Про втрату аманату

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, дорогі брати і сестри по усьому світу, у межах нового випуску із серії «Разом з благородним хадісом». Ми починаємо з найкращого привітання: ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

У розділі «Втрата аманату» у коментарях Ібн Хаджара аль-Аскаляні до «Сахіху» Бухарі — «Фатхуль-Барі» — приводиться наш сьогоднішній хадіс:

Передається від Мухаммада ібн Сінана, йому — від Фулайха ібн Сулеймана, йому — від Хіляла ібн Алі, йому — від Ати ібн Ясара, йому — від Абу Хурайри (р.а.), що Посланець Аллаха ﷺ сказав:

إِذَا ضُيِّعَتِ الأَمَانَةُ فَانْتَظِرِ السَّاعَةَ، قَالَ: كَيْفَ إِضَاعَتُهَا يَا رَسُولَ اللَّهِ؟ قَالَ: إِذَا أُسْنِدَ الأَمْرُ إِلَى غَيْرِ أَهْلِهِ فَانْتَظِرِ السَّاعَةَ

«Коли буде згублено те, що віддано на зберігання (аманат) — чекай приходу Часу (Кінця Світа)». На питання: «Як же це буде відбуватись, о, Посланець Аллаха?», — Пророк ﷺ відповів: «Коли будуть ввіряти справи тим, хто нездатен їх виконувати, тоді чекай приходу Часу!».

Аманат — це протилежне значення слову «хіянат» (зрадництво). Втрата аманату означає повну або близьку до цього відсутність довіри.

Аль-Кірмані сказав, що слова Пророка ﷺ «Коли будуть ввіряти справи» повідомляють про процес втрати аманату (довіри), що вказує на часовий відрізок. Адже в них міститься відповідь і вказівка на те, що згадане і є причина втрати аманату. До цього згадувалась друга версія хадісу зі словом «وُسِّدَ» (буде доручено). Під словом «справа» мається на увазі усі справи, які мають відношення до релігії, як Халіфат, головування, судочинство, видання фетв та інше.

Фраза «чекай приходу Часу!» починається з букви «ف», яка вживається для розділення частин речення одна від одної («фа ліат-тафрі») або у якості незгаданої у реченні відповіді на умову «махзуфджаваб-шарта», тобто виходить «коли прийде таке, то тоді і чекай Часу». Ібн Баттал сказав: «Зміст слів: «будуть ввіряти справи тим, хто нездатен їх виконувати», — у тому, що Аллах ввірив народу обирати і наставляти Імамів. Люди повинні брати собі у правителі тих, хто прихильний релігії. У випадку надання влади людині, яка не прихильна релігії, буде втрачений аманат від Аллаха».

Багато людей недооцінюють важливості аманату і не звертають на нього ніякої уваги при тому, що це має особливо важливе значення. Можливо, це пов’язано з недостатнім розумінням суті аманату і гріховних наслідків у випадку втрати аманату. Хоча, якщо б багато хто керувались релігійним переконаннями, то ситуація не була б такою плачевною.

Серед деяких мусульман поняття аманату скоротилось до речей, які ввіряються людьми один одному на зберігання. Проте аманат носить більш загальний і всеохоплюючий характер. Намаз, закят та решта усіх інших ритуалів є аманатом. Кожна часина тіла — рука, нога, аврат, статеві органи, живіт і решта іншого — так само є аманатом. Звідси не годиться оскверняти тіло харамом. До того ж, кожне веління і заборона Аллаха теж є аманатом.

О, мусульмани!

Одним із найбільших і великих аманатів є той, що ввірений правителям. Їх аманат охоплює усіх підданих. Посланець Аллаха ﷺ сказав щодо цього:

مَا مِنْ عَبْدٍ يَسْتَرْعِيهِ اللهُ رَعِيَّةً، يَمُوتُ يَوْمَ يَمُوتُ، وَهُوَ غَاشٌّ لِرَعِيَّتِهِ، إِلَّا حَرَّمَ اللهُ عَلَيْهِ الْجَنَّةَ

«Аллах заборонив впускати у Рай раба, якого Віг поставив правити іншими рабами, а той обманював їх і помер обманщиком».

Цей аманат займає найвищу ступінь, оскільки з його втратою втрачається абсолютно усе, як це відбувається з Уммою у наші дні. Сьогодні ми бачимо, що справами Умми ввірено займатись нездатним і нікчемним приспішникам Заходу, злочинцям, пригноблювачам, світським лицемірам і навіть презренними невірним, які використовують свої посадові положення на шкоду мусульманам. Хіба ви не бачите, що відбувається у Сирії та у решті мусульманських країн? Хіба ви не бачите, як їх вбивають правителі їх же країн?

І найбільш незрозумілим сьогодні в Уммі є те, що, розуміючи і усвідомлюючи неправильність і небезпеку, ця Умма усе одно продовжує підкорятись і іти у цьому напрямі на кшталт метеликів, які летять прямо на вогонь. Коли ж ти набудеш свідомості і повернеш поняття аманату, о Умма? Найбільшим аманатом є Халіфат. Ми молимо Аллаха, щоб ти, о Умма, у найближчий час надала підтримку тим, хто веде діяльність по поверненню Халіфату.

О Аллах! Наблизь якнайшвидше встановлення Халіфату за методом пророцтва, у якому об’єднається розірване на шматки тіло мусульман і яке покладе край їх лихам.. О Аллах! Осяй Землю своїм світлом! Амінь!

До нових зустрічей, дорогі слухачі, при вивченні наступного хадісу Пророка ﷺ. Нехай береже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахи ва баракятуху!

 


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу  Хізб ут-Тахрір
Абу Марьям
2 Зуль-хіджа 1441 р.х.
27.08.2017 р.

Головне меню