«А вам дано знати про це дуже мало»

Хадіс
Друкарня

وَمَآ أُوتِيتُم مِّنَ ٱلۡعِلۡمِ إِلَّا قَلِيلٗا

«А вам дано знати про це дуже мало» (17:85)

Вітаємо вас, дорогі брати і сестри по усьому світу, у межах нового випуску із серії  «Разом з благородним хадісом». Ми починаємо з найкращого привітання: ассаляму алейкум ва рахматуллахи ва баракятуху!

Воістину, краща мова належить Аллаху, а краще керівництво — Пророку Мухаммаду ﷺ.

У розділі «А вам дано знати про це дуже мало», у коментарях Ібн Хаджара аль-Аскаляні до «Сахіху» аль-Бухарі — «Фатхуль-Барі» — приводиться наш сьогоднішній хадіс:

Передається від Кайса ібн Хафса, йому — від Абдульвахіда, йому — від аль-Амаш Сулеймана ібн Михрана, йому — від Ібрахіма, йому — від Алькама, що Абдуллах ібн Масуд розповідав наступне:

بَيْنَا أَنَا أَمْشِي مَعَ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي خَرِبِ المَدِينَةِ، وَهُوَ يَتَوَكَّأُ عَلَى عَسِيبٍ مَعَهُ، فَمَرَّ بِنَفَرٍ مِنَ اليَهُودِ، فَقَالَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ: سَلُوهُ عَنِ الرُّوحِ؟ وَقَالَ بَعْضُهُمْ: لاَ تَسْأَلُوهُ، لاَ يَجِيءُ فِيهِ بِشَيْءٍ تَكْرَهُونَهُ، فَقَالَ بَعْضُهُمْ: لَنَسْأَلَنَّهُ، فَقَامَ رَجُلٌ مِنْهُمْ، فَقَالَ يَا أَبَا القَاسِمِ مَا الرُّوحُ؟ فَسَكَتَ، فَقُلْتُ: إِنَّهُ يُوحَى إِلَيْهِ، فَقُمْتُ، فَلَمَّا انْجَلَى عَنْهُ، قَالَ: وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّي وَمَا أُوتُوا مِنَ العِلْمِ إِلَّا قَلِيلًا

«Я йшов з Пророком ﷺ серед руїн в околицях Медини, і він ﷺ опирався на трость. Поруч проходили іудеї, деякі із яких сказали: «Спитайте у нього про Рух». Частина із них сказала: «Не питайте! Можливо, він скаже те. що не сподобається вам». Але перша частина відповіла: «Ми неодмінно спитаємо у нього». Один із них підійшов і спитав: «О, Абу аль-Касім, що таке Рух?». Пророк ﷺ промовчав. Тоді я зрозумів, що йому приходить Одкровення, і я продовжив стояти. Коли закінчилось ниспослання Одкровення, Пророк ﷺ сказав:

وَيَسۡ‍َٔلُونَكَ عَنِ ٱلرُّوحِۖ قُلِ ٱلرُّوحُ مِنۡ أَمۡرِ رَبِّي وَمَآ أُوتِيتُم مِّنَ ٱلۡعِلۡمِ إِلَّا قَلِيلٗا

«Вони почнуть питати тебе про Рух (душу чи Джібріла). Скажи: «Рух — від повеління мого Господа, а вам дано знати про це дуже мало»(17:85)».

«А вам дано знати про це дуже мало». Людина не повинна обманюватись силою своєї проникливості, своїх знань чи своїх здібностей та его. Людина безсильна, неповна і відчуває потребу. І якщо б Посланець Аллаха ﷺ не отримував би Одкровень вище, то не було б цих норм Шаріату і цього блага. Отож, Посланець Аллаха ﷺ переставав відповідати, коли йому задавали питання, відповіді на які він не знав. Він ﷺ не відповідав доти, поки Джібріль (а.с.) не приносив йому інформацію через Одкровення. Після чого Пророк ﷺ продовжував здійснювати свою місію з упевненістю і без частки сумніву.

О, мусульмани!

Таким чином, можливе упевнене і тверде слідування по шляху, не сумніваючись у необхідності досягнення бажаної цілі. Тоді людина може іти, не спотикаючись і не коливаючись у страху і бажанні відступити. Навпаки, він буде упевнений, що Аллах здійснить Свою обіцянку.

О, мусульмани!

Хіба сьогодні ми не потребуємо дотримання шляху нашого благородного Посланця ﷺ, якого наставляло Одкровення? Хіба ми не потребуємо слідування цьому шляху тоді, коли випробувані решта інших, окрім цього? Це шлях встановлення Другого Праведного Халіфату за методом пророцтва. Хіба наш Пророк ﷺ не слідував ясному методу і шляху при створенні Першої Ісламської Держави? Тоді чому ж ми відхиляємось від цього методу? Чому ж, будучи такими, що часто помиляються і не мають всеохоплюючих знань, ми цілком не підкоримось Одкровенню і методу Пророка ﷺ? Можливо, нам слідує замислитись про ступінь відданості шляху, по якому нам велено слідувати Аллахом.

О, Аллах! Наблизь якнайшвидше встановлення Халіфату за методом пророцтва, у якому об’єднається розірване на частини тіло мусульман і який покладе край їх лихам. О, Аллах! Осяй Землю своїм світлом ! Амінь!

До нових зустрічей, дорогі слухачі, при вивченні наступного хадісу Пророка ﷺ. нехай береже вас Аллах. Ассаляму алейкум ва рахматуллахі ва баракятуху!

 

Спеціально для радіо Центрального інформаційного офісу Хізб ут-Тахрір
Абу Марьям
11 Джумада аль-ахіра 1441 р.х.
05.02.2020 р.

Головне меню