Про того, хто повторював свої слова тричі для того, щоб його розуміли

Хадіс
Друкарня

Вітаємо вас, дорогі брати і сестри по усьому світу, у межах нового випуску із серії «Разом з благородним хадісом». Ми починаємо з найкращого привітання: ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

У розділі «Про того, хто повторював свої слова тричі для того, щоб його розуміли», у коментарях Ібн Хаджара аль-Аскаляні до «Сахіху» аль-Бухарі — «Фатхуль-Барі» — приводиться наш сьогоднішній хадіс:

Передається від Абда ібн Абдуллаха аль-Саффара, йому — від Абдуссамада, йому — від Абдуллаха ібн аль-Мусанни, йому — від Сумама ібн Абдуллаха, йому — від Анаса, що:

أَنَّهُ كَانَ إِذَا سَلَّمَ سَلَّمَ ثَلاَثًا ، وَإِذَا تَكَلَّمَ بِكَلِمَةٍ أَعَادَهَا ثَلاَثًا

«Коли Пророк ﷺ звертався (до кого-небудь) з салямом, то робив це три рази, а коли говорив що-небудь (людям), він зазвичай повторював сказане тричі».

Ця поведінка притаманна людині, яка з великим трепетом піклується про свою Умму. Хіба може бути інакше, якщо мова йде про Посланця від Всевишнього, який намагається донести послання свого Творця? Відповідальність табліга вимагає того, щоб Умма запам’ятала і зрозуміла слова Пророка ﷺ. Адже він ﷺ залишив нам лише благе.

О, мусульмани!

Ваш Пророк ﷺ бажав для вас лише добра. Він повторював свої слова тричі. А чи хочете ви слухати і прислухатись до його ﷺ слів з таким же трепетом? Чи Ви так само піклуєтесь про себе, як Посланець Аллаха ﷺ про вас? Чи проявляєте ви стільки ж зусиль, щоб слідувати Сунні? Чи намагаєтесь ви прийняти його слова і трактувати норми, які із них витікають, а не просто розкидатись гаслами? Погляньте на життя Мухаммада ﷺ, і нехай кожен із вас віддасть належне словам і вчинкам Пророка ﷺ. Із «Сіри» ми повинні побачити процес змінення суспільства і зрозуміти, що вихід із нинішньої плачевної реальності можливий у результаті старанної діяльності пліч-о-пліч з людьми, хто небайдужий до проблем мусульман і бачить рішення у встановленні Халіфату. Тоді усі оточуючі нас лиха перестануть займати місце у житті мусульман та усього світу.

О, Аллах! Наблизь якнайшвидше встановлення Халіфату за методом пророцтва, у якому об’єднається розірване на частини тіло мусульман і який покладе край їх лихам. О, Аллах! Осяй Землю Своїм світлом! Амінь!

До нових зустрічей, дорогі слухачі, при вивченні наступного хадісу Пророка ﷺ. нехай береже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!


Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Марьям
8 Джумада аль-ахіра 1441 р.х.
02.02.2020 р.

Головне меню