Страх перед жахами Дня Воскресіння спонукає до дій

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, дорогі радіослухачі, на новій передачі із серії «разом з благородним хадісом».

Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Хадіс, який ми сьогодні обговоримо, приводиться у книзі «Фатх аль-Барі шархСахіх аль-Бухарі»,автором якої є Ібн Хаджар аль-Аскаляні,у розділі «Слова Посланця ﷺ: «Якщо б ви знали про те, про що знаю я, то мало сміялись би та багато плакали»».

Передав Абу Яхья ібн Бакір, а також аль-Ляйс від Укъайля, від ібн Шіхаба, від Саіда ібн Мусайаба, від Абу Хурайри (р.а),що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

لَوْ تَعْلَمُونَ مَا أَعْلَمُ لَضَحِكْتُمْ قَلِيلًا وَلَبَكَيْتُمْ كَثِيرًا

«Якщо б в знали те, про що знаю я, то мало сміялись би та багато плакали».

Хафіз ібн Хаджар (нехай змилується над ним Аллах) сказав: «У хадісі під словом В «знали» розуміються знання про велич Аллаха та Його покаранні на адресу тих, хто ослухається Аллаха. Знання про страх, який охоплює людину перед агонією, у мить наступу смерті. Знання про саму смерть, про могилу та про Судний День. Усе це — привід мало сміятись та багато плакати. Ці слова приведені з метою залякування».

Шановні мусульмани!

Серед нас є люди, які живуть минулим, перебувають у полоні власних спогадів. Є ті, хто живе, насолоджуючись сьогоднішнім днем. Як же багато сьогодні таких таки!А є ті, хто живе та робить свої дії заради світлого майбутнього. Такою є природа людини.

Усе ж таки, скільки людині необхідно розмірковувати, щоб зрозуміти те, що одного разу вона покине це життя та вирушить у вічну обитель? Що життя, яке він проживає — не справжнє,що майбутнє життя — вічне, безмірне? У Коран більше тридцяти разів згадуються назви Дня Воскресіння, і кожного разу при згадуванні цієї події здригаються серця:

  • (القَارِعَةُ) «велике лихо»;
  • (الوَاقِعَةُ) «подія», «неминуче », «падаюче»;
  • (الصَّاخَّةُ) «оглушливий глас»;
  • (الرَّاجِفَةُ) «струшуюча»;
  • (الطَّامَّةُالْكُبْرَى)«найбільше нещастя».

Наскільки ж жахливий це день! Наскільки ж страшна ця ситуація!Наскільки ж примушує тремтіти серця подібна картина подій, від одного лише пізнання, що усе це буде насправді відбуватись! Тоді людина буде мало сміятись і багато плакати, буде бажати прожити у цьому світі так, що врятуватись від цього жаху . Таким є послання цього хадісу, щоб кожний мусульманин взяв до уваги і враховував у своєму житті даний факт, після чого діяв і іще раз діяв, увесь час докладаючи зусиль, адже реальність, в якій ми живемо сьогодні, настільки гірка! Наскільки ж ми потребуємо справжніх чоловіків, готових змінити світ!

О Аллах, прискор встановлення Халіфату за методом пророцтва, який об’єднає мусульман і покладе край їх стражданням. О Аллах, ниспошли на землю Свою милість! Амінь!

До нових зустрічей у вивченні наступного хадісу. Нехай береже вас Аллах!

Вассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Марьям
18 Джумада аль-уля 1438 р.х.
15.02.2017

Головне меню