Розділ: Як забираються знання

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, любі слухачі, у нашому новому випуску програми «разом із благородним хадісом», і почнемо її з найкращого привітання:

Ас-саляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух!

У книзі «Фатх аль-Барі» Імама Ібн Хаджар аль-Аскаляні - коментарі до збірки «Сахіх» Бухарі – у розділі «Як забираються знання» приводиться:

Нам розповів Ісмаїл Ібн Абу Аус, що Малік розповів йому зі слів Хішама від Урви від свого батька, а той від Абдуллаха ібн Амра ібн аль-Аса, який сказав: я чув, як Посланець Аллаха ﷺ сказав: «Аллах не забирає знання, вириваючи їх із (голів) людей, але забирає знання, забираючи вчених, - допоки не залишиться жодного вченого, і люди оберуть очільниками невігласів, яких будуть запитувати і будуть вони давати фетви без знання. А тому заблукають і зіб’ють зі шляху (інших)».

Слова «не забирає знання, вириваючи їх», тобто стираючи знання з умів. Цей хадіс був сказаний Посланцем ﷺ у прощальному хаджі, як це передає Ахмад і Табарані у хадісі від Абу Умами, який сказав: у своєму прощальному хаджі Пророк ﷺ сказав: «Придбавайте знання перш ніж вони будуть підняті». Один бедуїн спитав: як же вони будуть підняті? На що Пророк ﷺ відповів: «Воістину, ухід (зникнення) знань – це ухід (зникнення) його носіїв», - повторивши це тричі. Ібн аль-Мунір сказав: стирання знань із сердець – справа абсолютно можлива, однак даний хадіс вказує на те, що це не відбувається подібним чином.

Напевне, у цьому хадісі є послання вченим. І перш ніж вони залишать цей світ і з ними піде їх знання, ми запитуємо: О вчені! Яка користь від знань, якщо їх не використовують у житті? Хіба до вас не дійшла звістка про тих, хто одягнув вбрання вчених? Вони померли, а Умма продовжує докоряти їм: чому такий-то не чинив у відповідності зі своїм знанням? Де він сьогодні? Скільки вчених жило і померло за останні 90 років з моменту зруйнування ісламської держави, і вони не старалися для повернення цієї держави знову? Хіба вони не знали, що це є обов’язком (фардом) вище за усі обов’язки? Або ж ти гадаєш, що Умма усвідомила цей обов’язок (фард), а він зі своїм знанням і розумінням не усвідомив досі степінь цього обов’язку? Клянусь Аллахом, ні! Однак це страх, від якого страждала Умма на протязі усіх цих десятиліть. Страх перед правителями і побоювання за це минаюче мирське життя. Однак, о вчений, Умма подолала цей бар’єр, хоча вона менше за тебе знає Аллаха. Так що ж нам сказати тобі? І що ж ти робитимеш? Чи бачиш ти себе , після цього, на боці Умми і разом з нею, або навіть станеш випереджати її своєю позицією разом з нею у її революції, перш ніж ти підеш і підуть з тобою твої знання, і вони встануть проти тебе у Судний день, а не на твоєму боці? Так піднімися ж і проголоси революцію ти, й ті, хто з тобою із вчених! Проголосіть її «Революцією вчених», - і це сама малість з того, що повинні зробити подібні до вас у цей важкий час, який переживає ваша Умма.
Чи донесли ми до вас? О Аллах, засвідчи!

Шановні слухачі, до нових зустрічей із черговим хадісом Посланця ﷺ. Хай Аллах береже вас, ва ас-саляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятух!


21 Шабан 1435 х.
19/06/2014

Головне меню