Відносно приховування знань

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас. Дорогі брати і сестри по усьому світу, у межах нового випуску із серії «Разом з благородним хадісом». Ми починаємо з найкращого привітання: ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

Наш сьогоднішній хадіс приводиться у коментарях до збірки ат-Тірмізі — в «Тухфатуль-ахвазі бі шархджаміат-Тірмізі», у розділі «Про приховування знань».

Від Ахмада ібн Будайля ібн Курайша аль-Йаммійй аль-Куфійй, йому — від Абдуллаха ібн Нумайра, йому — від Умарата ібн Зазана, йому — від Алі ібн аль-Хакама, йому — від Ати, а йому — від Абу Хурайри передається, що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

مَنْ سُئِلَ عَنْ عِلْمٍ عَلِمَهُ ثُمَّ كَتَمَهُ أُلْجِمَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ بِلِجَامٍ مِنْ نَارٍ

«У День воскресіння загнуздають вогняною вуздою таку (людину), яку просили (поділитись) знанням і яка приховала те, що їй було відомо».

Умовчування вченим (алімом) правдивого слова чи знань є величезним злочином, гідним того, щоб загнуздати його у вогняну вузду у День воскресіння, оскільки завжди задачею вченого було навчати людей питанням їх релігії і наближати їх до свого Господа. Це те, що відрізняє вчених від решти усіх людей, і лише так він заслуговує того, щоб вважатись вченим від Господа (алімраббані). У протилежному випадку Він заслуговує того, щоб стати першим, ким буде розведений Вогонь Пекла у Судний день.

О, мусульмани!

При біглому погляді на нинішню реальність Умми ми бачимо, що багато її вчених приховують знання, даровані їм Аллахом. Вони приховували знання і замінювали їх брехнею, щоб віддалити Умму від правильного розуміння своєї релігії. Вони приховали знання про політику у Шаріаті і акцентували увагу на знаннях про родинне життя; вони приховали знання про звіт правителів і говорили про сліпу покору.

Вони приховали усе, що має найважливішу значущість у житті мусульман, у тому числі — про війну, об’явлену мусульманам їх ворогами. Ці вчені говорили про менструації і післяродовий період, розповідали людям про аскетизм, коли ті і так мучаться від голоду. Вони говорили їм про положення намазу, відкинувши положення джихаду і боротьби з ворогами. Також вони розповідали про послух мусульманам, які знемагали під гнітом несправедливості, насильства і тиранії, що вимусило одну сирійську жінку вигукнути: «О,вчені! Дайте мне фатву — чи можу я зробити аборт, оскільки цей плід — ібн уль-харам1?».

О, мусульмани!

Так обстоїть справа з вченими сьогодні, коли у нас немає Халіфа та Імама. Хоча деякі вчені і умовчують про істину, не мовчіть ви! Нехай вони і коять злочин у відношенні Умми, але не робіть цього ви! Замість цього приєднуйтесь до діяльності тих вчених, які хочуть зміцнення цієї релігії через встановлення Другого Праведного Халіфату з методом пророцтва.

О, Аллах!Наблизь якнайшвидше встановлення Халіфату за методом пророцтва, у якому об’єднається розірване на частини тіло мусульман і який покладе край їх лихам. О, Аллах! Осяй Землю своїм світлом! Амінь!

До нових зустрічей, дорогі слухачі, при вивченні наступного хадісу Пророка ﷺ. Нехай береже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Марьям
2 Сафара 1441 р.х.
01.10.2019 р.

Головне меню