Аллах, якою ж великою буде нагорода тих, хто працює, щоб знайти і здійснити милість Аллаха на землі за книгою Його. О Аллах, зроби нас із тих, хто працює заради цього і з тих, хто дослухається до благого і слідує за кращим. О Аллах, амін, амін.

Шановні брати, до наступних зустрічей з іншим хадісом Посланця Аллаха ﷺ, і ми залишаємо вас під опікою Аллаха. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

19 Шаъбан 1435 р.х.
17.06.2014

Головне меню